Annonce

Voksen viser barn hvordan man vasker hænder

Legezoner giver ro i vuggestue

Et tumlerum. Et fordybelsesrum. Et multirum. Mange små legezoner overalt i institutionen. Vuggestuen Kastanien på Amager har indrettet tydelige rum i rummene, der gør det lettere for børnene at lege i små grupper.

Annonce

På badeværelset markerer den gule farve, hvor man vasker hænder. Spejle, sæbedispenser og boksen med papirhåndklæder flugter med hinanden for at skabe visuel ro. Generelt harmonerer alle farver i Kastanien med hinanden, og farverne på væggene understøtter, at der er et rum i rummet. Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Personalet i Kastanien har fået vejledning af designer Susanne Staffeldt og professor Charlotte Ringsmose om principperne for, hvordan institutioner kan indrettes, så det skaber gode rammer for det pædagogiske arbejde. Det giver børnene ro og tryghed til at indgå i gode relationer og udvikle et righoldigt sprog.

"Indretningen fungerer næsten som en ekstra pædagog," forklarer personalet.

Voksen læser historie for tre børn i mørkt rum
“En gang for længe siden …” Pædagog Betina Hansen har taget tre børn med ind i fordybelsesrummet. Her er lyset blødt, der er sovedyr på madrassen, og selvom børnene skramler i køkkenet i multirummet udenfor, hjælper lyddæmpende filt på væggen med at skabe ro. Jørgen True
Voksen ved siden af barn der leger
Der bliver læst bog, leget i køkkenet og med biler. Alt sammen lige ved siden af hinanden, men i tydelige rum eller legezoner for sig selv. Bilbanerummet er for eksempel defineret af den grønne væg. Jørgen True
Børn leger på puder
Tumlerummet er til hop, dans, kravlen, tumlen og musik. Skumklodserne kan stables, så der igen kan skabes flere legezoner i samme rum – nu bare i forskellige niveauer: Oppe og nede. Jørgen True
Pige kigger ud gennem tæppe
Man kan også stikke ind i hulen bag det tykke, grå tæppe og sidde lidt for sig selv. Jørgen True
Voksen ved siden af barn der leger
En kopi af Holmbladsgade, hvor Kastanien ligger, er flyttet ind i vuggestuens entre. “Vi har valgt de forretninger, der er på Holmbladsgade, så det skaber genkendelighed for børnene. Og så har vi fået endnu en legezone,” forklarer pædagogisk leder Gitte Kjølby. Jørgen True
Børn og voksne i vuggestue
I Kastanien sidder man ikke to voksne sammen. “Så går der privatsnak i den. Vi organiserer os, så børnene har flere typer af aktiviteter at vælge imellem, og så vi kan være nærværende," siger Betina Hansen. Jørgen True
Legetallerkener og -bestik
Legetøjet er ikke i en kasse, men er sat overskueligt frem. Det skaber overblik, så børnene kan koncentrere sig om at gå på opdagelse. Jørgen True

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies