Annonce

Portør bagved overdækket død

Portør i kapel: Jeg vil give de afdøde en værdig afsked

Det kræver respekt og empati at arbejde med døden. Både over for pårørende og afdøde. Det er kernen i portør Hans Jensens arbejde i kapellet ved Glostrup Hospital, hvor han gennem 11 år har gjort døde mennesker klar til en værdig afsked med livet.

Annonce

“Alle mennesker er sårbare, når de har mistet. Det er en vigtig opgave ikke at gøre dem mere sårbare, men give dem en så fin oplevelse med døden som muligt,” siger Hans Jensen, der oplever opgaverne i kapellet som et afbræk fra hverdagen i hospitalets portørvagt. Iben Gad

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

For 26 år siden blev portør Hans Jensen ansat i portørvagten på Glostrup Hospital. Og siden 2008 har også vagterne i kapellet været en del af hans arbejde. 

Uanset om han gør de afdøde i stand, lægger dem i kisten, fjerner øjne til organdonationer eller tager i mod de pårørende, gør han det med respekt. For det er vigtigt for ham, at døden er så tryg en oplevelse som muligt. 

Hans har ikke tal på, hvor mange døde, han har set. Men det er mange.

Død kvindes hånd
Portør Hans Jensens telefon ringer. Det er en kvinde, der har mistet sin far og gerne vil vide, om hun kan se ham. Hans Jensen går i morsrummet og tjekker, om manden er i ordentlig stand. “Jeg synes godt, I kan se ham. Han har lidt åben mund, men ellers ser han fin ud,” siger Hans, da han ringer tilbage.  Iben Gad
Overdækket lig med buket blomster ovenpå
Kulden lægger sig som et slør i luften i morsrummet, hvor de afdøde ligger, indtil bedemanden henter dem. Her er kun fem grader og en sødlig duft. Det er sådan døde mennesker lugter, når de bliver kølet ned. Iben Gad
En særlig grund til, at Hans Jensen har valgt at arbejde i kapellet, er, at han gerne vil gøre en forskel for de pårørende, som kommer for at tage afsked med deres kære. Iben Gad
Mange synes, det er uhyggeligt at være på kapellet om natten. Men ikke Hans Jensen. “Der skal de afdøde jo også passes,” siger han. Stilheden og de lange mørke gange skræmmer ham ikke. Iben Gad
Portør foran loftslys
Da Hans Jensens søster døde, hentede han hende selv og lagde hende i kapellets morsrum. Og da bedemanden kom et par dage efter, lagde Hans Jensen også selv sin søster i kisten. “Så var jeg sikker på, hun blev lagt i med kærlighed,” siger han. Iben Gad
Saks
Hvis en afdød vil donere sine hornhinder, skal Hans Jensen klippe øjenæblet ud. Inden han går i gang med at klippe, sprøjter han to mm luft ind i øjenæblet, så det ikke punkterer, hvis han taber det på gulvet eller kommer til at klippe i det. Øjet puttes i et lille plastbæger, som sendes til Aarhus Universitetshospital, hvor hornhinderne fjernes. Iben Gad

Bag ordet

  • Morsrum udspringer af det latinske ord mors, der betyder død.

Uddannelse

  • Da Hans Jensen blev uddannet hospitalsportør, fandtes der ingen portøruddannelse med kapelfunktion. Det gør der i dag, fordi et stigende antal portører varetager funktioner i sygehuskapellerne.
  • Uddannelsen er en arbejdsmarkedsuddannelse, som varer fem dage. Otte forskellige social- og sundhedsskoler samt et AMU-center er godkendt til at køre kurset, men der er endnu ikke nogen, som har afholdt et.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev