Annonce

Indpakkede gaver og en gave der pakkes ind

5 tip: Sådan holder du billig og klimavenlig jul

Juletræ i potte, genanvendelig indpakning og gaver fra genbrug. Læs, hvordan du kan spare penge i julen og samtidig få god klimasamvittighed.

Annonce

Pynten til dine gaver kan du finde i naturen. Det er klimavenligt, kreativt og koster ingenting.  Colourbox

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Julen er ikke kun hjerternes fest, men er efterhånden også blevet lidt af en forbrugsfest. Rundt regnet havde husholdninger i danmark et merforbrug på 9,4 milliarder kroner i november og december i 2018. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Det høje forbrug tærer ikke kun på privatøkonomien men belaster også klimaet. Den grønne tænketank CONCITO råder derfor danskerne til at mindske forbruget under julen.

Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea, deler sine tips til, hvordan du kan sætte nye toner i juletraditionerne, så du både sparer på din pengepung og naturens ressourcer:

1. Genbrugsgaver til hver en gæst

"Gaverne fylder meget i julen. Hver gang vi bruger tre kroner, går to af dem til gaverne. En idé kunne være at aftale, at man hver får én gave, som er stor i stedet for flere små gaver. På den måde får man også mere kvalitet," siger Ann Lehmann Erichsen.

Når gaven er noget, man ønsker sig, er der også større chance for, at den bliver brugt, og der ikke er spildt CO2 på en gave, der får lov at ligge i skabet. En anden pris- og CO2-venlig gave er at give noget genbrugt. 

"Det er en god idé at spørge, inden man giver en genbrugsgave for at være sikker på, at det falder i god jord. Det er ikke alle, der synes om det," siger hun.

Læs også: Penge og frihed: Sådan skal du aflønnes i juledagene

Gaver, der kan spises eller er praktiske, sparer også på miljøet, da det er ting, man ellers ville have købt alligevel. 

"Det kan være snaps og chokolade eller uldsokker, der er en vedvarende gave. Man kunne give et gavekort, hvor der står, at man vil komme og slå græsset eller passe børnene. Det er mere personligt og viser, at man har øjnene op for den andens behov," siger Ann Lehmann Erichsen.

Husk dine rabatfordele

Inden du køber din gave, er det en god idé at tjekke, om du kan få den på rabat gennem dit PlusKort. Som medlem af FOA har du adgang til rabatter på blandt andet ferier, familieoplevelser, legetøj og bøger.

Forbrugsforeningen giver også en række tilbud på tøj, sport, IT og mere, som du kan få adgang til ved en årlig betaling på 132 kroner. 

2. Genindpakning 

Vi bruger årligt 825 tons gavepapir på julegaver. Og da disse ofte er overfladebehandlet, kan de ikke genanvendes.

"Vi er ved at drukne i papir. Har man noget eksempelvis i form af aviser, skal man bare bruge det. Det er ikke så festligt, men så kan man dekorere det med gran og røde bær fra naturen,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Gamle gaveposer kan også genbruges som indpakning ligesom stof kan bruges igen og igen. 

3. Juletræet med sin pynt

Ann Lehmann Erichsen er fortaler for plastikjuletræet og har selv et, hun har haft gennem flere år. 
 
”Ser man på prisen, er juletræ i kunststof billigst på den lange bane. Man kan bruge det mange år i træk. Det ligner et rigtigt juletræ men lugter bare ikke af gran. Og så er det rengøringsvenligt,” siger Ann Lehmann Erichsen.
 
På klimafronten vil et plastik juletræ give plads til andet natur, som kan optage CO2. Ifølge beregninger fra CONCITO udleder et juletræ i plastik cirka 50 kg CO2 ved produktion sammenlignet med et grantræ, der cirka udleder 10 kg CO2. På den måde tjener det sig hjem efter 5 år.
 

Ann Lehmann Erichsen mener også, at juletræ i potte er en god ide, hvis man kan passe på det. Er man ikke sikker på, om man kan holde liv i træet til næste jul, tilbyder Foreningen Danmarks Skove udlejning af juletræer, som man kan aflevere tilbage efter brug.
 

4. Hjemmelavede julelækkerier

Det kommer næppe som en overraskelse, at grønt på bordet både er billigere og mere klimavenligt end det røde kød. I stedet for at lade julemaden bestå af kødtunge retter, anbefaler Ann Lehmann Erichsen, at man spiser sig mæt i grøntsager, men at man stadig kan spise and eller flæskesteg, blot i mindre mængder. 

"Noget af det bedste er at købe lokalt og bruge danske grøntsager. De har ikke været transporteret så langt," siger hun og nævner, at man også kan lave maden selv. 

"Har man selv lavet det fra bunden, så smider man det ikke ud, for man har brugt tid på det. Et klassisk trick til også at undgå madspild er ikke at sætte det hele frem til julefrokosten."

5. Det sørme, det sandt, DSB

"Det mest klimavenlige, når man skal rejse, er at tage offentlig transport. Men DSB går ikke lige til døren. I stedet kan man aftale at køre sammen og hente hinanden på vejen og på den måde spare en bils CO2 udledning," siger Ann Lehmann Erichsen

Hvis man ikke har mulighed for at køre sammen med familien eller vennerne, kan man bruge samkørselstjenester som foreksempel GoMore. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev