Annonce

Dagplejere til landskonference

Dagplejere sætter fokus på leg

Der var gakkede gangarter, væltekonkurrence og højlydte grin, da omkring 430 dagplejere satte fokus på leg under landskonferencen ’Kvalitet i dagplejen’.

Annonce

Der var både ballonleg og mange grin, da omkring 430 dagplejere var samlet til landskonference i Nyborg 3.-4. juni, hvor der blandt andet var fokus på leg. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Hvornår er vi egentlig så legende, at vi glemmer tid og sted? Det spørgsmål var ét blandt mange ved mandagens konference ’Kvalitet i dagplejen’.

Temaet var leg, og hvordan dagplejeren aktivt kan være med til at udvikle børns leg. For god legekultur opstår ikke af sig selv, lyder det fra to eksperter i leg.

”Nogle børn undgår de lege, som de ikke er så gode til. Men børn har gavn af at afprøve mange forskellige typer lege, og derfor har de brug for en voksen til at inspirere og guide dem,” siger kandidat i pædagogisk antropologi Kit Nørgaard.

 Leg skal læres

Både hun og forsker, ph.d. Pia Thomsen mener, at voksne også kan blive bedre til at lege.

 

”Mange voksne tager for givet, at børn lærer at lege af sig selv. Men ikke alle børn har lige adgang til legen. Nogle børn – især de sprogsvage – befinder sig i periferien og betragter andres leg. De har brug for voksne, som enten guider dem eller selv deltager i legen,” siger Pia Thomsen, som har foretaget observationer af leg og sprog i forskellige dagtilbud.

Til konferencen i Nyborg med omkring 430 dagplejere fra hele landet var der god mulighed for at øve sig i leg. Kit Nørgaard, som også er konsulent i leg og pædagogik, havde nemlig planlagt nogle øvelser, som skulle stimulere dagplejernes legende side.

 Legekort som inspiration

Blandt andet jungleleg, hvor deltagerne skulle stille sig i en rundkreds og gå rundt som skiftevis en elefant, en leopard og en flodhest. En konkurrence-leg, hvor dette gælder om at vælte hinanden to og to, og en fællesskabsleg, hvor det handler om at gå rundt i ring, synge en sang og så finde sammen to og to og give hinanden et kram eksempelvis.

 

”Når man konkurrerer eller fjoller rundt som et dyr, kan man finde den legende side af sig selv frem. Det handler om at finde ud af, hvad der gør os legende og få mere af den side ind i hverdagen,” tilføjer Kit Nørgaard.

Hun har i samarbejde med FOA udviklet en række legekort som inspiration til at udvikle børns leg. Kortene udgives i forbindelse med konferencen sammen med en pjece om børns leg, og materialerne kan bestilles her.

Læs herunder hvordan nogle af konferencens deltagere mener, at de kan blive mere legende i hverdagen.

Kvinde med stribet bluse og briller i håret
"Jeg synes egentlig, at jeg er ret god til at lege – også de mere vilde og udfordrende lege. Men det er da altid godt at få lidt inspiration med hjem – som man kan dele med sine kollegaer," siger dagplejer i Vordingborg Ingerlise Jørgensen. Heidi Lundsgaard
Smilende kvinde med kort hår og briller
"Jeg kommer nok hurtigt til at forfalde til at lege de samme lege, som jeg plejer. Så det er rigtig godt med noget input udefra. Der, hvor jeg er bedst til at være legende, er, når jeg og børnene er uden for i sandkassen eller spiller bold," siger dagplejer i Faxe Camilla Christiansen. Heidi Lundsgaard
Smilende kvinde med langt hård og briller
"De input, jeg vil tage med hjem, er i højere grad at bruge mine barndoms lege som inspiration til mine dagplejebørn. Det kan være elastikleg eller gemmeleg, hvor de store børn kan gemme sig for de små," siger dagplejer i Skive Dorthe Balling. Heidi Lundsgaard

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev