Annonce

Kvinde med langt lyst år i grønne omgivelser

Tikkende bombe: 4 ud af 10 sosu'er overvejer at forlade faget

Af Finn Danielsen
Journalist

Social- og sundhedspersonale er allerede nu en mangelvare
i kommunerne. Dårligt arbejdsmiljø truer med at gøre problemet endnu større.  

Annonce

Rikke Ziegler er 47 år og social- og sundhedsassistent på et plejecenter. Hun er stolt af det, hendes fag kan, men så frustreret over rammerne og vilkårene for faget, at hun overvejer at finde andet arbejde. ”Det er blevet en upersonlig branche, hvor det er ligegyldigt, om det er mig eller en ung sommerafløser på 18 år, der møder op. For det handler ikke om dem, vi passer, men om at få dækket vagten så billigt som muligt,” siger Rikke Ziegler. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Rikke Ziegler er social- og sundhedsassistent, i hvert fald ind til videre.

For hun er en af mange sosu-assistenter, der overvejer at forlade faget. 

”Jeg kan lide faget og meningen med vores arbejde. Jeg er glad for mine kolleger og for de mennesker, jeg skal tage mig af. Men der er blevet alt for meget stress og jag i arbejdet, og det handler mest om besparelser og om kroner og øre. Hvis arbejdet blev værdsat, ville man ikke tage en beslutning om at stoppe,” siger Rikke Ziegler, der arbejder på et plejecenter.

Alvorligt ment

40 procent af de FOA-medlemmer, der arbejder på social- og sundhedsområdet, gør sig tanker om at skifte jobbet ud med arbejde på et andet felt.

De erklærer sig ’helt enig’ eller ’delvis enig’ i, at de overvejer at søge væk fra deres fag. Det fremgår af to medlemsundersøgelser, som FOA har gennemført i henholdsvis oktober 2018 og januar 2019. 

”Og det er alvorligt ment. Man kikker virkelig på, hvad man har af andre muligheder. Men jeg vil savne faget, hvis jeg vælger at søge væk. For som sosu-assistent føler man sig privilegeret ved at blive lukket ind i andre menneskers liv, komme tæt på dem og opleve deres tillid”, siger Rikke Ziegler.

Flest yngre vil stoppe

Undersøgelsen fra januar i år, hvor det overordnede emne er ”Fremtidens arbejdsmarked”, viser endvidere, at det især er de yngre årgange, der overvejer at forlade sosu-faget.

Det er nemlig meldingen fra hele 48 procent i både aldersgruppen under 40 år og i gruppen af 40-49-årige. Mens andelen falder markant blandt de 50-59-årige og dem over 60 år.

På plejecentrene overvejer 44 procent af de ansatte, om de vil blive i faget, mens 40 procent gør det i hjemmeplejen. Blandt social- og sundhedsassistenterne som gruppe er det 43 procent, mens andelen hos social- og sundhedshjælperne er 36 procent.

FOA: Det er megahårdt arbejde

”Vi skal tage meldingerne meget alvorligt, for der er jo noget galt, når de ansatte siger sådan. Jeg vil dog ikke gå i panik, for jeg ved jo, at mange elsker deres job. Men det er et mega hårdt arbejde, og der er rigeligt at lave,” siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

FOA kæmper for flere penge til området, flere ansatte og bedre arbejdsforhold, men det er vigtigt også at stille krav på den enkelte arbejdsplads om, at den skal være et bedre sted at være, mener Torben Klitmøller Hollmann.

”Det nytter ikke at løbe væk, for vi skal have løst problemerne. Vi ved helt præcist, hvad der er galt med arbejdsmiljøet, nu skal der bare gøres noget. Vi kan jo starte med, at medarbejderne får indflydelse på deres arbejdstid og hvilke opgaver, de skal løse, og at de får lov til at bruge deres kompetencer,” siger han.

Arbejdsmiljøet er forklaringen

Medlemsundersøgelsen fra oktober 2018, der har fokus på arbejdsmiljø, dokumenterer entydigt, at dårligt arbejdsmiljø er forklaringen på, at så mange har svært ved at se en fremtid på social- og sundhedsområdet.

Blandt ansatte, der føler sig meget stressede, tænker helt op til 80 procent på at forlade faget, mens andelen falder helt ned på 13 procent, når stress ikke er et problem.

Samme udsving kan man se, når der i undersøgelsen spørges til mulighederne for at udføre opgaverne tilfredsstillende. Blandt dem, der har tid til at gøre tingene ordentligt, vil meget få droppe faget, og omvendt med dem, der har for lidt tid. Og dem, der ofte oplever ringe bemanding, vil væk, mens dem, der sjældent oplever problemer med normeringen, har tænkt sig at blive.

Kommunerne vil tale faget op

Fagbladet FOA har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om en kommentar til undersøgelsen og spurgt, hvad KL vil gøre for at forbedre arbejdsmiljøet. Det spørgsmål har vi ikke fået svar på.

Men Michael Ziegler, der er formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, peger på, at kommunerne i samarbejde med blandt andre FOA, har sat gang i en længere række af tiltag, der skal øge rekrutteringen til social- og sundhedsområdet. Det drejer sig blandt andet om større optag på sosu-uddannelserne, styrket praktikvejledning, sikring af mindre frafald på uddannelserne og fastholdelse af medarbejdere på arbejdspladserne.  

”Effekten af de tiltag er naturligvis ikke slået igennem endnu. Men i kommunerne har vi stor tiltro til, at det vil de gøre på sigt, ” skriver Michael Ziegler i et mailsvar til Fagbladet FOA. 

Han finder det afgørende, at alle parter bidrager til at tale sosu-området op, så flere unge får øjnene op for faget.

”Sammen kan vi sætte fokus på de mange ildsjæle i ældreplejen og den arbejdsglæde, der hver dag skabes i samarbejdet mellem sosu-medarbejderen og de ældre borgere,” skriver Michael Ziegler.

Over 4.000 af fagforbundet FOAs medlemmer inden for social- og sundhedssektoren har deltaget i undersøgelserne.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies