Dagens
varme ret til frokost
er skinkesteg med
brun sovs, kartofler,
rødkål og en skål
salat. Maden koster
25 kroner. En del af
råvarerne er overskudsvarer sponsoreret af et slagteri
og Holstebros fødevarevirksomheder.
Niels Åge Skovbo
Af
Ingrid Pedersen
Journalist
Kirkens Korshær driver varmestuer, herberger og rådgivning, hvor tusindvis af frivillige giver deres tid til ensomme og dårligt stillede.
I Holstebro får varmestuen cirka en tredjedel af udgifterne dækket af et tilskud fra kommunen. Varmestuen er et fristed for brugerne. Derfor er deres navne ændret, og de må ikke fotograferes, så de kan genkendes.
Køkkenleder Jette
Albæk har været
ansat i varmestuen
siden maj 2018. “At
skifte til det her job
er det bedste, jeg
har gjort. Det er
både berigende og
meningsfyldt at
arbejde med nogle
af samfundets
dårligst stillede,”
siger hun.
Niels Åge Skovbo
De frivillige, hvoraf mange
er pensionister, er
kernen i arbejdet.
Normalt er der to til
tre på vagt hver dag.
“Det her er mere
spændende end at
gå rundt på en golfbane i pisseregnvejr,” siger en af
dem.
Niels Åge skovbo
Ikke alle kan
tygge steg og svær.
En bruger har synkebesvær. Jette og de
frivillige sørger for,
at han kan få en
portion øllebrød,
som nemt glider
ned.
Jørgen True
Varmestuen åbner
klokken 8. Blandt
dagens første gæster er ofte borgere,
der skal hente metadon på apoteket –
og får morgenmad
samtidig.
Niels Åge Skovbo
Ikke alle
udsatte borgere
kender varmestuen
eller kan overvinde
sig selv til at opsøge
den. En del af Jette
Albæks job er derfor
at opsøge udsatte
borgere på gaden
eller i parken. Hun
giver dem en gratis
madbillet og inviterer til fællesaktiviteter, bad, rent tøj og
rådgivning
Niels Åge Skovbo
Kaffe og
te er gratis i varmestuen. Og der er
altid tid til hyggesnak.
Niels Åge Skovbo
En af brugerne,
Lone, var træt af at
spise vakuumpakkede kartofler, så nu er
det hendes arbejde
sammen med
Torben at skrælle
kartofler i maskinen
og bagefter gennemgå dem for ‘helligdage’. “De andre
kalder mig ‘the karfoffelwoman’,” griner
hun.
Niels Åge Skovbo