Annonce

En gruppe børn med rygsække

Høj forældrebetaling på SFO får børn til at droppe ud


Forældre med lav indkomst vælger oftere SFO´en eller fritidshjemmet fra, når prisen er høj. Det viser ny FOA-undersøgelse. Det rammer børn, der har mest brug for ordningen, mener direktør for Børns Vilkår.

Annonce

Ikke alle børn er lige, når det gælder muligheden for at komme i SFO. En undersøgelse fra FOA viser nemlig, at forældre med lav indkomst i højere grad tager deres børn ud af fritidsordningen, når forældrebetalingen er høj. Colourbox

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Jo mere en SFO-plads koster, jo færre børn fra lavindkomstfamilier er der at finde i fritidsordningen. Det viser nye tal fra en ny FOA-undersøgelse.
 
Rasmus Kjeldahl er direktør for Børns Vilkår. Han ser undersøgelsen som et vigtigt bidrag til debatten om børnefattigdom, der kan kaste lys over konsekvenserne ved høje priser på SFO'er og fritidshjem.
 
”Dem der har allermest behov for at blive inkluderet, de bliver ramt af lav indkomst og forældrebetaling. De får ikke den stimulering af sprog og viden, som kan mangle i ressourcesvage miljøer,” siger Rasmus Kjeldahl. 
 
Undersøgelsen sammenligner andelen af børn i SFO og på fritidshjem med deres forældres økonomi. I beregningerne er der taget højde for familiens indkomst og antallet af familiemedlemmer. 
 
Det er særligt blandt de ældre børn, at prisen har en betydning. Blandt de ni-årige er andelen af børn fra lavindkomstfamilier på 65 procent i fritidstilbuddene sammenlignet med andelen børn af højindkomstforældre, som er på 90 procent.
 
Mogens Bech Madsen, som er formand for Pædagogisk Sektor i FOA, er bekymret over den ekskluderende effekt, som en høj forældrebetaling har.
 
”Det skaber en helt urimelig social ulighed, hvor nogle børn udelukkes fra fællesskabet,” siger Mogens Bech Madsen. 
 
For at give dårligere stillede børn samme mulighed som resten, foreslår han en grænse for forældrebetalingen på 30 procent.
 
”Ligesom på dagtilbudsområdet bør der indføres et loft for, hvor meget forældrene skal betale for SFO. Jeg mener, at egenbetalingen bør fastsættes efter samme vilkår som de øvrige dagtilbud,” siger Mogens Bech. 
 
 
Rasmus Kjeldahl mener ikke, at et loft på egenbetaling løser problemet, men er urealistisk for kommuner med presset økonomi.
 
”Mange af de inkluderende tilbud er til middelklassen, som har gode indkomster. Et loft på betaling går hen og bliver en fordel for dem, som i forvejen bruger tilbuddene. Men dem, som er ekskluderet, er måske også ekskluderet under sådan et loft,” siger direktøren for Børns Vilkår. 
 
Han mener, at det skal håndteres ved en differentieret løsning, hvor kommunerne eventuelt tilbyder fripladser og ser på, hvilke forældregrupper der har råd til at betale mere for ordningen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev