Annonce

Kvinde holder sine hænder omkring sin nakke

Nu kommer seniorpensionen til nedslidte: Tjek om du kan bruge den


Fra 1. januar 2020 kan nedslidte søge seniorpension. Det
bliver ATP, der skal afgøre sagerne og ikke kommunerne, der ellers varetager den nuværende seniorførtidspension.   

Annonce

Ny seniorpension fra 1. januar 2020 skal give nedslidte bedre muligheder for trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Nu skulle det være ganske vist: Fra 1. januar 2020 skrottes den udskældte lov om seniorførtidspension, og en ny ”seniorpension” kommer til verden.

I foråret 2019 lavede de daværende regeringspartier, Venstre, Liberal Alliance og Konservative med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti en aftale om seniorpension. 

Den aftale har den nye socialdemokratiske regering senere tilsluttet sig, men parterne har ikke kunnet enes om, hvem der skulle behandle ansøgningerne. 

ATP tager over

I øjeblikket er det kommunerne, men de oprindelige aftale-partier har ønsket, at en statslig instans overtog opgaven. Det har regeringen nu accepteret, og det forventes, at ATP skal stå for seniorpensionen.

Regeringen vil nu udarbejde et lovforslag, som skal hurtigt igennem Folketinget, for at loven kan træde i kraft fra nytårsskiftet. Den baseres på aftalen fra foråret, som fastsatte følgende indhold i seniorpension:

Man kan få seniorpension seks år før almindelig pensionsalder.
Arbejdsevnen må højest være 15 timer om ugen.
Man skal have haft mindst 20-25 år på arbejdsmarkedet.
Ydelsen for seniorpension svarer til førtidspension (16.044 kroner / 18.875 kroner om måneden for henholdsvis enlige og samlevende).

Tilfredshed i FOA

Da den nye lov bliver vedtaget på et tidspunkt, hvor ATP har meget kort tid til at forberede sig på opgaven, forventes det, at kommunerne skal administrere ordningen i en kortere periode.

I FOA var der allerede i foråret tilfredshed med den model for seniorpension, som forligspartierne lagde op til. Og også ATPs overtagelse af opgaven får forbundets opbakning.

”Vi har kæmpet for, at beslutning om seniorpension skulle væk fra kommunerne, fordi der var alt for store forskelle i deres afgørelser. Og vi har selv foreslået en ATP-model,” siger forbundssekretær Helena Mikkelsen, og fortsætter:

”Da vi også er enige i kriterierne for at få seniorpension, er vores eneste utilfredshed, at der bliver en overgangsordning, fordi partierne først nu har fundet ud af, hvem der skal være myndighed.”

Helena Mikkelsen er spændt på, hvilken effekt den nye lov vil få.

”Det bliver interessant at følge, hvor mange der får glæde af den. Det vil vi holde meget nøje øje med.”

Seniorpensionen er ikke til alle slidte  

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver i en mail til Danmarks Radio (DR), at det er godt for borgerne, at seniorpensionen nu ser ud til at træde i kraft fra 1. januar. Men han ærgrer sig over, at partierne ikke har kunnet blive enige på et tidligere tidspunkt.

Han peger på, at seniorpensionen kan hjælpe de allermest nedslidte, men først når de er så syge eller så slidte, at de lever op til kravene.

”Derfor arbejder regeringen videre med en ret til tidlig tilbagetrækning. Den skal sikre, at de, der er trådt tildigt ud på arbejdsmarkedet og har haft et hårdt arbejdsliv, kan trække sig værdigt tilbage. Det tager seniorpensionen ikke hånd om,” skriver beskæftigelsesministeren til DR.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev