Annonce

Vådservietter

Skal spare 12 mio: Fyringer eller vaskeservietter i stedet for vand og sæbe


Hørsholm Kommune har fremsat spareforslag på ældreområdet for op mod 12 millioner kroner. Udvalgsformanden vil ikke afvise, at der kan ske personalereduktioner.

Annonce

Hørsholm Kommune vil erstatte vand og sæbe med vaskeservietter. "Selv små besparelser kan være med til at undgå en fyring," lyder det fra formanden for Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune Thorkild Gruelund.  FOA Medier/Arkivfoto

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Omkring 12 millioner om året. Så meget foreslår Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune at spare på ældreområdet de kommende fire år.

Forslaget kommer på bordet inden de kommende budgetforhandlinger, som starter senere på måneden. I alt har forvaltningen foreslået besparelser på 20 poster inden for ældreområdet og det specialiserede voksenområde. 

Den største post er nedbringelse af vikarforbruget på 3,6 millioner kroner, mens en besparelse på fodbehandling vil kunne indbringe 65.000 kroner og brug af vaskeservietter i stedet for skumvaskeklude, vand og sæbe på plejecentrene vil spare kommunen for 500.000 kroner.

”Hvis valget står imellem at fyre en social- og sundhedsmedarbejder eller at indføre en ny vaskefacon, så ved jeg godt, hvad jeg vil vælge. Selv de helt små besparelser kan betyde, at vi undgår en fyring,” siger formanden for Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune Thorkild Gruelund.

Læs også: Corona og demenssyge: 5 gode råd til dig som plejepersonale

Kan ikke afvise fyringer

Han vil dog ikke garantere, at der ikke sker fyringer – selv hvis alle spareforslagene kommer igennem. I alt har kommunens forvaltninger indgivet spareforslag for 60 millioner kroner. Udvalgsformanden forventer dog, at besparelserne lander på et sted mellem 40 og 50 millioner kroner for næste år.

”Vi er i en situation, hvor vi skal finde en række besparelser. Og ældreområdet er desværre ikke et højt prioriteret område lige i øjeblikket – hverken på nationalt, politisk niveau eller her i kommunen. Jeg vil dog kæmpe med næb og kløer for holde besparelserne nede,” tilføjer udvalgsformanden.

Sektorformand i FOA Nordsjælland Anne Mette Linsaa undrer sig over, at ældreområdet umiddelbart skal holde så hårdt for.

"Man presser citronen alt for meget med de foreslåede besparelser. Vi ser i forvejen flere tilfælde af stress blandt medarbejderne samt utilsigtede hændelser. Jeg tør ikke spå om, hvad konsekvenserne af spareplanen bliver," siger formanden for social- og sundhedssektoren i FOA Nordsjælland Anne Mette Linsaa. Iben Gad

FOA: Uværdigt

”Når der i forvejen mangler personale, og vi ved, at der kommer flere ældre med mere plejekrævende behov de kommende år, så er det mærkeligt, at man vil spare så meget på dette område. Det kommer uundgåeligt til at betyde serviceforringelser på en række områder,” mener Anne Mette Linsaa.

Som eksempel peger hun på justering af palliationsindsatsen med en besparelse på 265.000 kroner, nedbringelse af støtten til socialt frivilligt arbejde med 290.000 kroner og anvendelse af vaskeservietter i stedet for vaskeklude, vand og sæbe med en besparelse på 500.000 kroner.

”Det er muligt at der findes en besparelse i at gå over til vaskeservietter, men den står ikke mål med den reducerede kvalitet, som borgerne på plejecentrene vil opleve. Det er uværdigt og urimeligt," lyder det fra sektorformanden.

Udvalgsformand: Ikke en forringelse

Thorkild Gruelund mener ikke, at der med vaskeservietterne er tale om serviceforringelser.
  

”Vaskeservietterne er en del af en velfærdsteknologisk udvikling og er – lige som dem, man bruger på hospitalet – større og kraftigere end almindelige vådservietter. Mine to børnebørn på henholdsvis 2 år og 1 måned bliver jævnligt skiftet ved brug af vådservietter, så hvis det er godt nok til dem, hvorfor skulle det så ikke være godt nok til kommunens ældre?,” spørger Thorkild Gruelund og tilføjer, at han selv har prøvet vaskeservietterne.

Udvalgsformanden understreger, at forslaget lyder på, at vaskeservietterne skal indgå i den daglige hygiejne og ikke erstatte et rigtigt bad. Budgetforhandlingerne i Hørsholm Kommune starter ved et budgetseminar den 23. august og forventes vedtaget i slutningen af september.

Se alle spareforslagene på ældreområdet i Hørsholm Kommune.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev