Annonce

colourbox

Sådan får du mest ud af dine feriedage i 2019


Smart ferieplanlægning kan give dig flere sammenhængende ferieuger i 2019. Her er, hvad du skal tænke på. 

Annonce

Ved at planlægge smart og i god tid, kan du lægge dine feriedage imellem helligdagene og dermed få det maksimale ud af den ferie, du i forvejen er berettiget til. Hvis du for eksempel i påsken tager syv feriedage, kan du få to ugers sammenhængende ferie. Normalt ville du skulle bruge 10 feriedage for at få to ugers ferie.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Nyt år, nye ferier. 2018 var et perfekt år for ferier og lange weekender, og 2019 bliver lige så godt for dig, der ikke arbejder på døgnområdet. I år ligger helligdagene over jul og nytår nemlig igen på almindelige arbejdsdage. 

”Man afvikler ikke ferie på helligdage, og det betyder, at man kan holde lang ferie uden at bruge mange feriedage,” siger Lis Bjørnestad, der er konsulent i FOA Overenskomst.

Bevægelige helligdage

År, hvor bevægelige helligdage ligger på weekender som de eksempelvis gjorde i 2016, er gode for arbejdsgiverne. År, hvor de bevægelige helligdage ligger på almindelige hverdage som de gjorde i 2018 og 2019, er gode for lønmodtagerne. Ved at planlægge smart, kan du lægge dine feriedage imellem helligdagene og dermed få det maksimale ud af den ferie, du i forvejen er berettiget til. 

”Men det er en rigtig god idé at bede om ferie i god tid,” siger Lis Bjørnestad og understreger, at ferien tilrettelægges i samarbejde mellem arbejdsgiver og medarbejder. 

Derfor er det fornuftigt at anmode arbejdsgiveren om ferien lang tid i forvejen for at få sine ønsker opfyldt. 

Planlægning er et samarbejde

God og rettidig ferieplanlægning er altså en nødvendighed, når det gælder om i 2019 at få flest mulige sammenhængende ferieuger ved at bruge færrest mulige feriedage. 

Ifølge Lis Bjørnestad skal arbejdsgiver nemlig i størst muligt omfang efterkomme de ønsker, medarbejderne har, under hensyn til at arbejdspladsen skal fungere. 

Omvendt kan du ikke stille krav om at afholde din ferie på bestemte tidspunkter, eksempelvis op til påske eller mellem jul og nytår.  

”Det er altid et samarbejde mellem arbejdsgiver og medarbejder, men udgangspunktet er, at det er arbejdsgiver, der har ret til at lede og fordele arbejdet,” siger hun.

1. Hold lang påske

Påsken falder sent i år, palmesøndag ligger først den 14. april og skærtorsdag den 18. april. Skærtorsdag, langfredag den 19. april og 2. påskedag den 22. april er helligdage, så hvor du normalt ville skulle bruge 10 feriedage for at få to ugers sammenhængende ferie, skal du i påsken kun bruge syv. 

2. God kampdag 1. maj

Arbejdernes internationale kampdag er for nogle en helt almindelig arbejdsdag, mens den for andre er en halv eller en hel fridag. Det afhænger altså af din overenskomst, om du kun skal bruge fire feriedage fra den 29. april til den 3. maj for at holde en uges ferie, eller om du skal bruge fem. 

3. Store bededag

Fredag den 17. maj er der store bededag, og uanset om du bruger dagen på at bede eller ej, er dagen en helligdag. Bruger du kun fire ekstra feriedage, nemlig fra den 13.-16. maj, kan du her holde en hel uges ferie. Hvis du holder 13 feriedage i løbet af maj, kan du få hele tre ugers ferie, hvor du normalt vil skulle bruge 15 feriedage. Det kræver, at du holder ferie fra den 13.-16. maj og igen fra den 20. til den 29. maj samt den 31. maj. Torsdag den 30. maj er der nemlig Kristi himmelfartsdag. 

4. Kristi himmelfartsdag

Hvis 12 feriedage er i overkanten, allerede når ferieåret begynder 1. maj, kan du nøjes med at tage fire feriedage og alligevel få en hel uges ferie. Det kræver, at du holder ferie fra den 27. til den 29. maj samt fredag den 31. maj. Du kan også få en lang weekend fra torsdag til mandag ved kun at bruge én feriedag, nemlig fredag den 31. maj. 

5. Grundlovsdag og 2. pinsedag

Reglerne for grundlovsdag er forskellige i de enkelte FOA-overenskomster. Nogle har fri, nogle har fri en halv dag, og nogle skal arbejde. Hvis du har fri grundlovsdag den 5. juni kan du holde to ugers sammenhængende ferie ved kun at bruge otte feriedage, da der mandag den 10. juni er 2. pinsedag, der er en helligdag. 

6. Jul og nytår

Juleaften 2019 ligger på en tirsdag. Det samme gør nytårsaften. Det vil sige, at du kan få to ugers ferie ved kun at bruge syv feriedage, det vil sige den 23., 24., 27., 30. og 31. december, samt 2. og 3. januar 2020. Og hvis du ifølge din overenskomst har fri på juleaften og nytårsaften, behøver du kun at bruge fem. 

Kilde: Lis Bjørnestad, konsulent i FOA Overenskomst 

Sådan ligger helligdagene i 2019

  • Nytårsdag 1. januar 2019 
  • Skærtorsdag den 18. april
  • Langfredag den 19. april
  • 2. påskedag mandag den 22. april
  • Store bededag fredag den 17. maj
  • Kristi himmelfartsdag torsdag den 30. maj
  • Arbejdernes internationale kampdag 1. maj (ingen, halv eller hel fridag afhængig af overenskomst)
  • Grundlovsdag onsdag den 5. juni (ingen, halv eller hel fridag afhængig af overenskomst) 
  • 2. pinsedag mandag den 10. juni
  • Juleaften tirsdag den 24. december (fridag for nogle, arbejdsdag for andre afhængig af overenskomst) 
  • Juledag onsdag den 25. december
  • 2. juledag torsdag den 26. december. 
  • Nytårsaften tirsdag den 31. december (fridag for nogle, arbejdsdag for andre afhængig af overenskomst)

Hvornår skal du bede om ferie

Hovedferie som for eksempel sommerferie, hvor du har ret til at afholde tre ugers sammenhængende ferie, skal varsles tre måneder i forvejen. Her skal der også tages hensyn til dine børns sommerferie. Restferie derimod skal kun varsles en måned i forvejen.

En måneds varsel gælder også, hvis din arbejdsplads holder lukket, for eksempel mellem jul og nytår, og dermed giver sine medarbejdere tvungen ferie. Du kan ikke stille krav om at møde på arbejdspladsen, hvis arbejdsgiver har varslet ferie. 

Måden og fristerne for, hvordan ferien planlægges, kan variere fra arbejdsplads til arbejdsplads. 

Kilde: Lis Bjørnestad, konsulent i FOA Overenskomst 

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev