Annonce

Social- og sundhedsassistent Erna Pedersen. Foto Niels Åge Skovby

Kend din ret: Så meget løn og frihed skal du have for arbejde i julen


Tjek, om du som ansat på døgnområdet får den rette honorering for at arbejde i julen og til nytår.

Annonce

Det er vigtigt, at du får nedskrevet dine normtimer, hvis du i julen arbejder på en eller flere søgnehelligdage. Som social- og sundhedsassistent på Aarhus Universitetshospital er Erna Pedersen vant til at arbejde i julen. (Arkivfoto) Niels Åge Skovby

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Opdateret 20.12.2018

Hører du til blandt de rigtig mange FOA-medlemmer, som skal på arbejde i juledagene og henover nytåret, så bør du kende reglerne for ekstra betaling og ret til frihed. Chefkonsulent i FOA Overenskomst Lis Bjørnestad genopfrisker overenskomsten for jer, der arbejder på døgnområdet.

1) Juleaften på en mandag

I år falder 24. december på en mandag. Det gør, at den 24. får status som en søgnehelligdag. Det samme gælder for den 25. og 26. december samt 1. januar. Ved søgne-helligdage træder helligdagsbetalingen i kraft. Udover at få 50 procent oven i den almindelige løn, skal du have nedskrevet normtimer og have en frihedsperiode på 35 timer på et andet tidspunkt, hvis du arbejder på en søgnehelligdag.

 

2) 35 timers frihed på et andet tidspunkt

En frihedsperiode på mindst 35 timer betyder, at du skal holde fri i 35 timer, før du kan gå på arbejde igen. De 35 timer ligger ikke nødvendigvis i forlængelse af den søgnehelligdag, du har arbejdet på. Det vil altså sige, at hvis du har arbejdet den 24. december, behøver de 35 timers frihed ikke at ligge den 25. december, men kan ligge på et andet tidspunkt, hvor der ikke er planlagt tjeneste.   
  
Der er en del ledere i kommuner og regioner, der glemmer at nedskrive tiden, som de skal. Får du ikke nedskrevet dine timer, mister du en fridag, du ellers havde ret til.
Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal man have nedskrevet sine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag.
 

4) Fuldtid eller deltid?

Hvor mange timer, du skal have nedskrevet, afhænger af, om du arbejder fuldtid eller deltid. Nedskrivningen beregnes efter, hvor mange timer du arbejder pr. uge.
 

5) Nytårsaften

Nytårsaften falder ligesom juleaften på en mandag. Medarbejdere skal så vidt det er muligt holde fri fra klokken 12 med løn. Det er arbejdsgiveren, der afgør, om det er muligt at holde fri, og timerne skal ikke nedskrives.
 

Læs også: Tjek om du bliver snydt: 5 typiske fejl på lønsedlen

6) Lokalaftaler

Der kan være indgået en lokalaftale, og derfor er det en god idé at tage kontakt til din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl, og hvis du skal arbejde i julen.
 

7) Ansatte uden for døgnområdet

Ovenstående regler gælder for døgnområdet. Ansatte uden for døgnområdet kan finde deres regler i overenskomsten. Ellers kan de kontakte deres tillidsrepræsentant eller lokale afdeling for at finde ud af, hvad der gælder for dem.
 
Kilde: FOA Overenskomst, Lis Bjørnestad
 

Opdateret: Punkt to er præciseret, idet det gav anledning til misforståelser om, at man har ret til 35 timers frihed direkte efter at have været på vagt på en en søgnehelligdag. Dette er ikke korrekt. Hvis du har arbejdet på en søgnehelligdag, har du ret til 35 timers frihed på et andet tidspunkt, hvor der ikke er planlagt tjeneste. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev