Annonce

folk i s kole

Specialuddannelse skal lokke flere sosu'er i psykiatrien

Ny efteruddannelse skal gøre det mere attraktivt at arbejde som social- og sundhedsassistent i psykiatrien og forhåbentligt afværge en stigende mangel på arbejdskraft.

Annonce

Eksperter vurderer, at antallet af patienter i den regionale psykiatri vil stige fra 150.000 patienter i dag til 170.000 patienter i 2024. Colourbox

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Gennem en etårig efteruddannelse skal social- og sundhedsassistenter i psykiatrien styrke deres faglighed, så de kan give bedre behandling til patienterne og varetage flere opgaver. Det er en del af Danske Regioners nye udspil "Mental sundhed: Stærke kompetencer og attraktive arbejdspladser i fremtidens psykiatri", som de fremlægger torsdag ved regionernes generalforsamling i Aarhus.

”Med forslaget her er det vores mål at løfte kvaliteten i behandlingen. Det kan for eksempel betyde, at vores social- og sundhedsassistenter får mere psykiatrifaglig viden, så de nemmere kan få øje på sygdomstegn og ændringer i patientens tilstand,” siger Sophie Hæstorp Andersen, som er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Uddannelsen vil være bygget op med både teoretisk undervisning og praktisk erfaring fra arbejdspladserne og tilbydes dem, der har arbejdet i psykiatrien i to år. 

FOA bakker op 

Sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, glæder sig over medlemmernes øgede muligheder indenfor psykiatrien og støtter med FOA op om Danske Regioners udspil. 

”Vi har faktisk selv forsøgt at få videregående uddannelse på et højere niveau og få sat penge af til det på finansloven. Så vi synes, det er dejligt, at regionerne vil være med på at give vores medlemmer en mulighed for at få en længerevarende videregående uddannelse,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

”Vi har forventninger til, at den uddannelse, de vil give, er kompetencegivende, så man får nogle ETCS-point ud af det, som man kan bruge på tværs af alle regioner, selvom man skifter arbejde,” siger han. 

Sosu’er bidrager bredt

Regionernes forhåbningen er, at uddannelsen vil lokke flere sosu’er ind i psykiatrien. Eksperter vurderer nemlig, at antallet af patienter i den regionale psykiatri vil stige fra 150.000 patienter i dag til 170.000 patienter i 2024. Det efterlader en kæmpe efterspørgsel på arbejdskraft i fremtiden.

Torben Hollmann mener, at social- og sundhedsassistenterne kan være en nyttig ressource og bidrage med deres almenfaglige viden, der dækker over somatikken så vel som psykiatrien.

”En social- og sundhedsassistent har for det første meget mere psykiatri i deres uddannelse end en sygeplejerske. Og en social- og sundhedsassistent er uddannet til at se på borgeren både fysisk, psykisk og socialt. Det vil sige, at de kigger hele vejen rundt om patienten og sørger for at patienten har det godt på alle parametre,” siger han.

”Og så kender de også strukturerne. De har været i lang praktik i kommunen, så de ved, hvordan den hænger sammen. Så når patienten bliver udskrevet, ved de også, hvordan det foregår, og hvem de skal udskrive til,” siger Torben Hollmann. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev