Annonce

Kvinde står foran bil på på parkeringsplads

Tema: OK20

Sosu før FOAs OK20- forhandlinger: Udsigten til bedre løn er god

Snart skal FOA i gang med egne forhandlinger om nye private overenskomster. Det sker på baggrund af forlig på industri- og transportområdet med pæne lønstigninger.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Janne Kragh er med ved FOAs forhandlinger om OK20. "Jeg tror godt, at jeg kan forklare arbejdsgiverne, hvorfor vi skal have mere i løn. Det har jeg prøvet før," siger hun optimistisk. Heidi Lundsgaard

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

For to uger siden enedes parterne i industrien om en ny overenskomst, og nu har også transportområdet (3F Transport og Dansk Industri) indgået aftale.

Begge overenskomster er interessante for FOA, fordi indholdet af dem i et vist omfang kan overføres til FOAs egne overenskomster. 

Læs også: OK20: Industriforlig tegner godt for FOAs medlemmer

Især weekendens aftale inden for transport er vigtig, fordi den traditionelt lægger rammerne på det såkaldte ’normallønsområde’, som FOAs privatansatte medlemmer er omfattet af.

Mærkbar lønfremgang

I transportforliget er der tale om lønstigninger på 9,55 kroner per time i løbet af de kommende tre år. To kroner mere end, da overenskomsterne senest blev fornyet i 2017.

1. marts i år stiger timelønnen med 3,20 kroner. Samme beløb lægges ovenpå i 2021, mens lønnen i 2022 stiger med 3,15 kroner per time. 

Læs også: Dansk Industri: Sosu'ernes faglighed skal tales op

”Det er absolut noget, vi kan arbejde med i FOAs egne forhandlinger. Der er tale om en mærkbar fremgang i forhold til den seneste overenskomst på det private område,” siger FOAs næstformand Thomas Enghausen.

Optimistisk sosu-tillidsrepræsentant

Janne Kragh, der er social- og sundhedshjælper hos SvanePleje i Odense, er af samme mening.

Hun er tillidsrepræsentant og med i FOAs forhandlingsdelegation ved OK20.

Læs også: OK20: FOA kæmper for omsorgsdage til alle

”Der ser godt ud. Jeg har i hver fald ikke set noget, der bekymrer mig. Men selvfølgelig vil vi gerne have noget ekstra oveni til social- og sundhedspersonalet,” siger Janne Kragh.

Løn skal styrke rekruttering

Thomas Enghausen fastslår, at rekrutteringen til sosu-området bliver et centralt emne under FOAs forhandlinger:

”Vi har problemer af historiske dimensioner på området, og det kræver mere attraktive løn- og ansættelsesforhold at løse dem. Det har vi sammen med arbejdsgiverne en mulighed for at gøre noget ved under de kommende forhandlinger,” siger han.

Læs også: OK20: FOA skyder ny lønkamp i gang

På Janne Kraghs arbejdsplads oplever hun selv, at der i perioder kan opstå problemer med at besætte stillingerne. 

”Så jeg tror godt, at jeg kan forklare arbejdsgiverne, hvorfor vi skal have højere løn. Det har jeg prøvet før. Men jeg er meget spændt på, hvordan forhandlingerne kommer til at forløbe,” siger hun.

FOAs forhandlinger begynder for alvor i uge 10.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev