Annonce

Køkkenleder Jette Albæk laver mad i varmestue i Holstebro

Køkkenleder på varmestue: Det mest berigende arbejde


I Holstebro samarbejder omkring 20 frivillige og fire medarbejdere om at holde en varmestue åben. En af de ansatte er Jette Albæk. Hun sørger for, at der altid er varm middagsmad og gratis kaffe på kanden. 

Annonce

Dagens varme ret til frokost er skinkesteg med brun sovs, kartofler, rødkål og en skål salat. Maden koster 25 kroner. En del af råvarerne er overskudsvarer sponsoreret af et slagteri og Holstebros fødevarevirksomheder.  Niels Åge Skovbo

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Kirkens Korshær driver varmestuer, herberger og rådgivning, hvor tusindvis af frivillige giver deres tid til ensomme og dårligt stillede. 

I Holstebro får varmestuen cirka en tredjedel af udgifterne dækket af et tilskud fra kommunen. Varmestuen er et fristed for brugerne. Derfor er deres navne ændret, og de må ikke fotograferes, så de kan genkendes.

Køkkenleder Jette Albæk holder om bruger af varmestue
Køkkenleder Jette Albæk har været ansat i varmestuen siden maj 2018. “At skifte til det her job er det bedste, jeg har gjort. Det er både berigende og meningsfyldt at arbejde med nogle af samfundets dårligst stillede,” siger hun.  Niels Åge Skovbo
Frivillige og ansatte i kirkens korshærs varmestue
De frivillige, hvoraf mange er pensionister, er kernen i arbejdet. Normalt er der to til tre på vagt hver dag. “Det her er mere spændende end at gå rundt på en golfbane i pisseregnvejr,” siger en af dem. Niels Åge skovbo
Flæskesteg der skal severes i varmestue i Holstebro
Ikke alle kan tygge steg og svær. En bruger har synkebesvær. Jette og de frivillige sørger for, at han kan få en portion øllebrød, som nemt glider ned. Jørgen True
Køkkenleder Jette Albæk serverer kaffe i varmestue
Varmestuen åbner klokken 8. Blandt dagens første gæster er ofte borgere, der skal hente metadon på apoteket – og får morgenmad samtidig.  Niels Åge Skovbo
Køkkenleder Jette Albæk opsøger folk på gaden
Ikke alle udsatte borgere kender varmestuen eller kan overvinde sig selv til at opsøge den. En del af Jette Albæks job er derfor at opsøge udsatte borgere på gaden eller i parken. Hun giver dem en gratis madbillet og inviterer til fællesaktiviteter, bad, rent tøj og rådgivning Niels Åge Skovbo
Køkkenleder Jette Albæk i varmestue
 Kaffe og te er gratis i varmestuen. Og der er altid tid til hyggesnak.  Niels Åge Skovbo
Køkkenleder Jette Albæk med kartofler
En af brugerne, Lone, var træt af at spise vakuumpakkede kartofler, så nu er det hendes arbejde sammen med Torben at skrælle kartofler i maskinen og bagefter gennemgå dem for ‘helligdage’. “De andre kalder mig ‘the karfoffelwoman’,” griner hun. Niels Åge Skovbo

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev