Annonce

SR: Jørgen True

Årets Dagtilbud 2019: Skovbørnehave kåret til Danmarks bedste

I Gladsaxe Skovbørnehave er medarbejderne gode til at følge børnenes spor. Derfor kan børnehaven nu kalde sig Årets Dagtilbud 2019. 'Vi er meget stolte,' siger leder Karina Bech.

Annonce

I Gladsaxe Skovbørnehave udvikler medarbejderne det pædagogiske indhold sammen med børnene. Det gør de ved at lytte til, hvad børnene siger, gribe det og så udvikle videre på det sammen. Her er det pædagogisk assistent Maria Palmelund, der finder biller sammen med børnene.  Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

I Gladsaxe Skovbørnehave gør de tingene sammen. Det er en af grundene til, at dagtilbuddet mandag formiddag er blevet kåret til Årets Dagtilbud 2019.  

”Vi er meget beærede og glade,” lød det fra leder Karina Bech forud for prisuddelingen og besøget fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som kunne overrække prisen til skovbørnehaven, der blandt andet bliver fremhævet for sit arbejde med børneperspektiv.   

Årets Dagtilbud uddeles i samarbejde mellem Børne- og Undervisningsministeriet, FOA og BUPL og består ud over æren af 20.000 kroner.  

Mod til at følge børnene 

Koden er, ifølge leder Karina Bech, at børnene udvikler ideer sammen med de pædagogiske medarbejdere.  

”Dialogen med børnene er der hver eneste dag. Vi lytter til, hvad de siger, spørger lidt mere ind til det og på den måde udvikler tingene sig,” siger Karina Bech.  

Det er præcis derfor, fagudvalget i sin tid nominerede børnehaven.  

”Gladsaxe Skovbørnehave har modet til at følge børnenes spor, gribe deres idéer og lade dem være omdrejningspunkt for et projekt, en leg, eller tema gennem længere tid. Skovbørnehaven er desuden meget åben og udadvendt i såvel aktiviteter som mentalitet,” lyder det i fagudvalgets motivation.  

Fra breakdance til cirkus

Det var også sådan, børnehavens medarbejdere for eksempel udviklede et større cirkusprojekt sammen med børnene, der egentlig startede lidt tilfældigt en sen eftermiddag. Børnene var spontant begyndt at danse breakdance til noget musik, og det udviklede sig til, at de lavede kolbøtter, optrådte med mikrofoner og snakkede om, hvad cirkusartister egentlig laver.  

”Det handler om at lytte til, hvad de siger og gribe mulighederne. Når du går i skoven, holder et barn i hånden og hører, hvad det siger. Eller når man spiser. Personalet har antennerne ude hele tiden, griber det og så spreder det sig og udvikler sig. For eksempel finder vi bøger, der passer til, og som børnene så får flere ideer ud fra,” siger Karina Bech.  

Nogle af projekterne varer i lang tid, andre er hurtigt overstået igen.  

”Dialogen mellem børn, medarbejdere og forældre er afgørende,” siger Karina Bech og fremhæver, at det kræver en dygtig medarbejdergruppe og nogle engagerede forældre.  

”Vi har nogle enormt udviklingsparate medarbejdere, der griber ideerne og følger dem til dørs, fordi de er superengagerede i hverdagen. De har været her så længe og kender børnehaven så godt, og hele deres grundlag, faglighed og rutiner ligger dybt forankret i dem – bare den måde, de taler med børnene på. Rutinerne er i orden, og så er det nemt at udvikle noget nyt.” 

Et stærkt arbejdsfællesskab

I Gladsaxe Børnehave er den faglige refleksion fast integreret, og det er en afgørende årsag til, at FOA har ment, at Gladsaxe Skovbørnehave skulle kåres som vinder. For eksempel ved at medarbejderne hver uge går sammen to og to i en time for at tale om, hvordan den pædagogiske indsats kan understøtte børnenes trivsel og udvikling, hvordan det går lige nu, og hvad der skal ske i den kommende tid.  

”Det sker på tværs af hele personalegruppen uden skelen til, om det er pædagoger, pædagogmedhjælpere eller pædagogiske assistenter,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Kim Henriksen.  

”På den måde bringes alle kompetencer i spil og alle ansatte får et medejerskab over aktiviteter og indsatser. Det stærke arbejdsfællesskab mærkes af både børn og forældre, som jeg også har hørt beskrive skovbørnehaven som en stor familie,” siger Kim Henriksen.

Den faglige refleksion er desuden med til at skabe ejerskab i udviklingen af det pædagogiske arbejde og en fælles forståelse af opgaven.  

Tre nominerede

Ud af de 124 dagtilbud, der var indstillede til Årets Dagtilbud 2019, valgte fagudvalget tre nominerede, der hver især har potentiale til at inspirere andre dagtilbud. 

Ud over Gladsaxe Skovbørnehave blev den integrerede institution Asebo i Vejle og den integrerede institution Børnehuset Toften i Sønderborg nomineret.  

Asebo blev valgt for sit arbejde med børnefællesskaber og læringsmiljøer på tværs af alder og udvikling. Med et stærkt børneperspektiv og afsæt i det enkelte barn skaber Asebo tryghed og nærvær for børnene, påpegede fagudvalget.  

Børnehuset Toften i Sønderborg blev valgt for sin skabende tilgang og sit arbejde med inkluderende børnefællesskaber, særligt med fokus på sang og musikforståelse i pædagogisk praksis. Fagudvalget fremhævede, at tilgangen, hvor sociale relationer og den fysiske indretning i institutionen, gør, at hvert barn føler sig set og hørt hver dag.  

Fakta: Årets Dagtilbud 2019

Gladsaxe Skovbørnehave er blevet udnævnt til Årets Dagtilbud 2019, fordi de arbejder med:


  • Tydelige pædagogiske intentioner
  • Tydeligt børneperspektiv med høj grad af inddragelse
  • Stærkt personalemæssigt ejerskab
  • Stærk forældre-kontakt og -inddragelse
  • Inspirerende evalueringskultur 

Årets Dagtilbud er en pris, der hvert år gives til et dagtilbud, som udfører et solidt pædagogisk arbejde af høj kvalitet. Den daglige praksis skal samtidig være solidt funderet i den styrkede pædagogiske læreplan og gennemsyret af det pædagogiske grundlag. 


Det er et fagudvalg, der behandler Årets Dagtilbud. Fagudvalget består af repræsentanter fra FOA, BUPL, BUPL’s Lederforening, KL, FOLA, Danske Professionshøjskoler og dagtilbudsområdets praksisfelt. 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev