Annonce

Kvinde bliver overfaldet

Politisk flertal: Ofre for vold på arbejde skal sikres fuld erstatning

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Der er bred politisk opbakning til at sikre ofre for vold på jobbet bedre muligheder for erstatning. Fagforeninger skal være med til at finde løsninger.

Annonce

Ansatte, der bliver udsat for vold på jobbet, har for dårlige muligheder for at opnå fuld erstatning. Det er der bred politisk enighed om blandt Folketingets partier, som nu skal se på mulige løsningsmodeller. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Tirsdag tog Folketinget det første skridt på vejen mod at sikre ansatte fuld erstatning, hvis de bliver udsat for vold på jobbet.

Et beslutningsforslag fremsat af SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blev behandlet, og der var bred enighed om, at der skal findes bedre løsninger på området.

”Jeg er glad for den brede politiske opbakning, for der er virkelig brug for den. Som situationen er i dag, står alt for mange ansatte i et dilemma, når de er nødt til at politianmelde en borger for at opnå ret til erstatning,” lød det fra Folketingets talerstol fra Enhedslistens handicapordfører Jakob Sølvhøj.

Svært at opnå erstatning

Han peger på det urimelige i at ansatte, der bliver udsat for vold, og ønsker erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt svie og smerte, er nødt til at prøve deres sag i Erstatningsnævnet eller anlægge civilt søgsmål mod en borger, som de ofte er omsorgsperson for.
 

Som Fagbladet FOA tidligere har beskrevet, kan en sag i Erstatningsnævnet tage flere år. Derudover er der store personlige konsekvenser ved at anlægge et civilt søgsmål mod en enten handicappet eller dement borger.

Læs også: Fik bank med jernspyd på jobbet: Svært at opnå erstatning

Ansatte skal tages med på råd

Som situationen er i dag, skal man både igennem arbejdsskadesystemet samt offererstatningssystemet for at opnå den fulde erstatning for eksempelvis varige mén, tabt arbejdsfortjeneste samt svie og smerte.
 

En mulig løsning kunne derfor være at placere sager om tabt arbejdsfortjeneste samt svie og smerte i arbejdsskadesystemet. På den måde undgår man Erstatningsnævnet og at skulle ud i en straffesag. Jakob Sølvhøj vil dog ikke lægge sig fast på en løsningsmodel, men understreger, at sagen skal drøftes grundigt med inddragelse af de ansattes organisationer samt handicaporganisationer.

”Jeg er enig med de andre partier i, at der er brug for en grundig debat og proces, hvor vi får snakket de mulige løsningsmodeller igennem. Så jeg er med på, at der ikke kommer et lovforslag i løbet af denne Folketingssamling,” tilføjede Enhedslistens ordfører. 

Valg står i vejen

Med andre ord kan man ikke forvente, at et lovforslag bliver fremsat før det kommende folketingsvalg. Det samme understreger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som dog også bakker op om beslutningsforslaget.
 

”Jeg er enig i, at det som ansat kan være svært at forholde sig til både arbejdsskadesystemet og offererstatningssystemet. Derfor skal der hurtigst muligt igangsættes et arbejde, så vi kan se nærmere på, hvordan vi løser de udfordringer,” lød det fra Troels Lund Poulsen under tirsdagens møde i Folketinget.

Det videre arbejde overgår nu til de politiske udvalg, som inviterer relevante fagforeninger og patientforeninger til drøftelser. Udvalgene kan derefter blive enige om politisk rammeaftale, som i sidste ende kan føre til et lovforslag.

Se det fulde beslutningsforslag samt de fire løsningsmodeller fremsat af SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies