Annonce

Syg i ferien Colourbox

Kend din ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg


Muligheden til at opnå erstatningsfridage, hvis du bliver syg, mens du holder ferie, er anderledes denne sommer end tidligere. Fagbladet FOA gør dig klogere på, hvornår du har ret til at få erstatningsferie.

Annonce

Skulle du være så uheldig, at du bliver syg i din ferie, så husk at melde dig syg på din arbejdsplads.  Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Endelig er det blevet ferietid, og så bliver du ramt af sygdom. Det er så uheldigt, men langt fra usædvanligt. 

Selvom det er møgtræls, kan det måske være et plaster på såret, at du har ret til erstatningsfrihed, hvis din sygdom strækker sig over længere tid. 

Og faktisk er det i år anderledes end andre år, fordi vi befinder os i et miniferieår. Det skyldes den nye ferielov, der giver nyansatte og nyuddannede mulighed for at holde betalt ferie allerede i det første år af ansættelsen

Med hjælp fra konsulent i FOA Overenskomst, Maria Christensen, klæder Fagbladet FOA dig på, så du kender reglerne, hvis uheldet skulle være ude, og du rammes af sygdom.

I et almindeligt ferieår vil du som udgangspunkt have optjent 25 dages ferie. Har du optjent mindre end 25 dages ferie, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage under ferie.

Da vi befinder os i et miniferieår, vil du som udgangspunkt have optjent 16,64 feriedage. Derfor har du ret til erstatningsferie, hvis du er syg mere end tre feriedage i perioden fra 1. maj 2020 til 31. august 2020. 

Efter 31. august er vi tilbage til fem ‘karensdage’, før du har ret til erstatningsferie.

Der er to ting, du skal være særligt opmærksom på, hvis du bliver syg, mens du holder ferie. Den første ting er, at du skal informere din arbejdsgiver om, at du er syg så hurtigt som muligt. Det skal du gøre efter de regler, der i øvrigt gælder på din arbejdsplads. 

Det er vigtigt, fordi ’karensdagene’ først tæller fra den dag, du melder dig syg. 
Bliver du rask i din ferie, skal du også melde dig rask igen.

Erstatningsferie

Den anden ting er, at du skal kunne dokumentere, at du er syg. For eksempel med en lægeerklæring eller dokumentation for hospitalsindlæggelse. 

Du skal indhente dokumentationen, selvom din arbejdsgiver ikke efterspørger den, og du skal selv betale.

Erstatningsferien skal som regel afholdes samme ferieår. Ferien kan dog overføres til næste ferieår, hvis sygdommen gør det nødvendigt. Alternativt kan du også få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt.

God sommer!

Kilde: Konsulent Maria Christensen, FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev