Annonce

De to FOA-formænd Lene Lindberg og Mona striib

FOA-formænd efter modbydelig video: Lad ikke én person ødelægge det for alle andre

Søndag aften offentliggjorde TV 2 en dybt ubehagelig video, hvor en social- og sundhedshjælper filmer, mens vedkommende nedgør en kvindelig beboer. Den modbydelige dumhed skal ikke gå ud over resten af plejepersonalet, siger to FOA-formænd. "I kan godt ranke ryggen og være stolte af jeres arbejde," lyder opfordringen til personalet.

Annonce

Både formand i FOA Nordsjælland, Lene Lindberg, og forbundsformand Mona Striib tager stor afstand fra den video, der søndag aften blev vist på TV2 og ærgrer sig over, at den risikerer at ramme alle, der er ansatte i ældreplejen. Jørgen True / Malte Kristiansen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

En video optaget af en social- og sundhedshjælper, der nedgør en dement, kvindelig plejehjemsbeboer blev søndag aften vist på TV 2. Optagelsen stammer fra plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør, og den pågældende medarbejder er blevet bortvist og politianmeldt.

Læs også: Ansat bortvist: Gjorde nar af beboer og filmede imens

Videoen chokerer både afdelingsformand i FOA Nordsjælland Lene Lindberg og forbundsformand i FOA Mona Striib.

“Jeg kan slet ikke sætte mig ind, hvad der får et menneske til at gøre sådan,” siger Lene Lindberg.

Lene Lindberg og Mona Striib forudser begge, at optagelsen får konsekvenser for de øvrige ansatte i plejesektoren. Særligt fordi historien kommer kun få måneder efter den heftige debat om social- og sundhedspersonale, som TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' afstedkom.

Læs også: FOA: Omsorgssvigt på skjulte optagelser skal hverken forsvares eller forklares

“Jeg bliver vred og ked af det på vores medlemmers vegne, fordi det her risikerer at sætte spørgsmålstegn ved deres dømmekraft og faglighed. Det er så uretfærdigt og ærgerligt, som noget kan være. I modsætning til dokumentaren er det her en helt bevidst og iscenesat optagelse, hvor der bliver talt nedværdigende til en dement kvinde. Jeg håber virkelig, at befolkningen kan se, at der er tale om et enkeltstående tilfælde, hvor der straks blev ageret,” siger Mona Striib.

Medarbejdere er bekymrede

På plejehjemmet Grønnehaven er personalet også chokeret. Det fortalte plejehjemsleder Nanna Willerslev i en mail til Fagbladet FOA torsdag:

"Jeg bliver utroligt ked af og vred over, at sådan en umenneskelig og afstumpet adfærd skal overgå en borger på vores plejehjem. Det kommer uundgåeligt til at påvirke alle de andre medarbejdere, som arbejder professionelt og omsorgsfuldt for at skabe en god hverdag for kommunens plejehjemsbeboere. At en omsorgsperson handler på den måde overfor et medmenneske er fuldstændig utilgiveligt."

Allerede først på ugen kunne Frederiksborg Amts Avis fortælle om videooptagelsen. Siden har flere bekymrede medarbejdere fra andre plejehjem, hjemmeplejen og også ansatte i psykiatrien kontaktet FOA Nordsjælland, fortæller Lene Lindberg: 

“De synes ikke, det er sjovt. De er bange for, om de nu vil blive mistænkeliggjort og konfronteret af pårørende og andre, de møder i deres arbejde." 

Læs også: Ansat på Kongsgården: 'Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude'

“Jeg vil derfor gå forrest og forsøge at lægge en dæmper på den ubehagelige stemning, der risikerer at komme. Jeg vil fortælle, at det jo ikke er sådan her, det er. Der kan være brodne kar i et hvilket som helst fag, og jeg har kun oplevet meget få i mine 30 år i plejesektoren,” siger Lene Lindberg.

Vær stolt af jeres arbejde

Afdelingsformanden frygter samtidig, at sagen vil medføre endnu større udfordringer med at rekruttere social- og sundhedspersonale.

“Jeg håber, at vi også får lov til at fortælle de gode historier om, hvor berigende et job, det er. I faget arbejder mennesker med høj etik og moral, og det skal man ikke betvivle, fordi enkelte gør noget utilgiveligt.”

Fra både afdelings- og forbundsformanden er opfordringen til plejepersonale, der risikerer at blive mistænkeliggjort af denne sag, klar:

“I kan godt ranke ryggen, for I skal være stolte af jeres arbejde.”

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev