Annonce

Dame med hånden i siden

Sosu finder kur mod sygdom: Lægger selv krop til forsøg

Af Ida Østerlund
Journalist

Social- og sundhedsassistent Lisbeth Marie Nielsen har fået en idé, som kan betyde et gennembrud i behandlingen af den smertefulde sygdom helvedesild, som hun selv og mange danskere er ramt af.

Annonce

Mellem hver tiende og hver femte dansker rammes af helvedesild. Social- og sundhedsassistent Lisbeth Marie Nielsen er en af dem. Hun fandt selv på en behandling, som nu har gjort hende smertefri. Lægerne er i gang med at undersøge, om behandlingen også virker på andre patienter.  Michael Bager

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det startede en dag, da social- og sundhedsassistent Lisbeth Marie Nielsen trådte ud af badet. Hendes hud havde været lidt øm og irriteret inden badet, men da hun efterfølgende tørrede sig og så sig i spejlet, var hele den højre side af kroppen mørkerød af udslæt og betændte blærer.

Læs også: Kronprinsen hædrer sosu: Opfinder ny overfaldsalarm

Lisbeths læge var ikke i tvivl. Hun havde fået helvedesild. En smertefuld hudsygdom, som gør, at huden brænder, stikker og svier, og som for Lisbeth gjorde, at hun måtte sygemelde sig fra sit arbejde som social- og sundhedsassistent på plastikkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital i 17 uger.

”Det var så ubehageligt. Jeg lå bare hjemme på sofaen. Jeg kunne ikke holde ud at have tøj på,” siger hun.

Luftede idéen for overlægen

Lisbeth forsøgte at behandle helvedesilden med zoneterapi og akupunktur, men det hjalp ikke. Så hun lærte at leve med det og måtte tilbage på arbejdet. Her fik hun en uniform, der var et nummer for stort, så stoffet ikke sad for tæt på huden.

Læs også: Dagplejer opfinder pilfinger-væg

Men Lisbeth havde gået og tænkt lidt og var kommet på en god idé. På plastikkirurgisk afdeling, hvor hun arbejder, så hun, at forskerne eksperimenterede med et smertelindringsforsøg for brystopererede patienter. De fik transplanteret fedt fra deres maver til der, hvor brystet var blevet fjernet, og det hjalp på deres smerter.

Derfor tænkte Lisbeth, om det mon kunne hjælpe på hendes smerter fra helvedesilden. Hun gik derfor til overlæge Jens Ahm Sørensen og spurgte, om de ikke kunne prøve det samme på hende.

”Han kiggede op på mig og sagde ’tjoh, det skal jeg lige spekulere lidt over,” siger Lisbeth.

Cirka tre måneder efter havde hospitalet fået godkendelse fra Sundhedsstyrelsen til at forsøge at behandle Lisbeths sygdom ved hjælp af en fedttransplantation.

Har fået energi tilbage

Lisbeth kom på operationsbordet i fuld narkose. Her fik hun flyttet fedt fra maven om på højre side af kroppen og på flanken over hoften.

Læs også: Pædagog opfinder insekt-spil

Efterfølgende skulle hun gå med et specielt bælte, som skulle holde det hele på plads. Bæltet havde hun på i omkring fem uger. Da hun tog det af i juni i år, kunne hun konstatere, at smerterne var forsvundet. Og de har været væk lige siden.

”Det er så dejligt. Nu har jeg det jo skønt, og jeg kan de ting, jeg gerne vil. Da jeg gik og havde ondt altid, gjorde det mig også kronisk træt, men nu har jeg fået energien tilbage,” siger Lisbeth. 

Hospitalet søger flere forsøgspersoner

Ingen ved, hvad fremtiden bringer for Lisbeth, eller om smerterne kommer tilbage. Men forsøget med fedttransplantation mod smerter på grund af helvedesild er nu udvidet til fem personer. Inden længe skal Lisbeths svigerindes fætter, der har lidt af sygdommen i fem år, gennem operationen.

Odense Universitetshospital leder stadig efter to andre forsøgspersoner, der plages af smerterne fra helvedesild, som kunne have mod på at prøve behandlingen.

Efter forsøget skal hospitalet evaluere på resultaterne for at finde ud af, om behandlingen skal udbredes. 

Hvad er helvedesild?

Stort set alle smittes med skoldkoppevirus i barnealderen. Efter skoldkopperne er forsvundet, vil virussen lægge sig til at ”sove” i et såkaldt nerveganglie tæt på rygsøjlen. Infektionen vil på et hvilket som helst tidspunkt kunne ”vågne op” og resultere i helvedesild. 
 
De første tegn på helvedesild er ofte smerter bælteformet i den ene side af kroppen eller ansigtet. Efter nogle få døgn kommer der blærer med omgivende rødme i et afgrænset område på den ene side af kroppen eller i ansigtet, hvor smerterne startede. Blærerne bliver efterhånden til skorpebelagte sår. Sårskorperne falder af i løbet af to til tre uger.

Under udbruddet, men også efterfølgende vil en del være slemt plaget af smerter, og nogle vil have et langvarigt smerteforløb. Smerterne er borende, jagende eller mere konstante smerter. Det er derfor, at sygdommen har fået det danske navn helvedesild.
 
Selve udbruddet med helvedesild går over af sig selv uden nogen behandling, men smerterne kan blive i lang tid. Man kan forsøge at behandle det med Panodiler.
 
10-20 procent af befolkningen bliver ramt af helvedesild.
 
Kilder: Netdoktor og Sundhed.dk

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies