Annonce

Erantis i skovbund

Kend din ret: Det betyder skift til sommertid for din vagt


Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag den 31. marts skifter vi fra vintertid til sommertid. Skal du arbejde den nat, så læs her, hvad det betyder for din arbejdstid.

Annonce

Vi skifter fra vintertid til sommertid klokken to om natten mellem lørdag og søndag. Der stiller vi uret frem til klokken tre. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Så er det igen blevet tid til at stille havemøblerne og dermed uret frem. Natten til søndag den 31. marts skifter vi atter til sommertid. Det påvirker de FOA-medlemmer, der arbejder den nat.
 
Sommertiden betyder nemlig, at din nattevagt bliver en time kortere. Alligevel har du krav på løn for den time, du mister. På den måde opretholder du den samme løn, som du ellers ville have fået.
 

Din arbejdsgiver kan pålægge en ekstra time

Til gengæld kan din arbejdsgiver pålægge dig at arbejde det antal timer, som oprindeligt var planlagt. Det betyder, at hvis du for eksempel har en ni timer lang vagt og plejer at få fri klokken seks søndag morgen, vil du søndag den 31. marts først kunne holde fri klokken syv.
 
Din arbejdsgiver har også mulighed for at planlægge den ekstra times arbejde en anden dag. Det fortæller chefkonsulent i FOA Overenskomst, Asbjørn Andersen.
 
”Hvis du ikke bliver pålagt at arbejde det sædvanlige antal timer og dermed har en time kortere vagt, skal du afvikle timen på et andet tidspunkt eller afspadsere timen efter reglerne,” siger han. 
 

Læs også: Skattesmæk eller penge tilbage: Gå ikke glip af disse fradrag

Helt konkret skifter vi fra vintertid til sommertid natten til søndag den 31. marts klokken to. Der stiller vi uret en time frem, så klokken bliver tre.
 

EU vil afskaffe skiftende tider

Ofte diskuteres det, om vi bør droppe at skifte mellem sommertid og vintertid. Senest var EU-kommissionen i efteråret 2018 ude med et forslag om at afskaffe sæsonbestemte tidsændringer. De er et levn fra fortiden, mener Maros Sefcovic, vicepræsident for energiunionen.
 
Han bakkes op af en stor procentdel af EU's borgere. Forud for forslaget havde EU-kommissionen lavet en undersøgelse blandt 4,6 millioner EU-borgere. Tre millioner af dem var tyske. 84 procent af de adspurgte ønsker at afskaffe skift mellem tiderne.
 
Ifølge TV2 skal medlemslandene i april bekendtgøre, om de fremover vil operere med permanent sommertid eller vintertid.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev