Annonce

mønter og sedler

Så meget er din pension vokset i 2018

Som FOA-medlem har du fået et positivt afkast på din pension i Pensam i 2018. Resultatet for PenSam er bedre end for mange andre pensionsselskaber.

Annonce

Mange andre har i 2018 oplevet, at deres pensionsopsparinger er blevet mindre. Men ikke FOAs medlemmer. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Er du FOA-medlem med pensionsopsparing i PenSam, kan du ånde lettet op. Din pensionsopsparing kommer gennem 2018 med et plus, selvom det har været et dårligt år for aktiemarkedet. Konkret er pensionsopsparinger, som er en del af Fleksions-ordningen, kommet gennem år 2018 med et plus på 3,54 procent. 

Usikkerhed om Brexit, en bombastisk præsident i USA og hans handelskrig med Kina har ellers gjort, at 2018 ikke var et godt år for aktiemarkedet. Uroen og usikkerheden har påvirket negativt, og det har betydet, at mange pensionsopsparinger har haft et negativt afkast.
 
Pensionsopsparinger hos andre pensionsselskaber end PenSam har oplevet negative renter på ned mellem minus 2 og minus 7 procent. Det viser en opgørelse fra Børsen

Leverpostejen bliver udjævnet

I FOA-medlemmernes pensionsselskab, PenSam, er der opnået et investeringsafkast på minus 0,2 for 2018. Forklaring af, hvorfor din pensionsopsparing alligevel er endt med et plus, er lidt kompliceret.

I PenSam bliver pensionsopsparinger ikke forrentet direkte med årets afkast. I stedet bliver pensionen forrentet med en såkaldt kontorente. I 2018 er den på 3,54 procent for Fleksions-ordningen, hvor de fleste FOA-medlemmer har deres pension. Det fortæller administrerende direktør i PenSam, Torsten Fels:


”Forklaret meget enkelt betyder det, at afkastet bliver jævnet ud. I stedet for at leverpostejen er tyk nogle år og væk nogle andre år, så smører vi et jævnt lag ud hvert år. Det resulterer i et positivt resultat for 2018, selvom det har været et dårligt år på aktiemarkedet,” siger han.
 
Det betyder altså, at FOA-medlemmers pensionsopsparinger kommer igennem 2018 med et plus på 3,54 procent.
  

PenSam: Medlemmerne vil opleve større stabilitet

Årsagen til, at PenSam ikke er lige så hårdt ramt af aktiemarkedets nedtur, er, at de investerer bredt, både i aktier, obligationer og alternative investeringer som eksempelvis ejendomme og infrastruktur. 
 
Det betyder, at afkastet ikke er ligeså afhængigt af, om det går godt med aktier. Andre pensionsselskaber har en overvægt af investeringer i aktier. Det har været en ulempe i 2018, hvor aktiemarkedet har haft det svært.
 
”Som kunde i et pensionsselskab, der følger markedsrenten, betyder det, at man får sin pensionsordning forrentet med det direkte afkast, der er i året. Hvis den er i minus, så bliver der altså trukket penge på din pensionsopsparing,” siger Torsten Fels og forklarer:
 
”Vi gør det på anden måde. Vi lægger alle pengene i en kurv, og så tager vi år for år og deler ud. Når det er et dårligt år, tager vi lidt fra kurven, og når det er godt år, så lægger vi lidt mere i kurven, end det vi skriver til på pensionskontoen. På den måde sikrer vi, at vores medlemmers pension vokser stabilt hvert år,” siger han.
 
Torsten Fels pointerer, at man ikke kan sige, at gennemsnitsrentepensionen er bedre end markedsrentepensionen eller omvendt.
 
”Men medlemmer hos os vil opleve en større stabilitet, og de skal ikke forholde sig til, hvordan markedet udvikler sig de enkelte år,” siger han. 

Hvad er gennemsnitsrentepension og markedsrentepension?

I PenSam har alle kunder en gennemsnitsrente-pensionsordning, uanset hvilken pensionsordning de har. Det betyder, at man som kunde ikke får sin pensionsopsparing forrentet direkte med det årlige afkast, men med en kontorente. I 2018 lød den på 3,54 procent før skat i Fleksion-ordningen.

Flere andre pensionsselskaber følger markedsrenten. Det betyder, at afkastet på deres pensionsopsparing følger aktiemarkedets udvikling det enkelte år. Opsparinger, der følger markedrenten, har derfor større usikkerhed og udsving. Da 2018 var et dårligt år for aktiemarkedet, oplevede kunder i den slags pensionsselskaber at få trukket penge fra deres pensionsopsparinger. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev