Annonce

Ældre kvinde med rollator

Bemanding på plejehjem: Store forskelle om natten afhængig af kommune


På nattevagter er der markante forskelle på antallet af medarbejdere på de danske plejehjem. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE.

Annonce

"Man skal have en snak om, hvad det er for en ældrepleje, vi skal have i Danmark," siger sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann. Heidi Lundsgaard (arkivfoto)

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Antallet af medarbejdere på danske plejehjem afhænger kraftigt af både den enkelte institution og kommune. Og specielt på nattevagterne.

I Slagelse Kommune er normeringen i gennemsnit 13,6 beboer per medarbejder om natten i weekenden, mens der i Assens Kommune er hele 30,1 beboere per medarbejder på samme tidspunkt. På tværs af plejecentrene varierer antallet af beboere per medarbejder fra 8 til 41. Det gælder både på hverdage og i weekender.

Det viser en ny rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der handler om normeringer på danske plejecentre. Undersøgelsen er lavet for FOA og Ældre Sagen.

Læs også: Nattevagt alene med 38 beboere: Medmenneskeligheden er skåret væk

Urimelige forhold

Torben Hollmann, der er sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, kalder det lave antal af medarbejdere på nattevagter for urimelige forhold.

"Vi ved, at der kommer flere og flere ældre ud med sundhedsfaglige problematikker, som altså også kræver opmærksomhed om natten. Og flere steder kan vi regne ud, at nattevagten stort set står alene. Det er hverken rimeligt for beboeren eller  medarbejderen," siger Torben Hollmann.

Ældre Sagen kræver nationale standarder

Hos Ældre Sagen mener direktør Bjarne Hastrup, at plejehjemsområdet skal gå igennem et "360 graders eftersyn."

"Vi har fået bekræftet vores bange anelser. En så markant form for ulighed er ikke værdigt i et velfærdssamfund," siger han i en pressemeddelelse.

Derfor kræver Ældre Sagen nationale standarder for plejehjem.

Læs også: 5 råd til en bedre nattevagt og søvn

"Plejen skal være ens, uanset hvor vi bor. Det skal ikke være vores postnummer eller tilfældigheder, der afgør hvilken hjælp og omsorg, vi kan få," siger Bjarne Hastrup.

Kvaliteten afhænger nødvendigvis ikke af normeringen

Det kan dog være farligt at konkludere, at et højere antal beboere per medarbejder er ensbetydende med dårligere kvalitet.

Det siger projektchef for undersøgelsen hos VIVE, Ulf Hjelmar:

"På nogle plejecentre, hvor man har moderne teknologi med for eksempel overvågningssystemer, har man jo nemmere styr på beboerne selv med en høj normering. På de små, ældre plejecentre er diskussionen mere relevant," siger Ulf Hjelmar.

Gennemsnitlige normeringer på dag-, aften- og nattevagter

  • Dagvagter: 2,6 beboere per medarbejder i hverdagene og 4,5 beboere per medarbejder i weekenden
  • Aftenvagter: 6,4 beboere per medarbejder i hverdagene og 6,8 beboere per medarbejder i weekenden
  • Nattevagter: 21,5 beboere per medarbejder i hverdagene og 22,1 beboere per medarbejder i weekenden
    Kilde: VIVE: "Markante forskelle på plejecentres normeringer"

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev