Annonce

Vika Pleje i frederiksværk

Ansatte i privat plejefirma får 88.000 kroner mindre i løn end kolleger i kommunen


Det private plejefirma Vika Pleje giver ansatte mindre i pension, mindre ferie og trækker folk i løn under sygdom. Nu har FOA varslet konflikt.

Annonce

En kommunalt ansat i hjemmeplejen i Halsnæs Kommune har i gennemsnit en årsindkomst på 404.222 kroner. En ansat hos Vika Pleje har en årsindkomst på 315.692 kroner. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Opdateret 15.05.2019

De ansatte i det private plejefirma Vika Pleje får lavere løn og har ringere vilkår end deres kollegaer i Halsnæs Kommune, der udfører identiske opgaver.

Ifølge FOAs egne beregninger har de ansatte i Vika Pleje en årsindkomst inklusive goder såsom den sjette ferieuge og løn under sygdom på 315.692 kroner. En ansat på den kommunale indkomst, der har identiske arbejdsopgaver, har en årlig indkomst på 404.222 kroner. Det vil sige en forskel på 88.530 kroner om året.

De dårligere vilkår og den lavere løn i Vika Pleje er urimelig, mener Irene Buus, der er afdelingsformand i FOA Frederikssund.

”Det er et problem. Selvfølgelig skal de have lige løn for lige arbejde. I forvejen er det jo et lavtlønsområde, og hvis man får en dårlig pension, så har man ikke noget, når man bliver ældre,” siger hun.

Hun fortsætter:

”Det er langt fra 8,8 procent i pension, som de får, op til de 12 eller 13 procent, man normalt får. De ansatte bliver stillet socialt ringere. Både nu og senere i livet. Det er en social ulighed, som jeg ikke synes, er okay,” siger Irene Buus.

FOA har på grund af de ansattes løn- og arbejdsvilkår i Vika Pleje i dag, onsdag den 15. maj, varslet konflikt mod firmaet.

Ulige konkurrence
Løn- og arbejdsvilkårene i Vika Pleje er ikke kun et problem i forhold til at sikre de ansatte.

De skævvrider også konkurrencen med andre plejevirksomheder, som har en overenskomst, mener afdelingsformanden i FOA Frederikssund.

”Det giver også en ulige konkurrence i kommunen i forhold til dem, som godt kan finde ud af at give deres ansatte den rette pension og løn,” siger Irene Buus.

Svarer ikke på spørgsmål
Fagbladet FOA har spurgt Vika Pleje om, hvorfor deres ansatte får 88.530 kroner mindre i indkomst end kollegaerne i kommunen, samt hvorfor de ansatte i Vika Pleje ikke har sjette ferieuge og får mindre i pension.

Daglig leder i Vika Pleje, Pia Andersen, har ikke svaret på nogen af de tilsendte spørgsmål. I stedet skriver hun via mail:

Vi er ikke enige i FOAs beregninger, men det er umuligt for os at forholde os nærmere hertil og kommentere, da vi ikke har modtaget beregningerne, skriver Pia Andersen.

Indleder forhandlinger

Efter FOA har varslet konflikt, har ejer af Vika Pleje, Morten Angly, meldt ud i Frederiksborg Amt Avis, at virksomheden er indstillet på dialog med FOA.

”Jeg har lavet en mundtlig aftale med FOA, om at vi skal mødes og indlede forhandlinger for at lave lokal aftale,” siger han til Frederiksborg Amt Avis.

Morten Angly er far til daglig leder af Vika Pleje, Naja Maria Angly Norby, og han er ifølge den nordsjællandske avis først for nylig blevet bekendt med, at FOA gennem to et halvt år har forsøgt at få Vika Pleje til at indgå en overenskomstaftale.

”Samfundet havde ikke set ud som i dag, hvis ikke det var for fagforeninger. De er så stærke, og dem skal vi ikke kæmpe i mod. Jeg er - og har hele tiden været - for at lave en aftale,” siger han til avisen og fortsætter:

”Min datter har haft regnet på det og synes ikke, at vi havde råd til det, men vi er enige om at finde plads til det. Men vi har kraftigt tænkt os at lægge op til, at FOA udligner de konkurrencemæssige vilkår mellem kommune og privat sektor. For de er ikke fair.”

Opdatering: Artiklen er opdateret med en kommentar fra ejer af Vika Pleje Morten Angly.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev