Annonce

Kvinde løber i park

3 gode råd: Selv et lille vægttab hjælper på smerterne

Mange får slidgigt, og du er selv den vigtigste brik i behandlingen. Det mest effektive er nemlig vægttab, træning og at droppe tobak.

Annonce

Det vigtigste middel mod slidgigt er en sund og aktiv livsstil. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Slidgigt – eller artrose – rammer mange med alderen. Alligevel har forskningen endnu ikke fundet et middel, som kan hæmme eller stoppe sygdommen.

Læs også: Smerter i ben og knæ: Lav disse 4 øvelser

Slidgigt er en sygdom i bevægeapparatet, som nedbryder brusk og væv i leddene. Det giver smerter, ømhed, stivhed og knasen. Som regel starter det i lænderyggen, hofter og knæ. Men lægerne kan blot give smertestillende medicin, fortæller speciallæge i gigtsygdomme Mogens Pfeiffer Jensen, Aarhus Universitetshospital.

“Du er selv den vigtigste brik i en effektiv behandling. Rådene er nemlig at tabe sig, droppe tobak og at træne. Det er besværligt og kedeligt, men virkningen er veldokumenteret,” siger han.

Brug paracetamol

Har du så ondt, at det er nødvendigt med smertestillende piller, så start med 14 dage på fuld dosis paracetamol, foreksempel Pinex eller Pamol, to piller fire gange dagligt. De har ingen bivirkninger, så længe du ikke overskrider dosis, og der skal to ugers brug til, for at du oplever den fulde virkning.

Læs også: Smerter i nakke, skuldre og arme: Disse øvelser vil hjælpe dig

“Alle andre midler mod gigtsmerter har ret alvorlige bivirkninger. Hvis paracetamol hjælper, sker der ikke noget ved at bruge fuld dosis i årevis,” forklarer han. Der er ikke dokumentation for, at hverken cannabisolie, glukosamin eller antiinflammatorisk kost har effekt på slidgigt.

48

procent af kvinder i alderen 65-74 år har slidgigt. For mænd er det 33,5 procent.

Kilde: Ældreprofilen 2019, Sundhedsstyrelsen.

Her er tre gode råd til at modvirke slidgigt:

1. Tab dig

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra 'Rigtige mænd': Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Selv et lille vægttab har effekt på smerter fra slidgigt. Et studie viser, at overvægtige med et BMI på 28, som tabte sig fem kilo, halverede smerterne. Personer med et højere BMI vil formentlig opleve endnu større effekt. Virkningen varer ved, når blot man holder vægten.

2. Træn dine led

Fysisk træning styrker muskler, sener, ledbånd og ledkapsler. Det er med til at bremse sygdommen, og det mindsker smerterne. Målrettet træning er dobbelt så effektivt som smertestillende medicin ved let til moderat slidgigt i knæ eller hofte.

3. Drop tobak

Rygere får slidgigt tidligere end andre, og sygdommen udvikler sig hurtigere. Stopper du med at ryge, udvikler sygdommen sig langsommere.

Sådan påvirkes leddet

Brusken i leddet bliver tynd og ujævn, og til sidst forsvinder den. Ledkapslen fortykkes, og der dannes mere ledvæske, så leddet bliver større. Ofte rammes hofter, knæ og lænderyggen først, samt led i hænder og fødder.


Kilder: Netdoktor.dk og Sundhedsstyrelsen 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev