Annonce

Linda Selim sammen med sosu-assistent Tina-Mia Yammine

Linda fik hjælp til besøg: Som at få en datter

Hjemmeplejen på Amager har succes med at få ensomme ældre til at deltage i aktiviteter, hvor de er sammen med andre mennesker.

Annonce

Ensomhedsambassadør Tina-Mia Yammine (th.) har blandt andet introduceret Linda Selim for ‘Elderlearn’. Det betyder, at Linda får besøg en gang om ugen af Lene, en sprogstuderende fra Tyskland. “Det er så dejligt. Det er jo som at have en datter,” siger Linda Selim. Jørgen True

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

“Linda, jeg er så glad for, at du er gået med i det her og har haft et så givende forløb,” siger Tina-Mia Yammine.

Hun er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen på Amager. Og så er hun ensomhedsambassadør.

Og det er det, hun taler med Linda Selim på 71 år om. Linda er i forbindelse med, at hjemmeplejen på Amager fik penge til at begrænse ensomhed, blevet screenet. Og det viste sig, at hun følte sig ensom.

Fik kendskab til tilbud

Læs også: Overlæge: Coronaudbrud har intet med kultur at gøre. Det handler om ulighed

Tina-Mia Yammine og flere af hendes kolleger er i forbindelse med projektet blevet uddannet ensomhedsambassadør. De har fået ekstra undervisning om arbejdet med ensomme, og sammen har de besøgt de tilbud, der findes for ældre i lokalområdet, blandt andet en daghøjskole og en mandeklub.

“Det at få kendskab til de mange muligheder har gjort det nemmere for mig at tale med borgerne om ensomhed. Nu ved jeg, at jeg kan tilbyde dem noget ved at henvise til et tilbud,” siger Tina-Mia Yammine.

Får besøg af sprogstuderende

De ensomme ældre, der har sagt ja til at medvirke i projektet, har også været på‘Tour de Aktivitet’, hvor de i bus har været rundt til Amagers relevante tilbud og tre aktivitetsklubber. Desuden blev der afholdt markedsdag, hvor borgerne kunne se de frivillige tilbud, der findes for dem. De borgere, som Tina-Mia kommer hos, har været glade for initiativet.

“I mit distrikt, Islands Brygge, har jeg fået mange til at melde sig til aktiviteter – for eksempel ‘Elderlearn’, som er ret populært,”siger hun. Og det er netop et af de tilbud, Linda Selim gør brug af.

Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op

Elderlearn indebærer, at en sprogstuderende kommer og lærer dansk ved at tale med den ældre borger. En gang om ugen får hun besøg af Lene på 26 år fra Tyskland.

“Jeg var heldig at få en meget sød sprogstuderende. De blomster, der står på bordet, fik jeg af hende i onsdags. Og så har hun bil, så vi kan køre ture,” siger Linda Selim.

De har blandt andet været i Dragør for at spise. “Og på onsdag kommer hun med sin kæreste. Det er så dejligt. Det er jo som at have en datter,” siger Linda.

I forbindelse med projektet er Linda også blevet opmærksom på Peder Lykke Centret, hvor hun nu kommer to gange om ugen.

Fået mod til at tale om ensomhed

Tina-Mia er rørt over at se, hvor meget det har betydet for Linda at være en del af Elderlearn. Hun fortæller om en anden borger, der tidligere aldrig kom ud af sin lejlighed. I dag har han kontakt til to sprogstuderende fra Elderlearn.

”Det fungerer simpelthen så godt, for det kræver ikke, at borgeren skal ud af sit hjem. Jeg har oplevet, at de er blevet nogle helt andre personer, fordi de ikke føler sig så ensomme længere.”

Projekt mod ensomhed

  • ‘Tigerspring ind i nye venskaber’ hedder det projekt, som Amager Hjemmepleje har arbejdet med. Det er støttet af Sundhedsstyrelsens pulje: ‘Styrket indsats mod ensomhed blandt ældre mennesker, der modtager meget hjemmehjælp’.
  • 600 borgere er blevet screenet. 159 af dem blev vurderet som ensomme, 113 af dem havde mere end fire timers hjemmehjælp om ugen, som var et krav for at deltage, og 54 af dem ønskede at deltage i projektet. De blev interviewet om, hvad de savnede i deres hverdag, og hvilke aktivitetstilbud de kunne have glæde af.
  • Der er ikke lavet en opgørelse over, om færre ældre føler sig ensomme efter projektet, men ifølge hjemmeplejeleder Anette Gyldengren bliver aktivitetstilbuddene – både de frivillige og de etablerede – brugt mere.
  • Der er etableret et netværk for ensomhedsambassadørerne, så de kan fortsætte med at dele viden og holde sig opdaterede om nye tilbud for de ældre.

Kilde: Intern projektevaluering af ‘Tigerspring ind i nye venskaber’.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev