Annonce

Dame holder pause Colourbox

Kommune vil fjerne ansattes pauser 


Skive Kommune vil have overblik over alle ansattes pauser, og formanden for Ældreudvalget ønsker at fjerne pause for de ansatte på ældreområdet.

Annonce

I Skive Kommune har de ansatte på ældreområdet siden 2007 haft en betalt pause på 16 minutter. Den ønsker kommunen nu at fjerne. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

En 16 minutters pause til de ansatte på ældreområdet er årsag til, at Skive Kommunen nu vil undersøge alle kommunens ansattes pauser, og hvordan pauserne er tilrettelagt.

Det siger Preben Andersen (DF), som er formand for kommunens Udvalg for Ældre. Han er blevet bekendt med, at de ansatte på ældreområdet har en ekstra betalt pause på 16 minutter dagligt. 

Den opdagelse betyder, at kommunen nu vil have pauseområdet undersøgt. Det fremgår af næste års budget, hvor der står: Der iværksættes en analyse af arbejdstid og ikke overenskomstbetalte pauser

Læs også: Kend din ret: Hvornår må du holde pause?

“Vi har ikke overblik over, hvor meget pause den enkelte medarbejder har. Derfor vil vi have undersøgt, hvad der er af betalte pauser, og hvad vi giver ekstra. Hvis man tager sosu’erne i Skive Kommune, blev de i 2007 tildelt 16 minutters ekstra pause,” siger Preben Andersen.

Pause ønskes fjernet

Og den pause ser Preben Andersen gerne udfaset. 

“Vi vil ikke røre ved de overenskomstbestemte pauser, men de pauser der er ud over overenskomsten,” siger han og fortsætter:

“Vi har nogle ansatte, der kun har 22 timer om ugen. Jeg vil gerne vide, om de i dag har lige så meget pause, som dem der arbejder 37 timer om ugen. Det vil jeg have konkretiseret,” siger han.

Deltidsansatte har også brug for pause

Hos FOA Skive siger afdelingsformand Patrick Olesen, at pausen på de 16 minutter netop blev indført i 2007, fordi størstedelen af de ansatte arbejdede deltid.

I aftalen fra 2007 står der, at man kan holde en pause, hvis det er foreneligt med arbejdspladsen, selvom man ikke er på arbejde i mere end seks timer, som ifølge et EU-direktiv giver ret til en halv times pause.

“Det er ikke en pause, hvor man kan forlade arbejdspladsen, for man står stadig til rådighed. Jeg er i tvivl om, hvor mange, der når at holde den pause. De ansatte på området løber stærkt i forvejen,” siger Patrick Olesen.

Forringelse af arbejdsvilkår

Han mener kommunen er gået for langt i forhold til at finde besparelser.

“Vi har arbejdsmiljø-år i år og har fokus på et godt arbejdsmiljø, og så tordner man frem med det her, som forringer arbejdsvilkårene for den enkelte medarbejder. Hvad hvis det betyder, at medarbejderne bliver mere syge af det her. Har de taget det med i besparelsen?,” spørger Patrick Olesen.

Ifølge Preben Andersen vil det udgøre en besparelse på mellem 7 og 20 millioner, hvis kommunen fjerner den betalte pause på 16 minutter for de cirka 1200 ansatte, kommunen har på ældreområdet. 

“Hvis det viser sig, at der er de ekstra betalte 16 minutter, så siger vi til de ansatte: Selvfølgelig må I holde pause, I skal bare selv betale den. Og så vil vi sige, at de penge, man sparer, skal blive på området,” siger han.

Besparelser skal blive på området

Der er aktuelt et underskud for 2019 på 12 millioner kroner på ældreområdet i Skive Kommune. 
 
“Vi har fået nye køkkener på 15 plejecentre, og det har været dyrere end forventet, så besparelserne kan gå dertil i stedet for, at vi skal ud og finde penge på området,” siger han. 

Desuden forestiller han sig, at besparelserne kan bruges til kompetenceudvikling og bedre pleje.

Preben Andersen  understreger dog, at det ikke kun er pauserne på ældreområdet, der skal undersøges, men i hele organisationen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev