Annonce

To hænder og den ene har en hvid kittel på.

Fysisk hårdt arbejde giver flere sygedage

Lønmodtagere i 50’erne med fysisk hårdt arbejde har i
gennemsnit en arbejdsuges mere sygefravær end jævnaldrende uden fysisk hårdt arbejde. Der mangler en realistisk forståelse af, hvad man kan klare i de sidste år af sit arbejdsliv, mener arbejdsmediciner. 

Annonce

Seniorernes sidste år på arbejdsmarkedet har fyldt en del i debatten efter regeringens udspil om tidlig pension. Nu viser en analyse fra AE-rådet, at også lønmodtagere i 50'erne er påvirket af hårdt fysisk arbejde. For at få fokus på pensionsalder har flere organisationer inviteret til demonstration på Christiansborg Slotsplads fredag den 11. september kl. 14 under sloganet #68ErMereEndNok. Colourbox

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Lønmodtagere i 50’erne med fysisk hårdt arbejde har i gennemsnit lidt over 14 dages sygefravær om året. Ansatte i samme aldersgruppe uden fysisk hårdt arbejde har 9 dages sygefravær. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).  

Læs også: Nedslidning truer din pension

Professor: Vi har en gammeldags forståelse

Johan Hviid Andersen, professor ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, har igennem mange år set mennesker med fysisk hårdt arbejde som patienter. Han mener, at der mangler en realistisk forståelse af, hvad man kan klare, når man kommer op i årene.

 

”Man bør diskutere arbejdsmiljøet for ansatte – allerede når de er i 50’erne. Det har man ikke taget hul på, fordi man har en gammeldags forestilling om, at folk starter på et arbejde som 20-21-årige, og så bliver de ved, indtil de går på pension, og at de stort set kan lave det samme i hele perioden. Sådan er det ikke,” siger Johan Hviid Andersen. 

 

Læs også: Nedslidning giver problemer - her er nogle løsninger

Tidlig pension ikke nok 

Han mener, at der mangler en løsning for dem, der ikke kan arbejde til pensionsalderen. ”Der kommer en masse lappeløsninger med forskellige pensionsmuligheder og flidspræmier, hvis man har arbejdet i 40 år. Men der er også nogle, der ikke kan mere efter 25 eller 30 år. Dem skal vi have mere fokus på,” siger han.
 

Læs også: Sosu reddede borger og smadrede sin ryg: Vi skal sige nej til nedslidning

FOA vil have fokus på arbejdsmiljø

FOAs formand, Mona Striib, ser heller ikke tidlig pension som eneste løsning på problematikken.

”Vi bakker op om retten til tidlig pension, men det er ikke nok i sig selv – det allerbedste ville være at satse på et godt arbejdsmiljø. Vi skal have arbejdsfællesskaber, der sikrer, at man går lige så sund hjem fra arbejde, som da man mødte ind om morgenen,” siger hun. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev