Annonce

Tue og Kristina står på deres lille altan ved kvisten på deres hus

Tue og Kristina skiftede bank: De sparer 50.000 kroner årligt


Da Tue William Larsen og Kristina Ladefoged for et par år siden tog forbrugslån for at renovere deres nye hus, blev det starten på en økonomisk rutsjebanetur. Nu har parret skiftet bank og sparer over 50.000 kroner om året.

Annonce

I Odense bor Tue, sosu-assistent, og Kristina, sygeplejerske, sammen med deres to børn i det hus, de for et par år siden tog to forbrugslån for at have råd til at renovere. Iben Gad

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

“Det var en festdag, den dag vi skiftede bank. Vi har faktisk lige snakket om, at det bankskifte er det bedste, der er sket for os i 2019,” siger Kristina Ladefoged med et grin.

“Ja, det må man sige,” stemmer Tue William Larsen, Kristinas mand, smågrinende i.

Det er et lettelsesgrin, der kommer fra parret i Odense. For de sidste par år har langt fra været sjove. Først nu, efter parret har skiftet fra en større bank til PenSam Bank, kan de ånde lettet op efter to økonomisk hårde år.

En uventet drejning

Det hele startede, da Tue og Kristina for et par år siden tog to forbrugslån hos en anden bank end deres egen. Pengene skulle, udover en ferie til Grækenland, bruges til at renovere det hus, Kristina og Tue havde købt. Et hus, de kunne sidde billigere i.

Da parret kun manglede at renovere bryggers og badeværelse, fik de huset vurderet. Vurderingen lød noget højere, end det beløb Tue og Kristina havde givet.

“Det kunne ikke være bedre. Så kunne vi bruge friværdien til at få betalt gælden ud og lukket de forbrugslån, vi havde taget. Og så var vores plan, at vi efterfølgende ville låne penge hos banken til den sidste del af renoveringen,” fortæller Tue.

Men sådan blev det ikke.

Parrets tidligere bank afviste, at Tue og Kristina kunne bruge friværdien i huset til at betale forbrugslånene ud. Tue og Kristinas bankrådgiver mente, afvisningen kunne skyldes, at parret ikke havde taget et byggelån, men i stedet de to forbrugslån uden om banken. Selvom Tue og Kristina bad om et møde med ledelsen, fik de dog aldrig svar på, om det var den reelle begrundelse.

Aftalen blev, at Tue, som er social- og sundhedsassistent, og Kristina, som er sygeplejerske, over et år skulle bevise, at de kunne spare sammen og betale af på forbrugslånsgælden. Derefter ville banken genoverveje situationen.

“Vi arbejdede begge to vanvittigt meget for at hive pengene hjem. For udover at vi havde forbrugslånene hængende over hovedet, skulle vores søn på efterskole og vores datter konfirmeres,” fortæller Kristina.

Straffet for at spinke
Efter et år med personlige sparerunder og mange timers arbejde, gik Tue og Kristina i banken igen. De havde sparet sammen og ikke haft en eneste overtræksdag.

Alligevel fik de endnu et afslag.

“Det var som om, vi blev straffet for at have spinket og sparet i så lang tid. Det føltes helt uretfærdigt,” siger Kristina, og Tue giver hende hurtigt ret:

“Jeg følte, at banken nærmest mistænkeliggjorte os,” siger han.

Parret var heller ikke længe om at beslutte, at det var dråben.

“Vi skulle bare have en ny bank, og det kunne ikke gå hurtigt nok. De havde jo brudt deres løfte en gang, så vi kunne ikke lade være med at tænke: ‘Hvad bliver det næste’,” siger Kristina.

Tue og Kristina står i deres nyrenoverede køkken og er glade.
Tue og Kristina er ikke de eneste, som har taget forbrugslån. I Danmark blev der i 2018 udstedt 358.000 lån af den type, hvilket er en stigning på 78 procent i forhold til året før. Iben Gad

Et godt bankskifte

Valget faldt på PenSam Bank. Her har Tue og Kristina kunnet samle alle deres lån i et FOA Lån, fordi Tue er medlem af fagforeningen. Det betyder, at parret nu betaler en fast lav rente på 7,95% for samlelånet, hvilket sparer dem cirka 4.500 kroner om måneden. En besparelse, der løber op i 54.000 kroner årligt.

“Det er en kæmpe lettelse, og det giver os et helt andet økonomisk råderum,” siger Kristina, og understreger, at besparelsen langt fra er det eneste positive ved bankskiftet.

“De møder os altid i øjenhøjde og er positive. Vi har faktisk en fornemmelse af, at det er mennesker, som vil os det bedste,” siger hun og bakkes op af sin mand:

“Ja, og vi kan altid til få fat på vores nye bankrådgiver, hvis vi har nogle spørgsmål. Det kunne nærmest tage flere dage at komme igennem til vores tidligere bank,” fortæller Tue.

Hos PenSam Bank har parret også kunnet låne pengene til at renovere deres hus færdigt. Renoveringsprocessen har ellers stået på standby, det år Tue og Kristina sparede sammen.

“Så alt i alt er vi virkelig glade,” lyder det fra Kristina.

Tue og Kristina er ikke de eneste, som PenSam Bank har hjulpet med at få styr på forbrugslånene. 25 procent af deres kunder har forbrugslån, og nogle kan have svært ved at komme ud af dem igen, fordi renterne er så høje.

Det var også grunden til, at PenSam Bank i 2017 lancerede FOA Lånet, der gjorde det muligt for kunderne, at samle deres forbrugslån, så de nemmere kan komme ud af dem.

“Det var vigtigt for os at signalere: ‘Vi vil faktisk gerne have jer, selvom I har forbrugslån eller klatgæld. Og I må gerne samle den gæld hos os i stedet for at have skyhøje renter på mange lån’,” siger Rokhsareh Yazdanyar, som er partnerchef i banken.

Desværre oplever PenSam Bank, at mange ikke kommer ud af deres forbrugslån igen, hvis ikke de finder en bank, som vil hjælpe dem. Og selvom man måske kun har lånt 5.000 kroner, så kan man ende med at have betalt 25.000 kroner tilbage på grund af den urimeligt høje rente, forklarer Rokhsareh Yazdanyar.

Derfor er det ifølge hende bankens vigtigste opgave, at hjælpe FOA-medlemmerne med deres økonomi og eventuelle forbrugslån. Og når det lykkes, er Rokhsareh Yazdanyar glad.

“Med Tue og Kristina har vi både kunne levere den gode service, samt sparet dem en masse penge. Så her er målet i den grad nået,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev