Annonce

Kathrine Schmidt

Elever klager over kummerlige forhold på skolehjem

Ambulanceredderelever bor under så kritisable forhold på et skolehjem i Hillerød, at eleverne og FOA nu har sendt en klage til skolen. Både skolens faciliteter og måden, eleverne bliver behandlet på, er kritisabel, mener de.

Annonce

Der findes kun to skoler i Danmark, hvor man kan studere til ambulancebehandler - i Esbjerg og Hillerød. Derfor er der tilknyttet et skolehjem til uddannelserne, så eleverne kan bo der i skoleperioderne. Kathrine Schmidt har boet begge steder, og forholdene er markant ringere i Hillerød, fortæller hun.  Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

"Vi mener ikke, at man kan tilbyde voksne mennesker disse faciliteter. Skolehjemmet skal klart gøre nogen forbedringer. Vi får dårlig mad og dårlig søvn og skal præstere en skoleperiode med blandt andet tre eksaminer."

Sådan slutter 28-årige ambulanceredderelev Kathrine Schmidt sammen med to medstuderende den ene af to klager, som eleverne på skolehjemmet for redderelever i Hillerød har sendt til skolen UNord. 

Ambulancereddereleverne er godt trætte af de fejl og mangler, de oplever, på skolehjemmet, hvor de bor. Værelserne skal de dele to og to, og de er små. Nogle mangler gardiner. Der er ikke mulighed for at gå for sig selv på noget tidspunkt. I fællesområdet, som de deler 28 elever, er der ti stole. De får rester til aftensmad, som har stået på værelserne hele dagen. På mange af badeværelserne er der grønne plamager i brusekabinen. Og så har der boet en rotte foran hoveddøren i over en måned. 

”Undervisningen på skolen er super god, og lærerne er meget kompetente. Men der er ikke et godt studiemiljø på skolehjemmet, og det gør det svært at studere seriøst,” siger Kathrine Schmidt, som er ved at uddanne sig til ambulancebehandler hos Ambulance Syd i Esbjerg og normalt bor i Kolding.

Klamme badeværelser
Gulve, karme og døre er slidt, selvom eleverne ifølge eget udsagn havde fået at vide, at værelserne ville være istandsat, da de flyttede ind. Og på badeværelserne, som de studerende deler med deres værelseskammerat, er der grønne plamager. Eleverne mener, at det er skimmelsvamp, og flere af dem, som Fagbladet FOA møder på skolehjemmet, fortæller om problemer med hoste, efter de er flyttet ind. De mener, det stammer derfra. Men ifølge uddannelsesdirektør på UNord, Tina Steinbrenner, er der ikke tale om skimmelsvamp. Det har skolen fået undersøgt, siger hun.  Tobias Stidsen

Læs også: Nødråb fra ambulanceredder: Ingen tid til pauser

Der sker ikke noget
En af Kathrines medstuderende, som ikke ønsker sit navn frem af hensyn til sit praktiksted, fortæller, at hun fik at vide, at værelset ville være nyrenoveret, da hun flyttede ind.

”Og så kommer jeg hen til det her. Med mug, revnede fliser, ingen badeforhæng, ingen hylder i skabene og ingen brandalarm,” fortæller hun.

Eleverne fortæller, at de er gået til ledelsen flere gange med deres problemer, og de har fået besked på ikke selv at begynde at fikse de ting, der er i stykker. Men der kommer heller ikke andre for at udbedre fejlene, fortæller Kathrine. 

”Det er jo småting. Men det er mange småting. Og sådan ville man aldrig leve derhjemme. Det har været sådan her i mange år, kan jeg forstå på mine kolleger. Det er, som om man har lukket øjnene. Det kan godt være, jeg ikke skal være her så længe. Men det skal nogle andre. Og jeg synes ikke, det er i orden, vi ikke bliver taget seriøst,” siger Kathrine, som skal være på skolen i 14 dage endnu, og igen i fire uger til foråret.

Andre af hendes medstuderende skal være på skolehjemmet indtil december i denne omgang og så igen senere i løbet af uddannelsen. Huslejen betaler elevernes praktiksteder. De elever, der ikke har nogen praktikaftale, skal selv betale 542 kroner om ugen i husleje. 

Fælles rum
De ti stole og to små sofaer er det eneste fællesområde, de 28 elever har til at studere, spise og hænge ud med studiekammeraterne. Men ifølge Kathrine har nogle af eleverne fået at vide, at der ikke er plads til, at alle kan lave mad i køkkenet. Derfor skal de tage mad fra frokostkantinen og gemme til aftensmad. Tobias Stidsen
køkken i skolehjem
Eleverne må tage 500 gram mad fra skolens frokostkantine og gemme i en hvid flamingokasse på værelset, som de kan varme i mikrobølgeovnen til aftensmad. ”En på min størrelse kan godt leve af de der 500 gram, men det er ikke alle, der kan det. Mine store, mandlige kolleger var i hvert fald ikke tilfredse,” siger Kathrine. Tobias Stidsen

Behandlet som børn 

Kathrine er uddannet ambulanceassistent og læser nu videre til ambulancebehandler. Under uddannelsen til assistent boede hun på skolehjemmet i Esbjerg. Her var forholdene generelt meget bedre, fortæller hun. Også måden hun og de medstuderende blev behandlet på. For eksempel kunne eleverne købe øl på skolen. Men på UNord er der nultolerance overfor alkohol. Selvom langt de fleste af eleverne er omkring 25 år, kan de risikere at blive smidt ud af skolehjemmet, hvis de indtager alkohol på skolens område. 
 
”Altså hvad er det for noget? Vi bliver ikke behandlet som voksne mennesker,” siger Kathrine. 
 
Derudover fortæller flere af eleverne, hvordan de har oplevet, at personalet på skolen har låst sig ind på deres værelser, mens de ikke var hjemme, for at tjekke, om de skulle have alkohol liggende. 
 
Ledelsen på UNord har ikke ønsket at stille op til et mundtligt interview, men i en mail til Fagbladet FOA skriver uddannelsesleder Tina Breinstenner, at skolen ikke finder "indtagelse af rusmidler og uddannelse foreneligt", og der derfor står i skolens ordensregler, at man ikke må drikke alkohol på skolens område. Hun skriver videre: 
 
"Ingen tiltvinger sig adgang til elevernes værelser. Vi respekterer elevernes privatliv og vil kun i henhold til de tidligere nævnte ordensregler benytte os af retten til at anvende skolens nøgle og åbne til værelset, hvis eleven ikke er til stede på værelset, og der for eksempel er mistanke om, at ordensreglerne ikke overholdes eller ved bekymringshenvendelser fra andre skolehjemselever."

FOA: Det skal laves om

Thomas Brücker, som er næstformand i Teknik- og Servicesektoren i FOA og politisk ansvarlig på området, er rystet over forholdene på skolehjemmet på UNord i Hillerød. 
 
”Jeg får lyst til at kalde det kummerlige forhold. Man kan ikke være bekendt at lade voksne mennesker – heller ikke børn for den sags skyld – bo sådan her. Små dobbeltværelser, der er beskidte og slidte. Og en fællesstue med to små sofaer og ti stole til 28 mennesker. Det er helt vildt. Corona er der heller ikke taget højde for. Det kan vi ikke byde vores medlemmer,” siger han. 
 
”Der er ingen tvivl om, at vi skal have fat i de ansvarlige, og så skal der rettes op på det. Længere er den ikke,” siger Thomas Brücker.
 
FOA har derfor sendt en klage til skolens ledelse. I en mail kvitterer uddannelsesdirektør Tina Steinbrenner for at have modtaget klagen. I en uddybende mail til Fagbladet FOA skriver hun blandt andet, at skolens værelser er blevet renoveret i 2020, og at en byggesagkyndig har fastslået, at det ikke er skimmesvamp på badeværelserne. 
 
"Eleverne opfordres til at være ekstra opmærksomme på rengøringen af badeværelser, da mangelfuld rengøring og udluftning kan resultere i fugt og misfarvning," skriver hun. 
 
Mailen fortsætter:
 
"Specifikke mangler på værelserne bestræber vi os på at handle på med det samme. Det er beklageligt, hvis nogle elever har oplevet andet, og det vil vi selvfølgelig følge op på," skriver Tina Steinbrenner, som også oplyser, at hun og skolen gerne går i dialog med FOA. 
 
VIDEO: 

Rotten har ifølge eleverne boet udenfor hoveddøren i over en måned. Ifølge uddannelsesdirektør på UNord, Tina Steinbrenner, blev skadedyrsbekæmpelse iværksat med det samme, da de så rotten første gang. Eleverne har dog ikke set hverken rottefænger eller rottefælder omkring skolehjemmet. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev