Annonce

Dagplejer Pernille Arpe-Strøm med dagplejebørn

Dagplejere er gladest for deres arbejde


Indflydelse på arbejdsopgaverne, anerkendelse og tid til at udføre arbejdet tilfredsstillende er med til at sende arbejdsglæden i top hos dagplejerne.

Annonce

Pernille Arpe-Strøm fra Holbæk er en af de dagplejere, der finder stor tilfredsstillelse i sit job. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Hvis du synes, at dagplejerne smiler lidt bredere end andre faggrupper, så er der måske en grund. Blandt alle FOAs medlemmer er de nemlig gladest for deres arbejde, viser en arbejdsmiljøundersøgelse.

96 procent af dagplejerne er glade for at gå på arbejde hver dag. Blandt alle medlemmer ligger gennemsnittet på 84 procent.

Læs også: Dagplejer: Anerkendelse er, når jeg får et kram

Får mere anerkendelse

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Peter Hasle er de to vigtigste parametre for arbejdsglæde anerkendelse og indflydelse på opgaveløsningen. To områder, hvor dagplejerne skiller sig ud.

”Dagplejerne har en stærk kontrol over deres arbejde og har bedre mulighed for at opbygge gode relationer med få forældre. Den positive feedback og anerkendelse, de får fra eksempelvis forældrene, er uvurderlig,” siger Peter Hasle.

86

procent af dagplejerne har i høj eller meget høj grad indflydelse på, hvordan de løser deres arbejdsopgaver. Gennemsnittet for alle FOAs medlemmer ligger på 66 procent.

Kilde: FOAs arbejdsmiljøundersøgelse, juni 2019. 3.689 deltog.

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Mangel på dagplejere

Undersøgelsen viser også, at dagplejerne har bedre tid til at udføre arbejdet tilfredsstillende og føler sig mindre stressede end ansatte i daginstitutioner.

Trods gode argumenter for at tage jobbet er der mangel på dagplejere. 44 ud af 63 kommuner har problemer med at skaffe kvalificerede dagplejere, viser en undersøgelse fra Bureau 2000.

Ifølge pædagogisk sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen skal dagplejen gøres mere attraktiv.

”Det kommer til at tage tid at tiltrække flere til jobbet, men det kan lade sig gøre. Blandt andet ved at forbedre mulighederne for at uddanne sig, sikre tilstrækkeligt med sparring fra dagplejepædagoger samt tid til faglig refleksion sammen med kollegerne. Det arbejder vi i FOA for,” siger sektorformanden.

Flere tal om dagplejere

  • 82 procent af dagplejerne mener, at de altid eller ofte har tid nok til at udføre deres arbejde tilfredsstillende. Det tilsvarende tal i daginstitutioner og fritidsordninger er lige omkring 30 procent.
  • 6 procent af dagplejerne føler sig i høj eller meget høj grad stressede. Gennemsnittet blandt alle FOAs medlemmer ligger på 20 procent, mens det i daginstitutioner og fritidsordninger er omkring 30 procent.
  • 2 procent af dagplejerne føler sig hver dag utilstrækkelige, fordi børnene ikke får den omsorg, der ifølge dagplejerne er rimelig. I vuggestuer og børnehaver er det tilsvarende tal 33 procent.

Kilde: FOAs arbejdsmiljøundersøgelse, juni 2019. 3.689 deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev