Annonce

Skema til rapportering

5 gode råd til samlerapportering

Samlerapportering gør det lettere at rapportere utilsigtede hændelser. I stedet for at logge sig ind på computeren, når en beboer er faldet, eller ikke har fået sin medicin, kræver det blot nogle få oplysninger i et skema, der allerede ligger fremme. Her er fem råd til brug af samlerapportering.

Annonce

Samlerapportering er en enkel metode til at rapportere utilsigtede hændelser. Rune Evensen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

1. Giver mere tid

Ved at indføre samlerapportering skal medarbejderne ikke rapportere utilsigtede hændelser enkeltvis. Der er ikke brug for at logge ind på en computer. På den måde er der mere tid til læringsarbejdet og til at arbejde med patientsikkerhed.

2. Aktuel viden

En fordel ved samlerapportering er, at medarbejderne med det samme kan se, om der er mønstre, der gentager sig. På den måde kan de handle på aktuel viden. De skal ikke vente længe på, at data er blevet sendt ind og analyseret hos Dansk Patientsikkerhedsdatabase.

3. Flere rapporterer fejl

Når man hurtigt og nemt kan rapportere, er der flere, der gør det. Også dem, der ikke er så stærke til IT, læse eller skrive.

Læs også: Kend din ret til fravær, hvis dit barn skal testes, i karantæne eller er coronasmittet

4. Det er let

Det kræver kun et navn og et par krydser i et skema at rapportere en utilsigtet hændelser. Mindst 60.000 utilsigtede hændelser årligt kan rapporteres på denne måde.

5. Drøft data med dine kolleger

Drøft med dine kolleger, hvad skemaerne med utilsigtede hændelser viser. Måske skal der ændres i arbejdsgangene?

Det gode eksempel

Igennem et stykke tid har personalet på et plejecenter observeret, at 88-årige Niels ofte oplever smerter i forbindelse med morgenpleje.

Umiddelbart forklarer sosu-personalet smerterne med, at Niels har sovet dårligt og har stive led.

I forbindelse med at plejecentret indfører samlerapportering, opdager de, at Niels otte gange inden for den seneste måned ikke har fået den smertestillende medicin, han skal have klokken 6. I alle otte tilfælde havde nattevagten ladet Niels sove, men glemt at give besked til dagvagten.

Den erkendelse betød, at personalet satte fokus på god overlevering ved vagtskifte og øget opmærksomhed på at give medicin som ordineret.


Kilde: Eksemplet er hentet fra ‘Værd at vide – om samlerapportering’ fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev