Annonce

To rengøringsassistenter ved en rengøringsvogn

Rengøringsassistenter: Nu taler vi meget mere dansk


Rengøringsassistenterne fra Hvidovre har ikke kun fået lettere ved at læse instruktionerne på rengøringsmidlerne, efter de er begyndt at gå til dansk. De har også fået lettere ved at tale sammen.

Annonce

I rengøringsenheden i Hvidovre Kommune, hvor Tanja Mungnee (tv.) og Tapanee Andersen arbejder, er der 17 nationaliteter, så dansk er det eneste fælles sprog. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

For både Tanja Mungnee og Tapanee Andersen er det blevet meget lettere at læse og forstå deres arbejdsplaner, og hverdagen med kollegerne er blevet sjovere. De gør begge rent på skoler i Hvidovre Kommune og har været på det første hold af kurset ‘Bedre til ord, tal og it’, som kommunens rengøringsmedarbejdere har fået tilbudt.

De er begge så begejstrede, at de for egen regning og i fritiden har meldt sig til at fortsætte med AOF’s kurser til mennesker, der har brug for at mestre det danske sprog bedre.

Nu kan jeg læse aviser 

“Det var dejligt,” erklærer Tapanee Andersen om timerne på skolebænken. Hun kom til Danmark i 2008 med sine to døtre og har været dansk gift. Alligevel er det først nu, at hun er ved at få greb om det danske sprog, for hun har også problemer med ordblindhed.

“Nu kan jeg læse aviser og lette bøger, men jeg kan ikke hjælpe min datter med lektier. Hun går i gymnasiet, så det er for svært,” siger Tapanee Andersen.

Hun ser frem til snart at kunne undvære datterens eller en tolks hjælp, når hun skal til lægen.

Nemmere at tale med min søn

Tanja Mungnee har været fem år i Danmark. Hun har en teenagesøn, som ikke længere
taler thai.

“Det er skønt, at jeg nu bedre kan snakke med ham,” siger hun og tilføjer, at hun
også taler meget mere med tandlægen, når hun gør rent i skoletandlægens klinik og i det hele taget snakker mere med både kolleger, lærerne og børnene på skolen.

Krav at tale dansk

Kurset har fået Tanja og Tapanee til at føle, at de udtrykker sig bedre og mere korrekt på dansk, og det gør, at de tør tale mere og derfor udvikler deres sprog.

De forbedrede sprogfærdigheder har også betydning, når der kommer nye rengøringsmidler. Det skete for nylig, da kommunen skiftede leverandør.

“Nu kan vi bedre læse på flasken, hvordan de skal bruges,” siger Tanja Mungnee.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev