Annonce

Portræt af rengøringsassistent Lotte Treschow

Rengøringsassistent varslet ned fra 25 timer om ugen til 14 timer


Fra 25 til 14 timer. Så meget er rengøringsassistent Lotte Treschow varslet ned i tid om ugen. Til september venter en lønseddel reduceret til næsten det halve. ”Jeg vil ikke lade mig knække af det”.

Annonce

Lotte Treschow gør alt for at holde hovedet højt, når hun efter 1. september skal leve for det halve af sin løn.  "Det nytter ikke noget at stresse over det, for så bliver jeg jo syg,” siger hun.  Jørgen True

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Lotte Treschow arbejder nu 25 timer om ugen. Men fra den første september falder hendes arbejdsuge til 14 timer. Hun er en af de knapt 380 rengøringsassistenter ansat i Københavns Kommune, der efter sommeren skal arbejde færre timer og derfor vil få mindre i løn. Kommunen vil nemlig spare 46,8 millioner kroner på rengøringen i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
 
For Lotte Treschow betyder et timefald på 44 procent, at hun ikke kan få økonomien til at køre rundt.
 
”Jeg kan ikke klare mig på de 14 timer. Der skal jo betales husleje. 11 timer er meget at gå ned, når man havde et godt job på 25 timer og var glad for det,” siger hun.
 
Lotte Treschow tjener 17.796 kroner om måneden før skat. Beholder hun samme timeløn, når hun sættes ned i tid, kan hun for fremtiden forvente en løn på 9.966 kroner om måneden før skat. 
 
”Det nytter ikke noget at stresse over det, for så bliver jeg jo syg. Jeg vil ikke lade mig knække af det, for jeg skal nok finde ud af det. Der er måske nogle, der går ned med flaget, men jeg har valgt at være optimist,” siger Lotte Treschow.
 

Uligheden vokser

Pia Heidi Nielsen er formand for Kost og Servicesektoren i FOA. Hun mener, at det går ud over levestandarden, når kommunen skaber stillinger, man ikke kan leve af.
 
”Den ulighed, der kommer til at være i vores samfund, den bliver endnu mere mærkbar, når vi har arbejdsgivere, der har jobs på kun 14 timer og mindre. Særligt ved offentlige stillinger. Det tager vi dybt afstand fra,” siger Pia Heidi Nielsen og fortsætter.
 
”Vi mener, at arbejdsgiverne skal have nogle jobs til deres ansatte, som de kan leve af. I bund og grund så kan du ikke leve af 14 timer alene. Så skal man da have en rig samlever,” siger hun.
 

Nødvendigt med et ekstra job

Blandt Lotte Treschows kollegaer er der rengøringsassistenter varslet ned med over 20 timer. Den, der er varslet mest ned i tid, kommer til at gå fra 37 timer om ugen til 10 timer om ugen. 
 
”Et af de dilemmaer, vi ser, når folk bliver sat drastisk ned i tid, er, at de skal ud og finde sig et job nummer to for at få en hverdag til at fungere,” siger Pia Heidi Nielsen.
 
 
Lotte Treschow vil helst undgå at skulle arbejde to forskellige steder. Hun har derfor indsendt brev til sin arbejdsgiver med et ønske om flere timer.
 
”Jeg er nødt til at have de der 10-12 timer oveni. Ellers må jeg have et andet job ved siden af. Men det er ikke så let at gå ud i byen og få et job i dag. De sparer jo alle steder,” siger hun. 
 

Hele stillinger til hele mennesker 

Pia Heidi Nielsen mener, at det kan være en fordel at fyre hele stillinger frem for at sætte mange ned i tid. På den måde kan dem, som bliver tilbage, have et job, de kan leve af.
 
”Jeg ville sige til kommunen, at når de vælger at sætte folk ned i tid, så skal deres jobs være så tæt på fuld tid som muligt. Når kommunen kigger på, hvordan timerne fordeles, er de nødt til at kigge på, at det er hele mennesker,” siger hun. 
 
Jesper Christensen, som er Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, svarer over mail til fagbladet FOA på Pia Heidi Nielsens kritik.

”Jeg er optaget af at sikre flest mulige fuldtidsstillinger, men vi har også den udfordring, at mange institutioner har behov for, at rengøringen er færdig, når børnene kommer. Derfor har vi også deltidsstillinger, som ofte besættes af studerende, der har behov for et begrænset antal timer.”
 
Børne- og Ungdomforvaltningen tilbyder deltidsmedarbejdere mindst 8 timer om ugen.
 

Fra 220 til 93

Yderligere 93 rengøringsassistenter ansat på skoleområdet er påvirket af kommunens besparelser. De har netop været til tjenestelig samtale, hvor de fik besked om deres nye arbejdsvilkår. 41 rengøringsassistenter forventes afskediget, mens 34 rengøringsassistenter varsles ned i tid. Blandt de resterende 18 bliver den ene halvdelen sat op i tid, hvor den anden halvdel bliver omplaceret. 
 
 
Afgørelsen sker efter en ulovlig varsling af 220 rengøringsassistenter blev trukket tilbage af Københavns Kommune i februar, så timenedsættelse kunne fordeles ud på færre personer. FOA, 3F og kommunen har indtil nu forhandlet sig frem til kriterierne, der skal afgøre de ansattes timeantal. 
 
”Det er slet ikke i orden, at der har været fejl i varslingen af medarbejderne. Det har givet anledning til forvirring og frustration blandt vores dygtige rengøringsmedarbejdere. De står i en svær situation. Det er jeg meget ked af. Men jeg er trods alt glad for, at forvaltningen og de faglige organisationer nu arbejder med at lande en model, som sikrer flest mulige fuldtidsstillinger,” siger Jesper Christensen. 
 
Massevarslingen skyldes regeringens budgetlov, der sætter grænse for, hvor mange penge Københavns Kommune må bruge på service til borgerne.
 
”Her prioriterer vi så vidt muligt at holde det nære arbejde med vores børn og unge fri for besparelser. Det betyder, at vi bl.a. ser på rengøring,” siger Jesper Christensen.
 
 
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev