Annonce

Røde fingre og rødbedebøffer på menuen

På årets maddag laver 20.000 børn i landets daginstitutioner mad med fokus på rødbeden. I Børnehuset Tømmerup Haveby på Amager har der hele den forgangne uge været fokus på at lave mad med netop rødbeden som hovedingrediens.

Annonce

I Børnehuset Tømmerup Haveby har børnene den seneste uge på skift været i køkkenet og lavet mad med rødbeder. Det blev blandt andet til rødbedebøffer tilberedt på bål. Tobias Stidsen

Af Tobias Stidsen
Journalist

Annonce

Fingrene er røde efter at have været kreative med rødbeder i madlavningen i Børnehuset Tømmerup Haveby på Amager.
Men det ændrer ikke på, at børnene med stor begejstring fortæller, hvilke retter de har lavet med rødbeden som hovedingrediens. 

Over hele landet har 20.000 børn i landets daginstitutioner onsdag haft fokus på at lave mad med rødbeder. 

Og maddagen er ikke kun indført for at få øjnene op for at bruge rodfrugter i maden. Den er indført fordi madvaner er en vej til at bekæmpe social ulighed. 

Det siger Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.

"Hvis vi vil skabe sunde madvaner, skal der være madordninger i alle daginstitutioner, hvor børnene får veltillavet, velsmagende og sund mad hver dag. Overvægt har for eksempel en stærk social slagside, så de fælles måltider kan også bidrage til at udligne sociale forskelle. Det er ganske enkelt en fornuftig investering," siger Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA. 

Fedme truer

Ifølge en WHO-undersøgelse af børn i 2018 er overvægt en af de største trusler mod folkesundheden. I Danmark er overvægtskurven tippet, så 51 procent af danskerne er overvægtige. Og hvert femte barn i 0. klasse får mindst én bemærkning af sundhedsplejersken i deres journal om, at deres mad- og måltidsvaner er problematiske.

Læs også: Børnepsykolog fra TV2-dokumentar: Vi har udsultet daginstitutionerne

"Skal vi ændre denne udvikling, så skal der sættes tidligt ind med strukturelle ændringer. Da langt de fleste børn går i daginstitution, er der derfor et kæmpe potentiale ved at sætte ind med gode mad- og måltidsvaner netop her," siger Pia Heidi Nielsen

Maddagen arrangeres af Kost og Ernæringsforbundet i samarbejde med FOA og støttes desuden af: FOLA, Rådet for sund mad, Landbrug & Fødevarer, BUPL, Fødevarestyrelsen og Komiteen For Sundhedsoplysning.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev