Annonce

Beskæftigelsesminister: I fortjener de bedste rammer

Arbejdsmiljørepræsentanter fra hele landet har torsdag været samlet i Odense til stormøde. Her fik de rosende ord med på vejen fra beskæftigelsesministeren, der samtidig lovede, at der skal være vedvarende fokus på det gode arbejdsmiljø. 

Annonce

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde mange rosende ord til arbejdsmiljørepræsentanterne fra hele landet.  Iben Gad

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Mere end 1.700 arbejdsmiljørepræsentanter er torsdag samlet i Odense til Stormøde for at afslutte AMR 2019, som har været arbejdsmiljørepræsentanternes år. I den forbindelse blev landets arbejdsmiljørepræsentanter rost, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard indtog scenen i Odense Congress Center. 

”Uanset hvor ambitiøse både regeringen og arbejdsgiverne er, så kommer vi ingen vegne uden jer arbejdsmiljørepræsentanter. I gør en kæmpe forskel. I er med til at sikre en uhyre vigtig beskyttelse af de mange mennesker, der får vores samfund til at køre rundt,” lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. 

Ifølge Peter Hummelgaard går det den rigtige vej med arbejdsmiljøet i Danmark, men derfor er der stadig masser at tage fat på:

”Vi må ikke overdrive succesen, og det må aldrig nogensinde bare blive skåltaler det hele. Der bliver fortsat anmeldt 42.000 arbejdsulykker hvert år, og det er helt uacceptabelt her i 2019.”

Det skal være en anerkendt rolle

I forbindelse med stormødet i Odense havde arbejdsmiljørepræsentanterne mulighed for at sende spørgsmål til beskæftigelsesministeren. Ifølge Peter Hummelgaard bevægede mange af spørgsmålene sig inden for de samme temaer.

”En hel del handlede om arbejdsmiljørepræsentanternes rolle, hvordan deres arbejdsbetingelser er, og hvordan de bliver anerkendt. Og det skal helt klart være en mere anerkendt rolle. Hvordan det bliver det, bliver forhåbentlig en del af de drøftelser som arbejdsgiverne, fagbevægelsen og regeringen skal have,” siger Peter Hummelgaard til Fagbladet FOA. 

Fokus stopper ikke

Beskæftigelsesministeren mener, at arbejdsmiljørepræsentantåret har været vigtigt, men han understreger, at fokus på arbejdsmiljøet ikke stopper ved årets udgang. Han peger blandt andet på finanslovsaftalen og arbejdsmiljøaftalen fra april, som indeholder midler til kamp mod social dumping og flere midler til arbejdstilsynet, som gode fundamenter at bygge videre på.

”Vi har investeret så meget i arbejdstilsynet lige nu, at de næsten har svært ved at ansætte nye tilsynsførende. Så nu har vi sagt til os selv i regeringen, at vi skal se, hvordan aftalen virker, og hvordan de nye ressourcer sætter sig i organisationen. Så ser vi på det derfra i forhold til hele ressourcediskussionen,” siger Peter Hummelgaard. 

Social- og sundhedshjælper og arbejdsmiljørepræsentant Katja Poulsen. Iben Gad
Socialpædagog og arbejdsmiljørepræsentant Jack Cassina. Iben Gad
Fagbladet FOA har spurgt to arbejdsmiljørepræsentanter fra stormødet om, hvordan det går med arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads. 

Social- og sundhedshjælper Katja Poulsen

Hvad har I af udfordringer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads?

"Vores største udfordring er omkring vores kørelister. Der har vi ikke altid nok køretid på. Derudover har vi også en udfordring med det psykiske arbejdsmiljø, som vi også skal til at arbejde med. Der kan godt være en lidt hård kultur på arbejdspladsen, specielt når der for eksempel er problemer med kørelisterne."

Hvad har I gjort ved de udfordringer med arbejdsmiljøet?

"Jamen det er blevet bedre med køretiden. Efter vi har gjort opmærksom på det, så har vi fået lidt mere tid på kørelisterne. Derudover har vi også fået købt elcykler til dem, der skal køre langt. Vi har ikke så mange biler til rådighed, så det har været en rigtig fin løsning.

I forhold til det psykiske arbejdsmiljø, der har vi lige fået lavet en intern undersøgelse, som vi skal arbejde med sidst på måneden. Vi skal have sagt nogle ting højt, så vi kan tiltale hinanden på en ordentlig måde og finde nogle fælles løsninger."

Socialpædagog Jack Cassina

Hvad har I af udfordringer med arbejdsmiljøet på din arbejdsplads?

"Vi havde en problemstilling med vores vagtplan, hvor vi havde forskellige ønsker i personalegruppen. Inden jeg tog det op, havde vi alle sammen samme vagtrul. Men det er ikke en naturlov, at det skal være sådan."

Hvad har I gjort ved de udfordringer med arbejdsmiljøet?

"Jeg tog det op, og vores leder var ret enig i, at vagtrullet ikke behøver være fuldstændig ens for alle, hvis vi kan finde ud af det i vores team. Vi har meget forskellige behov i vores team, hvor dem med børn for eksempel gerne vil tage lidt flere dagvagter, og andre hellere vil arbejde om aftenen. Så det har faktisk skabt et rigtig godt arbejdsmiljø, at vi har fået det mere fleksibelt nu."

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies