Annonce

Medicin doseres i doseringsæsker foto: Flemming Jeppesen

Advarselskort skal forhindre medicinforgiftning


Hvert år dør patienter af methotrexat-forgiftning. Et advarselskort i medicinen skal skærpe opmærksomheden hos de ansatte, der dispenserer.

Annonce

Fejldoseringer med gigtmedicinen methotrexat har fået Styrelsen for Patientsikkerhed og Apotekerforeningen til at indlede ny kampagne målrettet de ansatte i plejesektoren. Flemming Jeppesen (arkivfoto)

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Det sker flere gange årligt, at en borger, der skulle have gigtmedicinen methotrexat én gang om ugen, bliver medicineret dagligt. Og det kan få alvorlige konsekvenser og ende med at koste liv. 

Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed og Apotekerforeningen lanceret en kampagne, der skal få bugt med fejlmedicineringen. Kampagnen er målrettet de ansatte, der dispenserer methrotrexat i plejesektoren.

I Styrelsen for Patientsikkerhed siger overlæge og kontorchef Lena Graversen:

“Vi ved, at de fleste fejl med methothrexat opstår, fra pillen bliver taget op ad glasset og puttet ind i munden. Derfor giver det god mening, at den, der doserer medicinen, får skærpet sin opmærksomhed. Der sker også fejl, når lægen ordinerer medicinen, og til det har vi en anden indsats,” siger Lena Graversen.

Når et apotek får en bestilling på methotrexat til dosering i plejesektoren, kan apoteket lægge et advarselskort ned i posen med medicinen. På den måde bliver plejepersonalet ekstra opmærksomme på at give korrekt dosis. 

“Vi ved, at det, der forvirrer mange, er, at borgerne ikke bare skal have én pille. De skal have flere piller, og alle piller skal gives på én dag. Og så bliver det endnu værre, fordi der også er borgere, der skal have folinsyre. Det er også gule piller ligesom methothrexat,” siger Lena Graversen.

Læs også: Sådan sikrer nye rutiner på plejehjem medicin til tiden

Hos FOA er formand i Social- og Sundhedssektoren Torben Hollmann glad for initiativet, fordi der gennem længere tid har været flere fejlmedicineringstilfælde med methotrexat. 

“Det er derfor vigtigt, at der sættes fokus på denne problemstilling. Men et advarselskort står ikke alene. Den enkelte leder skal sørge for, at der er tid, ro og rum til at få doseret medicinen rigtigt,” siger Torben Hollmann.
Advarselskort fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Apotekerforeningen
Sådan ser for- og bagsiden ud på de advarselskort ansatte i plejesektoren kan møde, når de doserer medicin. Styrelsen for Patientsikkerhed og Apotekerforeningen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev