Annonce

Sosu-hjælper fra regnbueplejehjem: Her fordufter fordommene

Af Linnea Kadziola
Journalist

Mangfoldigheden fejres på LGBT+ plejehjemmet Slottet, som huser mange forskellige personligheder. Det kræver åbent sind og stærk faglighed, mener social- og sundhedshjælper Britt Ballund.

Annonce

"I må tage os, som vi er," lyder det fra Hans Peder Schmidt. Han er homoseksuel og har boet på regnbueplejehjemmet Slottet i to år. Han opfordrer folk til at benytte priden til at vise, hvem man er. Malte Kristiansen

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Opdateret 16-08-2019 kl. 16.00
Plejehjemsbeboer Hans Peder Schmidt er 72 år gammel, og han kunne ikke forestille sig at bo noget andet sted end på Slottet.
 
”Jeg har været heldig at komme ind og bo her. Jeg tror ikke, jeg kunne trives på noget andet plejehjem. Det er nogle søde og åbne medarbejdere, som er dygtige til deres arbejde,” siger Hans Peder Schmidt.
 
Onsdag den 14. august er der pyntet op med regnbuer på flag, bænke, hatte og balloner i Slottets gårdhave. Ved plejehjemmet på Nørrebro i København bydes der op til dans med livemusik under træerne. Dagen markerer Slottets fireårs-fødselsdagen som et profilplejehjem for LGBT+ personer.

Alle er velkommen

Britt Ballund er social- og sundhedshjælper på Slottet. Hun mener, at plejehjemmets regnbueprofil medvirker til, at beboerne føler sig velkommen.
 
”Vores profil er til for at åbne et hjem for dem, der har brug for at komme et sted hen, hvor de er velkommen uden at skulle skjule, hvem de er. Her bliver man accepteret, for den man er og kan trives. Det er personalet såvel som ledelsen med til at sikre,” siger Britt Ballund.
 
Hun har arbejdet på Slottet siden 1996 - før der var noget, der hed profil. Dengang oplevede Britt Ballund den samme åbenhed hos beboerne, som er til stede i dag.
 
”Beboerne er fordomsfri overfor folks forskelligheder. Om man er en rar person, folk kan lide, har ikke noget at gøre med, om man er bøsse eller lesbisk eller ser anderledes ud. Bare folk er venlige og imødekommende, så trives alle godt sammen,” siger Britt Ballund.
Sosu-hjælper Britt på regnbuebænk
Britt ballund har arbejdet som social- og sundhedshjælper på plejehjemmet Slottet i over to årtier. Selvom LGBT+ plejehjemmet først fik sin regnbueprofil for fire år siden, har beboerne altid haft en fordomsfri og åben attitude overfor hinanden, husker hun.  Malte Kristiansen

Møder borger med respekt

Heteroseksuelle, homoseksuelle, katolske søstre og muslimer. Slottet huser mange forskellige personligheder. Det kræver stærk faglighed og et åbent sind at kunne arbejde på plejehjemmet, mener Britt Ballund.

”Folk her er så forskellige, så du skal kunne rumme alle mennesker. Det er vigtigt, at man er professionel og møder beboerne med respekt. Man skal også sørge for, at beboerne kan enes sammen, og at der er en god stemning, når de spiser frokost,” siger hun.

For at kunne være der for beboerne på den bedst mulige måde, er personalet blevet styrket i deres viden om LGBT+.

”Vi har været til temadage, hvor bøsser og lesbiske har informeret om deres liv, og hvilke udfordringer de har haft i forhold til det at være LGBT. Vi fik også information om foreninger, og hvordan man kan få hjælp. Vi har ikke haft nogle konflikter, men skulle de opstå, er vi klar til at håndtere dem,” siger Britt Ballund.

Beboere tager del i Priden

I dagens anledning er personalet trådt i spraglede klæder og paryk, mens de serverer is i alle regnbuens farver. Alt udstråler mangfoldighed. Men til hverdag mærker Britt Ballund ikke det store til, at hun arbejder på et regnbueplejehjem.

”Det er ikke noget, vi snakker om til dagligt. Når vi sidder med beboerne til frokost, taler de om om alle mulige emner. Her er de ikke så forskellige fra hinanden,” siger Britt Ballund.

Regnbueprofilen kommer dog til udtryk ved regnbuestund, som holdes hver onsdag. Her kan beboerne tale om det at være LGBT+ og dele deres historier med hinanden. Derudover får de mulighed for at tage del i arrangementer rettet mod LGBT+ personer.

”Jeg ved, beboerne synes, det er sjovt at komme med til en fest som i dag. Dem, der vil, kommer også med til Pride-paraden og kan pynte sig op. De synes, det er fedt at komme ud og se folk, der er klædt ud og fester og har det sjovt,” siger Britt Ballund.

Opdatering: Tilføjet citat fra plejehjemsbeboer Hans Peder Schmidt.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies