Annonce

Sådan vælger du en bank med styr på etik og moral

Det skal være lettere at gennemskue, om ens bank har styr på etik og moral, mener flere organisationer.

Annonce

Det kan være svært at vide, om ens bank har styr på etik og moral. Colourbox

Af Lis Hornø
Journalist

Annonce

Er du vred over, at din bank medvirker til hvidvask og skattesnyd? Oplever du arrogance eller aggressivt salg fra bankrådgiveren? Desværre findes der endnu intet værktøj i Danmark, der gør det nemt at vælge bank ud fra etiske overvejelser.

Lande som Norge, Sverige, Tyskland og Holland har Fair Finance Guide. Baseret på offentlige data rangerer guiden banker efter temaer som: Korruption, arbejder- og menneskerettigheder, skat, åbenhed, miljø, køn og våben.

Læs også: 4 ting du bør vide om din pension

Forbrugerrådet Tænk og udviklingsorganisationen Oxfam Ibis forsøger at rejse penge til en dansk Fair Finance Guide. Cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk siger:

“Det højner den etiske standard, når vi kan udstille, hvem der opfører sig godt og skidt. Fremstår en bank bedre end de andre, vil konkurrenterne begynde at forbedre sig.”

Bankkunder går mere op i etik

En undersøgelse fra prisportalen Mybanker fra marts 2019 viser, at Mybankers brugere har etik som fjerde vigtigste krav til en bank. Siden samme undersøgelse blev udført i 2018, er antallet af kunder, der finder værdier og etik vigtige, steget fra 19 til 32 procent. Over 25 banker samarbejder med Mybanker, og virksomhedens direktør, Marlene Nørgaard, er for tiden i dialog med dem om at indføre etiske data:

“Mybanker vil gerne finde en måde at synliggøre etik på, som sektoren vil tiltræde. Vi skal finde ud af, hvilke parametre man kan måle på i starten og så forbedre det over tid.”

Mybanker håber, det nye indeks er klar ved årsskiftet.

Læs også: Pensionen fra jobbet løfter din levestandard markant

Finans Danmark, der er interesseorganisation for blandt andre bankerne, mener, at Fair Finance Guide måler på for mange parametre. Det siger økonomidirektør Jakob Lægård Jakobsen, som uddyber:

“Vi er i dialog med Forbrugerrådet om en dansk version af guiden. Vi vil gerne starte med at fokusere på områder, hvor man ved, der er forbrugermæssigt fokus: Hvidvask, skat og bæredygtighed. Senere kan scopet bredes ud.”

Finans Danmark har nedsat to arbejdsgrupper til at foreslå indsatser henholdsvis imod hvidvask og for bæredygtig investering.

7 pejlemærker til valg af bank

Går du op i, om din bank tager samfundsansvar og har styr på etikken, så tjek disse 7 forhold.


1. Bankens forventning til forrentning af kapital

Lover banken sine aktionærer et højt afkast, er den nødt til at tage risiko og være aggressiv. Ifølge Forbrugerrådet Tænk vil banken da have tendens til at presse kunder til at købe problematiske produkter såsom bankens egne aktier eller risikabel investering. Du er selv nødt til at undersøge det for at sammenligne forskellige bankers forventninger. De fremgår for eksempel af bankens fondsbørsmeddelelser.


2. Presseomtale

Bankens etik afspejles i medierne. Du kan finde vigtig information her – men husk din kritiske sans. Tilfældighed og pressens vinkling spiller ind, og sociale medier kan blæse en sag ud af proportioner.


3. Tabte ankesager

Det finansielle ankenævn behandler forbrugeres klager over blandt andet banker. På Fanke.dk kan du se afgørelser fra blandt andet Pengeinstitutankenævnet. Vær dog opmærksom på, at antallet af sager skal ses i forhold til bankens størrelse. Nu og da følger en bank ikke en afgørelse. Det skete to gange i 2018. Ved avanceret søgning kan du på Fanke.dk fremsøge, hvilke banker der ikke retter ind.


4. Andre landes Fair Finance Guide

Danmark har endnu ikke en guide, der gør det let for forbrugeren at gennemskue enkelte bankers etik og moral. Flere andre lande har en Fair Finance Guide, og enkelte danske banker kan slås op i nabolandes Fair Finance Guide.


5. Lokalt engagement

Investerer banken i lokalområdets fritidsliv og andet? Kig efter sponsormærker, spørg dig frem og søg på bankens hjemmeside.


6. Etik til debat

Gå i dialog om det, banke nikke lægger frem af sig selv. Det er helt okay at spørge din bankrådgiver til etik.


7. Påbud fra Finanstilsynet

Finanstilsynet griber ind, når en bank overtræder loven eller er passiv, hvor den burde handle. Find afgørelserne ved at søge på ‘Finanstilsynet’ og ‘påbud’ på nettet.


Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Lis Hornø m.fl.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev