Annonce

Badegæster nyder sommeren ved stranden

Kommune vil skære i ferien til faggruppe

Den sjette ferieuge er på spil for handicaphjælperne i Københavns Kommune, fordi kommunen skal spare. Socialborgmesteren vil have flere penge til det sociale område.

Annonce

Et spareforslag i Københavns Kommune kan mindske handicaphjælpernes ferie med en hel uge. FOA vil bede politikerne i kommunen om at vise lidt anstændighed.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Københavns kommune skal spare penge, og det kan koste handicaphjælperne i kommunen en del af deres ferie. 

Et af de ”effektiviserings-forslag”, som Socialforvaltningen i kommunen peger på ved de kommende budgetforhandlinger er nemlig at spare 2,3 millioner kroner på handicaphjælpernes sjette ferieuge.

”Jeg har ikke ord for, hvad jeg mener om, at man bare med et snuptag vil fjerne en rettighed, som alle andre i kommunen har, fra en enkelt gruppe,” lyder FOA-formand Mona Striib umiddelbare reaktion.

Men så kommer hun alligevel i tanker om et par passende ord. 

”Det er horribelt og uanstændigt, og vi er vrede over det,” siger hun.

FOA vil have fat i politikerne

Københavns kommune henviser i budgetoplægget til, at også andre kommuner har strøget handicaphjælpernes sjette ferieuge.

Men det er en dårlig undskyldning, mener Mona Striib.

”Det gør det jo ikke bedre, at andre kommuner har opført sig lige så uanstændigt. Så nu kontakter vi kommunens politikere i håb om, at de ikke vil bakke op om, at man plukker enkelte faggrupper ud og klemmer dem.”

Handicapområdet er smertensbarn

FOA har i mange år ønsket en egentlig aftale på handicapområdet, der sikrede denne gruppe samme rettigheder som andre. Men i BPA-ordningerne (Borgerstyret Personlig Assistance) er modellen, at den handicappede i princippet selv er arbejdsgiver og modtager tilskud fra kommunen.

Tilskuddet beregnes med udgangspunkt i den overenskomst, FOA og 3F har med Dansk Erhverv for handicaphjælpere. Men den fungerer ikke på det kommunale område på samme måde som overenskomsterne her, hvor ændringer kræver enighed. 

”Handicapområdet har altid været et smertensbarn, for vi har ikke en aftale, som hugger ud i granit, at hjælperne er omfattet af de samme vilkår som andre. Derfor er vi nødt til at appellere til politikernes anstændighed,” siger Mona Striib.       

Socialborgmester vil have flere penge

Fagbladet FOA har bedt socialborgmester Mia Nyegaard (Radikale Venstre) om et interview om sagen. Borgmesteren har dog ikke kunnet finde tid til det, og hun har i stedet sendt en mail-kommentar:

”Jeg vil simpelthen ikke være med til at tage penge fra udsatte børn for at give til handicapområdet eller vice versa. Jeg går ind til næste uges budgetforhandlinger for at kæmpe for flere penge til hele socialområdet (…) Stadigt flere borgere har brug for vores hjælp, men pengene er ikke fulgt med. Samtidig skal vi spare hvert år, og det kan mærkes hos borgerne og de ansatte. Det er jeg ked af, men det skal vi jo ikke acceptere stiltiende. Tiden er kommet til at tilføre nye penge til socialområdet. Vi kan simpelthen ikke blive ved at prioritere mellem to onder. Det både håber og tror jeg, at jeg kan finde opbakning til hos de andre partier på Rådhuset. Der skal tilføres nye penge til de mest udsatte og sårbare i vores by.” 

Da Fagbladet FOA ikke har kunnet stille opfølgende spørgsmål til borgmesterens overordnede udmelding, har vi ikke fået svar på, om borgmesteren konkret vil modarbejde forslaget om at fjerne handicaphjælpernes sjette ferieuge.

Vi har heller ikke kunnet få at vide, hvorfor borgmesteren tror, at socialområdet får tilført flere penge under budgetforhandlingerne.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev