Annonce

Mange 50 kroner sedler i hænder.

Sådan kommer du af med dyre kviklån og sparer tusinder

Flere og flere tager hurtige forbrugslån på nettet. Men renten på de såkaldte kviklån er skyhøj, og oftest ender du med at betale meget mere tilbage, end du har lånt. Læs her, hvordan du undgår kviklån - eller kommer bedst ud af dem. 

Annonce

Ved årsskiftet 2018 havde danskerne i alt lånt 822 millioner kroner af kviklånsselskaberne. Det beløb er 44 procent højere end lånebeløbet for 2017, viser tal fra Digitale Långivere. Colourbox

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

Et stigende antal danskere tager kviklån - hurtige forbrugslån, som ofte ikke kræver mere end få klik på internettet. I 2018 blev der udstedt 358.000 kviklån, hvilket er en stigning på 78 procent i forhold til året før. Det viser tal fra Digitale Långivere. 

Rokhsareh Yazdanyar, Partnerchef ved PenSam Bank, kommer her med syv gode råd til, hvordan du undgår at tage et kviklån - og hvordan du bedst kommer ud af det, hvis du allerede er gået i fælden. 

1. Sæt dig ind i, hvad det vil koste at tage et kviklån

Kviklån har skyhøje renter. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det vil koste dig at låne penge hos et kviklånsselskab. Hos Vivus.dk skal du for eksempel betale 6.000 kroner for at låne 10.000 kroner i tre måneder. Du ender altså med at betale 16.000 kroner, hvis du vel og mærket betaler tilbage inden for de tre måneder. Hvis ikke du gør det, bliver lånet kun dyrere for dig.

2. Kviklån er sjældent gratis

Vær opmærksom på, at flere kviklånsudbydere siger, at det er gratis at tage et kviklån, hvis du betaler pengene tilbage inden for 30 dage. Det siger de, fordi de færreste mennesker kan betale tilbage inden for denne tidsfrist. Herefter kommer der tårnhøje gebyrer og renter på lånet, hvilket gør det rigtig dyrt.

3. Kontakt din bank eller kreditor, inden du tager et kviklån

Før du kaster dig ud i et kviklån, så kontakt din bank og spørg dem, om du kan få et bevilget overtræk, en kassekredit eller et lån. Det vil altid være billigere for dig end at tage et kviklån. Og skal du bruge pengene til at betale en regning, så ring til din kreditor. Forklar din situation og spørg, om du kan betale regningen næste gang, du får løn. De fleste kreditorer vil hellere modtage deres penge et par uger senere end slet ikke.

4. Overvej, om du skal skifte bank

Hvis din bank ikke vil låne dig pengene, så spørg din rådgiver, hvilke krav banken har til dit rådighedsbeløb, for at du kan låne penge. Det kan variere meget fra bank til bank. Nogle banker har lave krav til rådighedsbeløb, og hos disse banker kan det altså være lettere for dig at låne penge. Derfor kan det godt betale sig at skifte bank, hvis din bank ikke vil hjælpe dig.

5. Husk, at du har fortrydelsesret 

Hvis du er kommet til at tage et kviklån, har du altid 14 dages fortrydelsesret. Det står i betingelserne, som altid er en god ide at læse. 

6. Flere kviklån er ikke vejen ud af din gæld

Undgå at tage kviklån for at betale en anden gæld tilbage. Ellers ender du i en ond cirkel. Ring i stedet til banken og få lagt en plan for, hvordan du kommer ud af din gæld. Din bank ønsker heller ikke, at du skal ende med at få en dårlig økonomi, så de vil hellere end gerne hjælpe dig. Hvis de ikke vil, skal du finde en bank, som vil. 

7. Få et budget

Det er altid en god idé, at få din bank til at hjælpe dig med at få et budget, så du har overblik over dine udgifter, og om de stemmer overens med dine indtægter. På den måde kan du undgå at ende i en situation, hvor du føler, at et kviklån er den eneste udvej - det er det nemlig aldrig. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev