Annonce

Brian Andersen foran ambulance med stolelift

Brian opfandt automatisk stolelift til ambulance

Det krævede håndkraft at løfte en 32 kilo tung mekanisk trappestol til patienter ud af Region Syds nye VW-ambulance. Det problem fiksede paramediciner Brian Andersen, der har en fortid som landbrugsmaskinmekaniker.

Annonce

Brian Andersen, 38 år, har været ansat som paramediciner på Station Vojens siden 2015. Han er oprindeligt uddannet landbrugsmaskinmekaniker og redder.  Heidi Lundsgaard

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Hvordan gjorde du?

Jeg snakkede med kollegerne om, hvad der ville være godt, og hvad der sikkerhedsmæssigt kunne lade sig gøre, og så satte jeg mig og tegnede og skitserede lidt og svejsede nogle beslag sammen.

Hvordan virker den?

Man skal åbne et par stropper og klappe stolen ud og trykke på en knap. Så er der to arme, der griber stolen og løfter den ud. Når stolen er nede på jorden, kan man lukke døren igen på to-tre sekunder, så vi slet ikke får nogen løft selv.

Læs også: Paramedicinere vinder pris for livsvigtig app - og deler den gratis

Hvor længe tog det?

Det tog vel et par dage at designe, og så yderligere to-tre dage med at fremstille, afprøve og finjustere. Det er tit, man har en god idé, og så fungerer det ikke i hverdagen, men jeg kører selv ambulance, så jeg kender udfordringerne.

Hvad siger kollegerne?

De er rigtig, rigtig glade. Det er en megagod løsning. Jeg er glad for, at firmaet valgte at bruge tid og økonomi på at gøre noget ved det.

Læs også: Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke

Kan systemet bruges andre steder?

Ja, jeg har også sat det i fem biler i Region Midtjylland og i to i Region Hovedstaden. I storbyerne med deres højhuse og etagebyggerier bruger de trappestolen noget mere end os herude på landet, hvor vi måske bruger den fem gange om ugen.

Ambulance med stolelift
Brians lift kan løfte med 4.000 newton, hvilket er rigeligt til at løfte stolen på 32 kilo. Den har fået en styring, der giver en blød start, så der ikke er et pludseligt ryk, når man trykker på knappen. Den er også udstyret med en dødemandsknap, så liften stopper øjeblikkeligt, når man slipper knappen. Heidi Lundsgaard

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev