Annonce

Chatarina Heien

Uretmæssigt fyret: Chatarina fik først hjælp, da hun meldte sig ind i FOA

Dagplejer Chatarina Heien meldte sig ud af FOA og ind i Det Faglige Hus for at spare penge efter sin skilsmisse. Men da hun blev usagligt fyret, følte hun ikke, at de kunne hjælpe hende. Derfor gik hun til FOA, som vandt sagen mod Frederikssund Kommune.

Annonce

Chatarina blev mor til tvillinger og syntes, det føltes mærkeligt at aflevere sine børn for at passe nogle andres. Derfor blev hun dagplejer. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

36-årige Chatarina Heien blev fyret fra sit arbejde som dagplejer i Frederikssund Kommune efter at have været i faget, siden hun var 23 år gammel. Fyringen havde hun meget svært ved at forstå begrundelsen for.

”Det var en surrealistisk oplevelse. Jeg kunne forstå det, hvis jeg havde fået klager, eller hvis jeg havde fået fjernet børn. At der havde været en masse ting at sætte sin finger på. Men det var der ikke.”

”Jeg gik bare i panik og tænkte, hvad er det, der sker,” siger Chatarina, der er uddannet pædagog.

Det var en helt normal fredag i september måned, da Chatarina fik en mail i e-Boks om, at kommunen ville se hende til et møde om hendes 'fremtidige ansættelsesforhold' den følgende mandag. 

Det var mærkeligt, tænkte Chatarina, for i dagene op til havde hun både haft kontaktmøde med et nyt barn og været til MU-samtale, hvor hun fik ros og snakkede fremtidsplaner.

Men til MU-samtalen fik Chatarina fortalt ledelsen, at hun var træt af kommunens håndtering af coronavirus i dagplejen, som hun syntes havde været 'vildt frustrerende' og ikke tog hensyn til det enkelte barn.

”Jeg holder ikke min mund. Jeg kommenterer og stiller spørgsmål. Sådan er jeg nok bare,” siger Chatarina.

Bliv omplaceret, eller bliv fyret

Chatarina ringede derfor til Det Faglige Hus, som hun dengang var medlem af, for at få en bisidder med til mødet med kommunen. Men på grund af det korte varsel for indkaldelsen til mødet, kunne Det Faglige Hus kun stille med en bisidder over telefonen. Mødet kalder Chatarina 'det mest modbydelige møde, hun nogensinde har været til'.

”Jeg følte mig som et barn i fjerde klasse, der havde tegnet på væggen og skulle have en ordentlig skideballe,” siger Chatarina. 

Til mødet fortalte kommunen, at de ønskede at omplacere hende til en 35-timers pædagogstilling i en af byens institutioner, fordi der var børnemangel i dagplejen. Chatarina fortalte, at hun ikke kunne forstå det, da hun inden for få måneder igen ville have fuldt hus. Flere forældre havde takket ja til pladserne hos hende. Men der var ikke noget at gøre. Hun kunne tage pædagogstillingen eller blive indstillet til opsigelse.

”Så blev jeg hård. Jamen så må I gøre det. Så fyr mig, sagde jeg. Det her var personligt, var jeg klar over. Det var, fordi jeg ikke holder min mund,” siger hun.

”De vidste lige præcis, hvad der skulle gøres”

Efter mødet ringede hun igen sammen med sin bisidder, men Chatarina følte, at de ikke vidste, hvad de skulle gøre.

”Så da jeg lagde på, kunne jeg mærke, at det altså ikke kunne passe. Så jeg gik hjem og fandt ud af alt. Hvad må de, hvad må de ikke, hvordan må de fyre mig, hvad siger reglerne. Og så ringede jeg til min bisidder igen og spurgte om en masse ting. Hun var sød og rar, men hun vidste ikke noget om det,” siger Chatarina.

Men der måtte være nogen, der kunne hjælpe, tænkte Chatarina. Derfor ringede hun til FOA Frederikssund, hvor hun havde været medlem, indtil hun - på grund af en skilsmisse - skiftede til Det Faglige Hus for at spare penge.

”Jeg sagde, at jeg godt vidste, at de måske hverken kunne eller ville hjælpe mig, fordi jeg ikke var medlem. Men så fik jeg at vide, at jeg skulle komme med det samme, og i løbet af halvanden time var jeg meldt ind, og de havde taget min sag. Det var superfedt. De vidste lige præcis, hvad der skulle gøres. Det lettede virkelig. Det var ikke kun mig, der synes, det er forkert. Det hele gik lynstærkt,” siger Chatarina.

30.000 i godtgørelse

FOA lavede et høringssvar, og der blev lavet en aftale om forhandling med kommunen. Forhandlingen endte med, at Chatarina vandt sagen. Fritstillingen var ubetinget uden modregning af ferie, og hun fik en godtgørelse på 30.000 kroner for usaglig opsigelse.

”Jeg er supertilfreds, og det har været et fantastisk forløb med FOA,” siger hun.

”Jeg havde aldrig brugt min fagforening før, så jeg har aldrig før tænkt, at der er så stor forskel. Jeg har sagt nu til alle mine kolleger, som ikke er medlem, at der altså er meget stor forskel på behandlingen. Det kan godt være, man ikke bruger sin fagforening så tit, men den dag, du så skal bruge den, er de ekstra penge godt givet ud,” siger Chatarina.

Hvad fremtiden bringer Chatarina, ved hun ikke lige nu. Hun har brug for at sunde sig ovenpå oplevelsen med Frederikssund Kommune.

”Lige nu trækker jeg vejret. Det var faktisk en hårdere omgang, end jeg regnede med. Jeg vil bruge min fritstilling til at få nogle vikartimer rundt omkring til at finde ud af, hvad jeg vil og mærke efter,” siger hun.

Det Faglige Hus: Vi har en højere score på Trustpilot end FOA

Annette Meller, som er formand for pædagogisk sektor i FOA Frederikssund, kørte Chatarinas sag. Normalt hjælper FOA ikke folk, der har meldt sig ud.

”Nogle principper i Chatarinas sag gjorde, at FOA tog den op. Det gør vi normalt ikke,” siger Annette Meller.

Det Faglige Hus har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview om sagen. Men i en mail skriver faglig chef Lars Brobak, at de normalt deltager fysisk som bisiddere for deres medlemmer, men at det ikke var muligt i den konkrete situation.

”Vi gør meget ud af at sikre, at vores medlemmer får den bedste service. Vi laver for eksempel en spørgeskemaundersøgelse, når vi afslutter en sag, hvor vi har en meget høj tilfredshed. Vi scorer også 4,3 ud af 5 på Trustpilot, hvilket er meget tilfredsstillende. Til sammenligning scorer FOA 1,9,” skriver han.

Lars Brobak skriver videre, at Det Faglige Hus ikke havde færdigbehandlet sagen, da Chatarina meldte sig ud.

Frederikssund Kommune skriver i en mail til Fagbladet FOA, at de ikke har ønsket at kommentere sagen, da der er tale om en personalesag.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev