Annonce

Dame på arbejde

På job i sommerheden? Få 6 gode råd her


Sommeren har endelig meldt sin ankomst. Men det er ikke lig med ferie for alle. Her er et par gode råd til dig, der skal på job i sommervarmen. 

Annonce

Når solen brænder og temperaturerne går amok, skal du passe godt på dig selv, når du er på arbejde.  Og er du ansat i ældreplejen er der en ekstra opgave med at sørge for, at de gamle får nok at drikke.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Varmen er skøn, men den kan også være ulidelig for dem, der ikke har mulighed for en dukkert i vandet eller en lur i skyggen. Skal du arbejde under høje de temperaturer, bør du læse et par gode råd fra Arbejdstilsynet her.
 

1. Køl ned i pausen

Hold din pause i et rum, der er nedkølet eller udenfor i skyggen, hvis der er køligst der. 

2. Smid tøjet, hvis du kan

Tag let tøj på, som ikke er for varmt eller stramt. Hvis du har uniform på, så se, om du kan smøge dine ærmer og bukseben op. Hvis du skal bære en varm uniform, skal pauserne ifølge Arbejdstilsynet eventuelt være længere.
 
Hvis du skal bære en varm uniform, men ikke kan holde det ud, så gå til din arbejdsgiver og bed om tilladelse til at tage korte ærmer på, mens solen bager. Det gjorde Sanne Holmkær Boesen, som arbejder som social- og sundhedshjælper.
 

3. Vand, vand, vand

Husk at drikke rigelig væske. Når temperaturen er høj, sveder du mere - især hvis du er fysisk aktiv, som mange FOA-medlemmer er på jobbet.
 


Hvis du er gammel, gravid eller har en hjerte- eller lungesygdom, skal du være særlig opmærksom på varmen.
 
Er du i risikogruppen, så sørg for at holde en god, lang pause, råder Arbejdstilsynet.
 

5. Hold øje med varmeudmattelse

Hold øje med symptomerne på varmeudmattelse. Det kan være svimmelhed, kvalme, synsforstyrrelser og hovedpine.

Læs også: Over halvdelen af sosu’erne får ikke nok varmepauser

Har en kollega disse symptomer, skal vedkommende straks hjælpes ud i køligere omgivelser. Sørg desuden for rigeligt at drikke til ham eller hende, lyder et råd fra Arbejdstilsynet.
 

6. Ring 112 ved besvimelse

Hvis en af dine kolleger besvimer eller falder om, skal du ringe efter en ambulance. Hedeslag skal behandles akut, skriver Arbejdstilsynet i deres vejledning.
 

Varmebølge og hedebølge: Hvad er forskellen?

Man kalder det en varmebølge, når gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer tre dage i streg er over 25 grader. Er gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer tre dage i streg 28 grader, er der tale om en hedebølge.
Landsdækkende hedebølge er, når mere end 50 procent af Danmarks areal opfylder ovenstående betingelser. Regional hedebølge er, når mere end 50 procent af regionens areal opfylder ovenstående betingelser
Kilde: DMI

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev