Annonce

Anrettet mad på fad

Sådan bekæmper dansk hospital madspild

Wienerbrødet og rundstykkerne er blevet mindre, patienterne får mindre portioner – og vælger selv menu. Grøntsagsskræller og kødben bliver kogt til fond, og i personalekantinen kan medarbejderne købe en boks med mad, der ikke er blevet solgt ved lukketid, med hjem. På Hvidovre Hospital er køkkenet gået til kamp mod madspild. Målet er, at 18 tons mindre mad skal smides ud.

Annonce

På Hvidovre Hospital bestemmer patienterne selv, hvad de vil spise og vælger ud fra et menukort. Maden anrettes på en bakke med patientens navn og nummer. Det gør spildet mindre end ved servering fra en buffet. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

90 medarbejdere laver hver dag mad til 550 indlagte patienter, til patienter i akutmodtagelsen og til personalekantinen på Hvidovre Hospital. Køkkenet smed sidste år 60 tons færdigtilberedt mad til en værdi af 1,4 millioner kroner i skraldespanden.

Hospitalsmedhjælpere anretter mad
Hospitalsmedhjælper Helle Larsen var med, da Hvidovre Hospital i en uge i foråret konsekvent registrerede, hvad der var tilbage på bakkerne, når patienterne havde spist. Der blev registret i 20 kategorier og vejet, så køkkenet kunne se, hvilke varer der var tilbage. Især wienerbrød og frugt blev kasseret. Jørgen True
Mand med wienerbrød
Vi bager alt selv. Derfor var det nemt at beslutte, at boller og wienerbrød skal være meget mindre,” fortæller køkkenchef Palle Erbs. Patienterne er velkomne til at bestille flere, hvis de kan spise dem. Jørgen True
Madaffald
“Det er ærgerligt at lave god mad af fine råvarer, når den ikke bliver spist,” siger hospitalsmedhjælper Helle Larsen. Derfor er hun glad for, at der bliver arbejdet bevidst med madspild. Jørgen True
mand smider madaffald ud i kværn
Hver dag fylder hospitalsmedhjælper Suhail Iqbal og hans kolleger kværnen med 165 kilo mad, som omdannes til biogas. Køkkenchef Palle Erbs håber, at det kan reduceres med 30 procent. Til efteråret måler de, om reduktionen er lykkedes. Jørgen True
Kvinde rører i gryde med fond
Vaskede skræller og grøntsagsrester bliver sammen med kødben kogt til fond, som ernæringsassistentelev Charlotte Gullaksen her skummer. Jørgen True
Kvinde hælder mad op på tallerken
Hospitalsmedhjælper Nina Jensen tager aftensmad med hjem. Lige før kantinen lukker, kan man for 25 kroner fylde en boks med mad, der ikke er blevet solgt. 10–30 personer benytter sig dagligt af det, og på den måde bliver op mod 90 procent af restemaden solgt. Jørgen True
Skab med brugt service
I løbet af et døgn sender køkkenet 180 vogne af sted med mad til patienterne. Det meste bliver spist, men der er stadig rester på tallerkenerne, når de kommer retur. Jørgen True

5 gode råd mod madspild

  • Lav wienerbrød og boller mindre. Patienterne må gerne tage flere, hvis de kan spise det.
  • Lad patienterne bestille maden a la carte. De kan selv vælge både retten og portionsstørrelsen.
  • Lad wienerbrød og frugt blive på stuen. Patienten bliver måske sulten senere.
  • Hold øje med afdelingernes bestilling. Måske bestiller de rigeligt for en sikkerheds skyld.
  • Sælg resten af maden fra personalekantinen billigt lige før lukketid.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev