90 medarbejdere laver hver dag mad til 550 indlagte patienter, til patienter i akutmodtagelsen og til personalekantinen på Hvidovre Hospital. Køkkenet smed sidste år 60 tons færdigtilberedt mad til en værdi af 1,4 millioner kroner i skraldespanden.
Hospitalsmedhjælper Helle Larsen var med, da Hvidovre Hospital i en uge i foråret konsekvent registrerede, hvad der var tilbage på bakkerne, når patienterne havde spist. Der blev registret i 20 kategorier og vejet, så køkkenet kunne se, hvilke varer der var tilbage. Især wienerbrød og frugt blev kasseret.
Jørgen True
Vi bager alt selv. Derfor var det nemt at beslutte, at boller og wienerbrød skal være meget mindre,” fortæller køkkenchef Palle Erbs. Patienterne er velkomne til at bestille flere, hvis de kan spise dem.
Jørgen True
“Det er ærgerligt at lave god mad af fine råvarer, når den ikke bliver spist,” siger hospitalsmedhjælper Helle Larsen. Derfor er hun glad for, at der bliver arbejdet bevidst med madspild.
Jørgen True
Hver dag fylder hospitalsmedhjælper Suhail Iqbal og hans kolleger kværnen med 165 kilo mad, som omdannes til biogas. Køkkenchef Palle Erbs håber, at det kan reduceres med 30 procent. Til efteråret måler de, om reduktionen er lykkedes.
Jørgen True
Vaskede skræller og grøntsagsrester bliver sammen med kødben kogt til fond, som ernæringsassistentelev Charlotte Gullaksen her skummer.
Jørgen True
Hospitalsmedhjælper Nina Jensen tager aftensmad med hjem. Lige før kantinen lukker, kan man for 25 kroner fylde en boks med mad, der ikke er blevet solgt. 10–30 personer benytter sig dagligt af det, og på den måde bliver op mod 90 procent af restemaden solgt.
Jørgen True
I løbet af et døgn sender køkkenet 180 vogne af sted med mad til patienterne. Det meste bliver spist, men der er stadig rester på tallerkenerne, når de kommer retur.
Jørgen True