Annonce

Susan foran plejecenter

Fritstillet efter konkurs: Farvel til 24 års hjerteblod

Forleden blev friplejehjemmet Munke Mose erklæret konkurs med en gæld på 80 millioner kroner. Det har været et frustrerende kaos, siger social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant Susan Pia Fredsgaard, som nu er arbejdsløs for første gang i 32 år. 

Annonce

"Vi har alle sammen tudet," siger Susan Pia Fredsgaard, social- og sundhedshjælper og TR på Munke Mose Friplejehjem, der gik konkurs i mandags. Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Vi er frustrerede alle sammen. Man føler sig amputeret. På et splitsekund er hele vores dagligdag og hverdagen revet fra hinanden. Den faste grund, vi havde under fødderne, er væk.” 
 
Sådan beskriver den 59-årige social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant Susan Pia Fredsgaard situationen på Friplejehjem Munke Mose i Odense, som i mandags gik konkurs.
 
Konkursen skete 12 dage efter, at plejehjemmet gik i betalingsstandsning med en gæld på 80 millioner kroner. Tilbage står nu 50 beboere og cirka lige så mange ansatte med en uklar fremtid. Selvom jungletrommerne havde lydt om en mulig konkurs, ramte nyheden både beboerne og personalet hårdt, fortæller Susan Pia Fredsgaard.
 
”Vi har gået rundt i et underligt vakuum, og beboerne har været påvirkede af det og kede af det. Vi har alle sammen tudet, men hele tiden håbet på, at der ville komme en løsning,” siger hun.
 
Men en løsning kom der ikke. Mandag formiddag blev Susan Pia Fredsgaard og kollegerne fritstillet og sendt hjem. Lige derefter overtog et kriseberedskab på 40 kommunalt ansatte sundhedsmedarbejdere arbejdet på Friplejehjem Munke Mose. 
 
Situationen var et kaos, fortæller Susan. Det var ikke muligt for hende og kollegerne at overlappe med kommunens kriseberedskab for at sætte dem ind i arbejdsopgaverne. Hvis de gjorde det, ville overlapningen fungere som en virksomhedsoverdragelse, og kommunen ville hæfte for gælden. Derfor måtte alle ansatte ud, før kriseberedskabet kunne rykke ind. Det nye personale var derfor ikke forberedt på hverken rutinerne eller computersystemerne.
 
”Det har bestemt ikke været sjovt for dem. Men det var også hårdt for os at gå væk derfra og så se, at inde i cafeteriet sad der allerede et helt nyt personale,” siger den fritstillede tillidsrepræsentant.
 

Personale med år på bagen 

Oveni konkursen, kommunens kriseberedskab og de frustrerede og forvirrede borgere, fik Susan Pia Fredsgaard og kollegerne endnu en besked, der var svær at overskue.
 
”Når man ovenikøbet får at vide, at man skal skynde sig ud og søge job allerede i den her uge, tænker man, om man lige må få lov at lande. Det hele er gået så stærkt. Men det er jo reglerne. Så nu er vi alle sammen jobsøgende, og det er et arbejde i sig selv,” siger Susan Pia Fredsgaard, som har arbejdet i 24 år på Munke Mose og ikke været arbejdsløs i 32 år.
 
Mange andre ansatte har også været på Munke Mose i flere år. En kollega kunne således have fejret 25-års jubilæum om tre uger, og en anden har været der i 45 år. Derfor krydser både medarbejderne, beboerne og de pårørende fingre for en redning, fortæller Susan Pia Fredsgaard.
 
”Alle er frustrerede, og alle håber at kunne vende tilbage på et tidspunkt. For det er simpelthen hjerteblod, når man har været der i så mange år. Jeg håber, at det bliver overtaget af nogle gode mennesker,” siger hun. 
 

Advokat: Der kan gå et år inden afklaring

Konkursboets advokat Henrik Selchau Poulsen fortæller til Fyens Stiftstidende, at der har været interesserede købere, men at de har endnu ikke haft mulighed for at danne sig et overblik over Munke Moses økonomi.
 
"En eventuel ny friplejeleverandør har behov for at foretage en lang række undersøgelser, inden det måtte være muligt at give et tilbud på ejendommen samt sikre, at beboerne får den service og den pleje, som de har krav på og behov for," siger Henrik Selchau Poulsen til Fyens Stiftstidende og vurderer, at der kan gå helt op til et år, inden der kommer en afklaring på, om stedet kan drives videre som friplejehjem.
 
Beboerne på Munke Mose Friplejehjem er beskyttet af lejeloven og kan derfor blive boende.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev