Annonce

Pæn herre med fuldskæg iført jakke og slips

Tema: OK21

Kommunerne: Sosu'er skal have nyt lønløft

Kommunerne melder allerede nu ud, at social- og
sundhedspersonalet skal have ekstra lønkroner, når overenskomsten fornys i 2021. Baggrunden er, at kommunerne mangler sosu’er.

Annonce

Formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Jakob Bundsgaard, sætter allerede nu retning på en del af lønkronerne til OK21. Kommunerne mangler sosu-personale og vil derfor give denne gruppe en ekstra stor lønforhøjelse. Ligesom det skete i forbindelse med OK18. KL

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Dramaet omkring OK18 mundede blandt andet ud i, at social- og sundhedspersonale samt sygeplejersker i kommunerne løb med en pæn bonus oveni de generelle lønstigninger. 

Og de grupper kan også regne med at blive særligt tilgodeset ved den næste overenskomstforhandling i 2021, skriver avisen.dk.

”Vi har en fælles opgave med at få løftet området, som har været et lavtlønsområde. Vi begyndte ved de seneste overenskomstforhandlinger, hvor vi afsatte en halv milliard kroner ekstra til sosu’er og sygeplejersker. Det var en rigtig god aftale og et skridt i den rigtige retning. Det er vi ikke færdige med i min bog,” siger Jakob Bundsgaard, der er formand for Kommunernes Landsforening (KL), til avisen.dk.

Læs også: Lønstigninger på vej: Sosu-assistenter, sosu-hjælpere og elever belønnes i ny aftale

Fortsat mangel på sosu’er

Kommunerne frygter, at der kan mangle op til 15.000 sosu-assistenter og sosu-hjælpere inden for de næste fem år, og det er baggrunden for, at kommunerne er parate til at skrive ekstra kroner på lønsedlen.

”Min vurdering er, at der vil være et meget stort tryk på velfærdsområderne, som gør, at vi skal kikke i den retning,” siger Jakob Bundsgaard til netmediet.

Læs også: OK18-lønstigning: Se hvad Jytte, Camilla, Majbritt, Margit, Martin, Heidi og Rene får

Brug for flere penge til velfærd

FOAs formand Mona Striib, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet, som forhandler for alle ansatte i kommuner og regioner, tager godt imod udmeldingen. 

Men hun gør samtidig opmærksom på, at der ikke kun mangler personale på FOAs områder.

”Det handler ikke kun om sosu-assistenter, men også om lærere, kontorpersonale og så videre. Bredt set står vi med en udfordring med at få de økonomiske rammer til at hænge sammen, så vi kan løfte de opgaver, vi som samfund gerne vil. Fra Christiansborg skal man gøre sig parat til at løfte økonomien bredt i den offentlige sektor,” siger Mona Striib til avisen.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev