Annonce

folketinget

Tema: Profit på velfærd

Minister kaldt i samråd: Politisk flertal kræver transparens i private bosteders økonomi


En privat bostedskoncern budgetterede med at købe ydelser for 33 millioner kroner af sig selv. Nu er Social- og Børneministeren kaldt i åbent samråd.

Annonce

Flere af Folketingets partier ønsker lovgivningen ændret, så socialtilsynet lettere kan følge med i, hvordan private velfærdsleverandører bruger de skattekroner, som de får for at tage sig af udsatte borgere. Christoffer Regild

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Social- og Børneminister Mai Mercado (K) er kaldt i samråd, efter Fagbladet FOA har afdækket, hvordan ejerne af bostedskoncernen Habitus har budgetteret med at bruge mindst 33 millioner skattekroner på at købe ydelser af deres egne virksomheder. 

Læs også: Bosteder for autistiske børn og voksne har været i kontakt med politiet 130 gange

Den omfattende, interne koncernhandel er problematisk, mener SF’s velfærdsordfører Kirsten Normann Andersen, der har indkaldt ministeren til samrådet.

“Det er under ingen omstændigheder hensigtsmæssigt, at bosteder udvikler sig til koncerner. Man bliver i tvivl om, hvad det er for nogle hensyn, som virksomheden ender med at tage. Det er et problem, fordi vi er nødt til at stole på, at de penge, vi afsætter til borgernes velfærd, bliver brugt til velfærd,” siger hun.

Læs også: Handicappet blev glemt i to døgn uden mad og drikke

Hun mener, at de skattekroner, som går fra det offentlige til private virksomheder, skal bruges på velfærd og ikke ende som profit til ejerne.

“Det er vigtigt, at de penge, vi betaler i skat, bliver brugt på det, de er beregnet til, nemlig de borgere, der har brug for hjælpen,” siger Kirsten Normann Andersen. 

S: Loven skal ændres

Omfanget af ejernes salg af ydelser til sig selv kan være langt højere, end det budgetterne antyder. Ifølge budgetterne planlagde Habitus-ejerne eksempelvis at bruge 17,7 millioner kroner på vikarer fra deres eget vikarbureau på Habitus’ sjællandske bosteder. 

Læs også: FOA: Umoralsk at private bostedsejere tjener millionbeløb mens borgerne svigtes

Koncernens regnskaber viser, at samme bosteder brugte 28,9 millioner skattekroner på vikarer. I regnskaberne har de dog ikke angivet, hvem de har købt vikarerne af. Ejerne har heller ikke ønsket at oplyse Fagbladet FOA, hvem de har betalt millionbeløbet til. Netop den manglende transparens i økonomien er problematisk, mener Pernille Rosenkrantz Theil (S), socialordfører i Socialdemokratiet. 

“Vi bliver nødt til at få ryddet op på det her område. Vi har at gøre med nogle af landets mest udsatte borgere. Her har vi ét sigte med vores skattekroner, og det er at sørge for, at de borgere har de bedst tænkelige betingelser,” siger Pernille Rosenkrantz Theil.

Læs også: Handicappede låser sig inde af frygt for overgreb

Hun er imod koncerndannelsen på velfærdsområdet og slår fast, at lovgivningen, som Socialtilsynet fører tilsyn på baggrund af, er mangelfuld, og derfor mener hun, at den bør ændres. Står det til hende, skal det være lettere for Socialtilsynet at følge med i, hvordan private velfærdsleverandører bruger skattekronerne.

EL: Nej til profit på velfærd

Hos Enhedslisten er socialordfører Rasmus Vestergaard også meget imod, at private bosteder kan udvikle sig til koncerner, der udlejer bygninger og sælger kurser og vikarer til sig selv.

Læs også: Ansat på bosted havde sex og tog nøgenbilleder af handicappet kvinde

“Vi mener ikke, at det er i orden, at man laver store velfærdskoncerner, hvor man kan tjene penge på udsatte mennesker. Vi har aldrig ment, at det var hensigtsmæssigt, at man kan trække profit ud,” siger han.

Rasmus Vestergaard mener ligesom S og SF, at Socialtilsynet skal styrkes.

Læs også: Handicappet pige lagde sig på togskinner efter flere overgreb på bosted

“Den indsigt og de muskler, som Socialtilsynet bør have, har de ikke i dag, og det skal vi have rykket på hurtigst muligt, for det er borgerne, der betaler prisen for det her,” siger han.

Rasmus Vestergaard håber på, at forhandlingerne om Socialtilsynet, der kuldsejlede i efteråret, hurtigst muligt bør genoptages.

DF: Mere gennemsigtighed

Også hos DF mener de, at der skal være større gennemsigtighed i, hvordan skattekronerne bliver brugt – både hos private og offentlige velfærdsleverandører.

Læs også: 16-årig handicappet pige blev fastholdt og spyttet i hovedet på bosted

“Det er vigtigt, at man har fokus på pengestrømme, ejerforhold og konstruktion af virksomheden. At man hele vejen igennem kan se det. Hvis ikke Socialtilsynet kan det i dag, så må man sikre, at de på en eller anden måde får de muligheder,” siger socialordfører i Dansk Folkeparti Karin Nødgaard.

Hun ønsker ligesom flere andre partier forhandlingerne om Socialtilsynet genoptaget.

Læs også: Privat bostedskæde får kritik for brug af magt mod handicappede

“Min opfordring er, at ministeren genindkalder partierne, så vi kan fortsætte de drøftelser, vi var i gang med på hele området. Der er det Dansk Folkepartis opfordring, at vi kommer tilbage til det bord, “ siger Karin Nødgaard.

Fagbladet FOA har skrevet til socialordførerne hos alle partierne i Folketinget. Alternativet, Venstre, Liberal Alliance og De konservative har ikke svaret tilbage på fagbladets henvendelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev