Annonce

Køkkenmedhjælper og pædagog hjælper barn med rullebord

Køkkenmedhjælper bidrager til børnenes gode spisevaner


I Lundsgade Vuggestue og Børnehave i København klæder køkkenmedhjælper Gitte Rasmussen børnene på til at tage en værtsrolle og præsentere maden for de andre børn. 

Annonce

Nellie fra vuggestuens orange stue er udpeget til sammen med pædagog Inge Thorsson at hente maden i køkkenet. Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

De bærende råvarer til frokost præsenteres hver dag af børnene i Lundsgade Vuggestue og Børnehave på Østerbro i København. 

Når maden er klar, kommer et barn ud i køkkenet og får en snak med køkkenmedhjælper Gitte Rasmussen og hendes kollega om gulerødder, tofu, og hvad der ellers kan være i dagens ret. Derefter kan barnet påtage sig værtsrollen over for de andre børn på stuen.

Værtskabet prioriteres højt, så børnene på skift dækker bord og fortæller de andre børn om maden, der altovervejende er vegetarisk.
Køkkenmedhjælper i Lundsgade Vuggestue og Børnehave
 Gitte Rasmussen (billedet) og Maibritt Klein er med i en netværksgruppe for køkkenpersonale på Østerbro. “De andre er meget interesseret i vores vegetarmad. De tror, det er svært, men det er det faktisk ikke,” siger Maibritt Klein.  Jørgen True
Barn og kigger på skema
Efter at have hentet maden fortæller Nellie de andre børn om dagens ret, ristaffel. Den består blandt andet af en karrysovs med masser af gulerødder og porrer. Nellie forklarer, hvilke råvarer der er i maden ved hjælp af grønsager af lamineret papir.  Jørgen True
Rugbrød i forme
Hver dag bager køkkenmedarbejder Gitte Rasmussen og hendes kollega kok Maibritt Klein otte rugbrød. Hvedebrød er en sjælden undtagelse, og børnene nægter at spise købe-rugbrød. Jørgen True
Crutoner
Tofu, der primært består af sojabønner, er rige på protein. Jørgen True
Små skåle med ananas, ærter, gulerod og rosiner
Det farverige tilbehør giver masser at snakke om, når maden serveres.  Jørgen True
Køkkenmedhjælper snakker med børn om maden
”Det der er tofu. Det smager lidt som kylling,” forklarer Gitte Rasmussen. Når hun har tid, spiser hun sammen med børnene og det pædagogiske personale og får deres reaktion på maden. Jørgen True
En ipad
På en iPad kan køkkenmedarbejderne se, hvor mange børn der er i hver af institutionens fire vuggestue og tre børnehavegrupper. På den måde undgår de madspild, og pædagogerne kan altid hente mere mad, hvis der er for lidt. Jørgen True
Mørksej
I stedet for kød bliver der serveret masser af fisk. I morgen skal de have stegt fisk med citronsovs Jørgen True
Fiskemuffins
Rester fra fisk bliver lavet til fiskemuffins. De er populære hos børnene og gode i madpakker, når de skal på tur. Jørgen True
Næsten tom tallerken med ris og sovs
 I 2003 vandt Gitte et ophold på en køkkenskole i Frankrig, hvor hun lærte at bruge masser af grøntsager, så man ikke savner kød. Det bruger hun, når hun laver sovs til ristaffel. Den smager så godt, at tallerkenen bliver tømt. Jørgen True
Mor og barn i Lundsgade Vuggestue og Børnehave
“Det er dejligt, at maden er varieret, og at man gør så meget ud af den. Her spiser Cornelia mad, vi ikke kan få hende til at spise derhjemme,” siger Stella Sieling-Monas.  Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev