Annonce

Lotte Berthelsen, talsperson for FOA Ungdom, ved kongressen 2019

Tema: Kongres 2019

FOA Ungdom: Vi er vigtige for fremtidens fagforbund

Det er de unge medlemmer, som skal føre arven videre. Derfor er ungdommens kræfter og stemmer vigtige for fagforbundets fremtid - både politisk og ude på arbejdspladserne, lyder det fra FOA Ungdoms talsperson.

Annonce

"Vi har fået kritik for ikke at være rebelske nok eller engagerede nok, men det er ikke sandheden," lyder det fra Lotte Berthelsen, som er talsperson for FOA Ungdom. I alt er cirka 25.000 af FOAs medlemmer under 31.  Iben Gad

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Artiklen er opdateret d. 11. oktober.

‘En investering, der giver giver et godt afkast’. Sådan står der på de 700 små poser med chokolade-guldmønter, som FOA Ungdom i dag delte ud til dette års kongresdeltagere. 

FOA Ungdom vil gøre opmærksom på, at de er vigtige medspillere i fagforbundet. De skal være et trækplaster for andre unge - dels for at rekruttere flere til faggrupperne og dels for at gøre flere unge politisk aktive i FOA.

“På et tidspunkt kommer der til at være et kæmpe generationsskifte. Hvis man ikke gør en indsats for at rekruttere eller engagere de unge, som gerne vil, så kommer der et kæmpe hul,” siger Lotte Berthelsen, talsperson for FOA Ungdom. 

Derfor er det ifølge Lotte Berthelsen vigtigt, at fagforbundet investerer i ungdommen. Både økonomisk, men også ved at anerkende det arbejde, FOA Ungdom gør. 

“Vi har fået kritik for ikke at være rebelske nok eller engageret nok. Men sandheden er, at vi har et rigtig godt og stærkt sammenhold i FOA Ungdom, som kæmper for fagforbundet,” siger den 30-årige talsperson. 

Hun peger blandt andet på, at FOA Ungdom to gange om året holder meningsdannerkurser, hvor unge FOA-medlemmer bliver bedre til at debattere de emner, som rør sig i faggrupperne og i forbundet.

“Det er unge, aktive medlemmer, som blander sig i velfærdsdebatten. Vores stemmer fylder i de lokale aviser, på sociale medier og ikke mindst ude på arbejdspladserne,” siger Lotte Berthelsen. 

Chokoladeguldmønter med FOA Ungdoms slogan på.
Repræsentanter fra FOA Ungdom delte 700 guldmønter ud til årets kongresdeltagere.“Der er måske nogle herinde, som lige skal mindes om, at en investering i FOA Ungdom er en god investering,” Lotte Berthelsen. Iben Gad
Fredag skal det besluttes, om antallet af unge og elever repræsenteret i kongressen skal reduceres fra seks til tre. Det er et forslag, som hovedbestyrelsen har stillet. Uanset udfaldet, synes Vinni Jakobsen, politisk ansvarlig for ungdoms- og elevarbejdet i FOA, ikke, at de unge skal lukkes ude af fællesskabet.

“Hvis forslaget går igennem, har vi et fælles ansvar for, at de unge bliver repræsenteret. Både centralt og i de lokale afdelinger, hvor man også skal hjælpe de unge til at blive aktive,” siger hun.

Hos FOA Ungdom har forslaget haft betydning for de unges kampgejst.

“Det har lagt en dæmper på vores engagement, for vi føler ikke, vi er lige så meget værd. Og det er et stort problem, for hvis vi mister gnisten nu, er der ikke nogen til at tage over, når generationsskiftet rammer,” siger Lotte Berthelsen.

Vinni Jakobsen synes, det er ærgerligt, at de unge medlemmer har den opfattelse.

“De er ikke mindre værd. FOA Ungdom er rigtig vigtige. Der har været nogle budgetændringer, og det har også ramt FOA Ungdom. Så vi skal tænke ungdomsarbejdet på en anden måde, men de skal stadig have en stemme - ellers får vi ikke de unge med,” siger hun.

Forslaget om at reducere antallet af elever og unge i kongressen fra seks til tre blev fredag trukket tilbage. Flere kongresdeltagere var på talerstolen for at udtrykke deres modstand mod forslaget, og formand Mona Striib tog kritikken til sig: 

"Kære hovedbestyrelse.
Der er klokkeklare signaler fra salen. Skal vi ikke trække forslaget tilbage?" spurgte hun retorisk og fik en stående applaus fra salen til svar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev