Annonce

En glad mand

Sosu-formand: Vi er ret glade på velfærden og medlemmernes vegne


På sundhedsområdet er der meget at glæde sig over med udspillet fra regeringen og dens støttepartier, men der er også et stort behov for en ny organisering på ældreområdet.

Annonce

En forpligtende 10 års plan for psykiatrien er noget af det, som får smilet frem hos sektorformand i FOA Torben Hollmann. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

En 10-års plan for psykiatrien med forpligtende mål. Det er en af årsagerne til, at Torben Hollmann som formand for FOAs Social- og Sundhedssektor er godt tilfreds med den aftaletekst, som Mette Frederiksen (S) fremlagde et par dage, før hun præsenterede sin regering. 

“Det er så vigtigt, fordi psykiatrien i årtier har været underprioriteret og underfinansieret. Nu ligger der et oplæg til forhandling, og vi håber, vi bliver taget med på råd, når den skal have indhold,” siger Torben Hollmann.

“Psykiatrien skal prioriteres på samme måde som somatikken, så patienter får det bedre, og så medarbejdere får mulighed for at bruge deres faglighed mere, og vold og trusler på den måde kan blive mindsket,” siger han.

Torben Hollmann kan ikke læse ud af teksten, hvad regeringen og dens støttepartier præcist ønsker for ældreområdet, men siger selv, at der bør ske en omorganisering af hele området:

“Vi skal kigge på ældreområdet på en anden måde, så hænder og penge slår til. Tiden er løbet fra måden, vi organiserer det på. Det skal være fagligheden og ikke økonomien, der er styrende. Og det skal være borgerens behov, der bliver taget udgangspunkt i,” siger Torben Hollmann.

Opgør med minuttyrani

I “forståelsespapiret,” som partierne er enige om, står der, at der skal  igangsættes et arbejde, der skal reducere unødvendige dokumentationskrav, kontrol og minuttyranni.  

Tidligere innovationsminister Sophie Løhde (V) havde et lignende projekt “Meld en regel”, der skulle fjerne overflødige regler.

-Skal medlemmerne til at melde flere regler?

“Nej, jeg blev lidt træt, da jeg læste det. Vi skal altid have fokus på, om der er ting, vi ikke skal gøre, men det er ikke der, man henter 1.000 medarbejdere. Det er helt andre ting, der skal til, og det kommer til at gøre ondt. Det er de store spørgsmål, vi skal stille: Hvad skal man have hjælp til, og hvem får man den af,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

“Vi kan ikke det hele, og derfor må vi lave et opgør med minuttyrani og visitationsregler,” siger Torben Hollmann.

Også problematikken med at få deltidsansatte op på fuld tid, er skitseret i papiret. Torben Hollmann har tre bud på, hvordan flere ansatte i sundhedssektoren kommer på fuld tid.

“Stillinger skal slås op på fuld tid. Men det er en arbejdsgiver og lønmodtager-diskussion. Det bør ikke være et område, der skal lovgives om,” siger Torben Hollmann.

Dernæst foreslår han, at hvis en medarbejder ikke ønsker at komme på fuld tid, skal arbejdsgiver undersøge hvorfor, vedkommende ikke ønsker det og løse det.

“I dag sparer kommunerne penge ved at sætte ansatte på deltid. Det er barrierer, der skal løses, og så er vi tilbage til, at der skal ændres på hele organiseringen,” siger Torben Hollmann, inden han konkluderer:

“Men alt i alt er vi ret glade for udspillet på velfærden og medlemmernes vegne.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev