De bærende råvarer til frokost præsenteres hver dag af børnene i Lundsgade Vuggestue og Børnehave på Østerbro i København.
Når maden er klar, kommer et barn ud i køkkenet og får en snak med køkkenmedhjælper Gitte Rasmussen og hendes kollega om gulerødder, tofu, og hvad der ellers kan være i dagens ret. Derefter kan barnet påtage sig værtsrollen over for de andre børn på stuen.
Værtskabet prioriteres højt, så børnene på skift dækker bord og fortæller de andre børn om maden, der altovervejende er vegetarisk.
Gitte
Rasmussen (billedet)
og Maibritt Klein er
med i en netværksgruppe for køkkenpersonale på Østerbro.
“De andre er meget
interesseret i vores
vegetarmad. De tror,
det er svært, men det
er det faktisk ikke,”
siger Maibritt Klein.
Jørgen True
Efter at have hentet
maden fortæller Nellie
de andre børn om
dagens ret, ristaffel.
Den består blandt
andet af en karrysovs
med masser af
gulerødder og porrer.
Nellie forklarer, hvilke
råvarer der er i maden
ved hjælp af grønsager af lamineret papir.
Jørgen True
Hver
dag bager køkkenmedarbejder Gitte
Rasmussen og
hendes kollega kok
Maibritt Klein otte
rugbrød. Hvedebrød
er en sjælden undtagelse, og børnene
nægter at spise
købe-rugbrød.
Jørgen True
”Det der er tofu.
Det smager lidt som
kylling,” forklarer
Gitte Rasmussen.
Når hun har tid,
spiser hun sammen
med børnene og det
pædagogiske personale og får deres
reaktion på maden.
Jørgen True
På en iPad
kan køkkenmedarbejderne se, hvor
mange børn der er
i hver af institutionens fire vuggestue og
tre børnehavegrupper.
På den
måde undgår de
madspild, og pædagogerne kan altid
hente mere mad,
hvis der er for lidt.
Jørgen True
I stedet for
kød bliver der serveret masser af fisk.
I morgen skal de
have stegt fisk med
citronsovs
Jørgen True
Rester
fra fisk bliver lavet til
fiskemuffins. De er
populære hos børnene og gode i madpakker, når de skal
på tur.
Jørgen True
I 2003
vandt Gitte et ophold på en køkkenskole i Frankrig, hvor
hun lærte at bruge
masser af grøntsager, så man ikke
savner kød. Det
bruger hun, når hun
laver sovs til ristaffel. Den smager
så godt, at tallerkenen bliver tømt.
Jørgen True
“Det er
dejligt, at maden er
varieret, og at man gør
så meget ud af den.
Her spiser Cornelia
mad, vi ikke kan få
hende til at spise
derhjemme,” siger
Stella Sieling-Monas.
Jørgen True