Annonce

Kommuner jagter nye dagplejere


Der skal ske noget drastisk, hvis ikke den kommunale dagpleje skal blive en uddøende branche i fremtiden. Det erkender kommunerne, som opruster på rekrutteringsfronten blandt andet med flere jobopslag.

Annonce

Friheden i jobbet som dagplejer skal tiltrække flere yngre til faget. Det mener den 33-årige nyansatte dagplejer Camilla Posey. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Efter flere års fald i antallet af dagplejere, ser tendensen så småt ud til at vende. Et stigende børnetal samt flere dagplejere i den pensionsmodne alder gør nemlig, at behovet stiger.

Det ses i antallet af jobopslag, som på landsplan er steget med 19 procent på et år. Fra 571 opslag i 2017 til 681 jobopslag i 2018, viser en opgørelse på baggrund af tal fra FOA Job.

Flere arbejdsgivere erkender, at hvis der ikke bliver gjort noget nu, så står man i en alvorlig dagplejemangel om 10 år. Ud af de 10 kommuner, som Fagbladet FOA har talt med, oplever otte indimellem problemer med at skaffe nok ansøgere. Én af dem er Næstved Kommune, hvor dagplejeleder Ole Dittmann siger:

”Jeg kan godt frygte, at den kommunale dagpleje bliver en uddøende branche i fremtiden, hvis ikke både arbejdsgivere, fagforening og politikere gør noget nu.”

31

Procent. Så mange af de nuværende dagplejere forventes at gå på pension om 10 år. Det svarer til 3.000 dagplejere.

Kilde: krl.dk

’Dagplejen kan noget særligt’

For lektor og ph.d. i pædagogisk psykologi Lone Svinth er der ingen tvivl om, at der fortsat vil være stort behov for dagplejere fremover.

Dagplejen kan noget særligt, hvad angår at skabe tryghed, nærvær og genkendelighed. De faktorer spiller en afgørende rolle for det omsorgspædagogiske arbejde og er også i tråd med den styrkede pædagogiske læreplan og dens fokus på børns perspektiver, leg, deltagelse og dannelse,” siger Lone Svinth.


Også i FOA er der stor fokus på rekrutteringsudfordringerne.

”Vi ved, at mange kommuner har svært ved at skaffe kvalificerede dagplejere, og derfor skal der sættes ind. Dagplejen er et unikt tilbud for de mindste børn, og det skal italesættes over for forældre og kommuner,” siger næstformand i FOAs pædagogiske sektor Joan Lindskov.

KL vil gerne ændre overenskomsten

I Kommunernes Landsforening (KL) påpeger formanden for løn- og personaleudvalget Michael Ziegler, at det er op til de enkelte kommuner at tilpasse udbuddet af dagtilbud efter efterspørgslen.

Jeg kan ikke undlade at gøre opmærksom på, at KL ved de seneste overenskomstforhandlinger blandt andet har stillet krav om modernisering af overenskomstens rammer i forhold til gæstedagpleje, som ville have gjort dagplejen mere attraktiv for kommunerne at anvende. Det kom vi desværre ikke igennem med.”

Vil du vide mere om det at være dagplejer, så klik dig ind på dagplejen.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev